ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 100ή ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Να δει ο αγρότης μια «άσπρη μέρα»

Αγωνιστικό αντάμωμα των μικρομεσαίων αγροτών της ΠΑΣΥ, με τους εργάτες του ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της ΠΑΣΕΒΕ, τους σπουδαστές του ΜΑΣ

Παλλαϊκό, αγωνιστικό χαρακτήρα είχε η εκδήλωση για την 100ή επέτειο του Κιλελέρ, που διοργάνωσε, την Κυριακή, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, η ΠΑΣΥ, καθώς μαζί με τους χιλιάδες αγρότες πήραν μέρος και εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι των σπουδών, συνταξιούχοι.

Κι αυτό το μαζικό, αγωνιστικό, λαϊκό αντάμωμα, αυτή η αγωνιστική συνάντηση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, (ΠΑΣΥ) με το Πανεργατικό Μέτωπο, (ΠΑΜΕ), την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ, (ΠΑΣΕΒΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, (ΜΑΣ), καταμεσίς του θεσσαλικού κάμπου, έρχεται να αναδείξει την ανάγκη της λαϊκής συσπείρωσης στο ταξικό κι αγωνιστικό κίνημα και της κοινής αγωνιστικής δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας.

*****

Γέμισε από κόσμο της δουλειάς και της βιοπάλης, ο τεράστιος χώρος πέριξ του μνημείου του Κιλελέρ, όπου δεσπόζει ο κολίγος με την κόσα στα χέρια. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, με ευρεία αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, με επικεφαλής τον Κ. Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ καθώς και η ΚΝΕ, με αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της. Την παρουσία τους δήλωσαν, ακόμα, εκπρόσωποι της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» και δεκάδων μαζικών φορέων και οργανώσεων από όλη τη χώρα.

Εκατοντάδες οι σημαίες της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ που έχουν υψωθεί και «παλεύουν» με το ισχυρό φύσημα τ' ανέμου. Μαζική και δυναμική η παρουσία της σπουδάζουσας νεολαίας. Και συγκινητικό το μαχητικό «παρών» των ηλικιωμένων αγωνιστών κι ιδιαίτερα της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης.

Οι νότες και τα τραγούδια του αγώνα από το μουσικό συγκρότημα του Δημήτρη Φωτιάδη, στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, είναι η αρχή ενός ταξιδιού του νου στο «πριν», που δεν βολεύεται στο «τώρα» και ψάχνει δικαίωση στο «μετά».

*****

Πριν από 100 χρόνια, οι κολίγοι εξεγείρονται κατά των τσιφλικάδων. Οι «λευκοί δούλοι» ξεσηκώνονται κατά των αφεντάδων. Οι απόκληροι, και οι καταφρονεμένοι, οι φτωχοί και οι πεινασμένοι βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να τα βάλουν με τους πλούσιους και τους ισχυρούς.

Δε ζητούν πολλά: Ενα κομμάτι γης για να ζήσουν τις φαμίλιες τους. Το κράτος των τσιφλικάδων, οι κυβερνήσεις και το κοινοβούλιο των αστών, τους το αρνούνται. Δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα. Και πέφτουν πάνω τους, με λύσσα, οι χωροφύλακες και ο στρατός. Χύνεται αγροτικό αίμα πολύ.

Νεκροί, εκείνη την περίοδο του ξεσηκωμού: Σάλτας, Ακριβούλης, Δημητρίου, Νταφούλης, Μπόκας, Μπατάλας. Είχε προηγηθεί, 3 χρόνια πριν το Κιλελέρ, ο θάνατος του πρωτομάρτυρα της αγροτιάς, Μαρίνου Αντύπα. Μαζί με τους νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες στις φυλακές.

*****

Σήμερα, 100 χρόνια μετά, η φτωχή αγροτιά χάνει το κομμάτι της γης που απόκτησαν, με τον αγώνα και το αίμα τους, οι κολίγοι, πετιέται στον Καιάδα του ξεκληρίσματος. Η αγροτική παραγωγή συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, των «τσιφλικάδων» του 21ου αιώνα.

Η μικρομεσαία αγροτιά ξεσηκώνεται, βγαίνει μαζικά και δυνατά στον αγώνα για να κρατήσει τη γη της. Απέναντι βρίσκει το κράτος των μονοπωλίων, τις κυβερνήσεις του και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του, που ρίχνονται καταπάνω της να την κατασπαράξουν. Αντιστέκεται και επιμένει. Αναζητά βοήθεια και συμπαράσταση στους άλλους εργαζόμενους, τη βρίσκει και προχωρά στην πάλη πιο δυνατά, πιο αποτελεσματικά.

*****

Η σκέψη στο μέλλον. Οι αγρότες βλέπουν, επιτέλους, μια «άσπρη μέρα». Συμμετέχουν στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς κι, απαλλαγμένοι από τους εκμεταλλευτές του μόχθου τους, εξασφαλίζουν καλό εισόδημα, παράγοντας φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Στο πλευρό τους στέκεται το λαϊκό κράτος, το οποίο έχει σχεδιάσει την αγροτική παραγωγή σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και φροντίζει να διασφαλίσει στους αγρότες και σ' όλο το λαό, αναβαθμισμένες υπηρεσίες δημόσιας παιδείας, υγείας και πρόνοιας, δικαιώματα στον πολιτισμό, στη φυσική αγωγή.

Ετσι τα όνειρα θα έχουν πάρει εκδίκηση και τα οράματα θα έχουν γίνει πραγματικότητα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα!

Η ομιλία του κεντρικού ομιλητή, μέλους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

Ο Β. Μπούτας
Ο Β. Μπούτας
Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του ξεσηκωμού των κολίγων, υπογράμμισε: Είμαστε σήμερα εδώ για ν' αποτίσουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας και να δώσουμε όρκο πίστης, τιμής κι ευθύνης ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση εκείνης της θυσίας.

Κι έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το φόβο και την υποταγή στον αγροτικό κόσμο, επικαλούμενη την οικονομική κρίση και χρησιμοποιώντας «ψέματα με το τσουβάλι» περί χρεοκοπίας της χώρας.

100 χρόνια μετά την εξέγερση του Κιλελέρ - σημείωσε - η φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο του ξεκληρίσματος. Ιδιαίτερα στην προοπτική του 2013 και των αντιδραστικών αλλαγών που θα γίνονται στην ΚΑΠ, την οποία εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στηρίζουν ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τις συγχύσεις και τον αποπροσανατολισμό για την ΕΕ που «σπέρνει» στον κόσμο.

Η γη και η παραγωγή συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών, επιχειρηματιών - εκεί στοχεύει και ο διαχωρισμός σε «κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες - κι αυτό, εκτός των άλλων, θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και στη διατροφή του λαού μας, καθώς η ποιότητα και η ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων θα υποτάσσεται όλο και πιο πολύ στη λογική του κέρδους.

Αποψη από την προχτεσινή εκδήλωση
Αποψη από την προχτεσινή εκδήλωση
Γι' αυτό και φωνάζουμε ότι το αγροτικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά και τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Και γι' αυτό λέμε ότι ο αγώνας για τη σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ξεκλήρισμα πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι επείγον πρόβλημα να απαλλαγεί ο λαός μας από τη διατροφική εξάρτηση από τις πολυεθνικές. Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων και, γενικότερα, των αγροτικών προϊόντων είναι εισαγόμενα κι αυτό είναι σε βάρος της ντόπιας παραγωγής. Μπορεί η χώρα μας να γίνει αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα, να καλύπτει τις δικές της ανάγκες και να κάνει εξαγωγές.

Βεβαίως, για να γίνει αυτό χρειάζεται άλλη πολιτική, άλλη οργάνωση της παραγωγής και άλλη εξουσία.

Δύναμη από την αλληλεγγύη

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είπε πως συνεχίζει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και επισήμανε: Στις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μας είδαμε ότι αντιμετώπισε τους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες ως εχθρό. Προσπάθησε να μας τσακίσει με τους εισαγγελείς και την ανοιχτή τρομοκρατία, με κατασυκοφάντηση του αγώνα μας, με τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό.

Μαζί της είχε τη ΝΔ, που έλεγε «όχι στα μπλόκα» και το ΛΑ.Ο.Σ., που ζητούσε να ενεργοποιηθούν εναντίον μας τα ρόπαλα των ΜΑΤ και η ρομφαία των δικαστών. Είχε και τα ΜΜΕ, που πότε προσπαθούσαν να θάψουν την κινητοποίηση, πότε να παραποιήσουν τα αιτήματά μας και πότε να κινητοποιήσουν άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον μας.

Τα σχέδιά της έπεσαν στο κενό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του αγωνιζόμενου λαού, που εκφράζεται από το ταξικό των εργαζομένων κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα της νεολαίας, συμπαραστάθηκε μαχητικά και έμπρακτα στους αγωνιστές των μπλόκων.

Στην έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης πρωτοστάτησαν οι αγωνιστές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ. Και, βεβαίως, για μια ακόμα φορά, το μόνο κόμμα που ήταν μαχητικά στο πλευρό μας ήταν το ΚΚΕ.

Αυτή η συμπαράσταση στον αγώνα μας, που εκφράστηκε ποικιλόμορφα, είναι ένα πρώτο μεγάλο θετικό βήμα στην κατεύθυνση συγκρότησης του κοινού λαϊκού μετώπου, που θα συγκρουστεί, στα ίσα και μετωπικά, με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, με στόχο την ανατροπή της και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής κατά των συμφερόντων των μονοπωλίων και υπέρ των συμφερόντων του λαού.

Σ' αυτό το σημείο επισήμανε ότι η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 8 Απρίλη, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, ενάντια στα φορομπηχτικά μέτρα και, γενικότερα, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Αγώνας με προοπτική

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας, σημείωσε: Εχουμε, πλέον, συνειδητοποιήσει ότι η αγροτική ανάπτυξη που προωθείται στη χώρα μας από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που έφερε τα οξυμένα προβλήματα και οδηγεί στα αδιέξοδα. Γι' αυτό και παλεύουμε για την αλλαγή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη.

Σήμερα δυο δρόμοι υπάρχουν. Ο ένας της ΕΕ και του ΠΟΕ, με τον οποίο συμφωνούν και υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και, με παραλλαγές, στηρίζουν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Ο άλλος είναι η σχεδιασμένη ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής, μαζί με τη σχεδιασμένη ανάπτυξη της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Απαιτείται, όμως, κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών μεταποίησης κι αυτών που παράγουν αγροτικά μέσα και εφόδια. Τότε μόνο θα παράγουν όχι για το κέρδος των μονοπωλίων, αλλά για το λαό.

Με σύγχρονες υποδομές, επιστημονική γνώση και βοήθεια, και, κυρίως, με τον παραγωγικό συνεταιρισμό και σύνδεση με το εμπόριο, τη βιομηχανία, την τράπεζα που θα είναι κρατική ιδιοκτησία. Αυτό απαιτεί κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με βάση τις ανάγκες του λαού. Ετσι ο αγρότης απαλλάσσεται από τους εκμεταλλευτές του κι εξασφαλίζεται με την κρατική συγκέντρωση της σοδειάς, τις εγγυημένες τιμές από το κράτος. Θα έχει, επιπλέον, εξασφαλισμένες αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, που θα αναβαθμίζουν τις συνθήκες ζωής στο χωριό.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Β. Μπούτας ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιάννη Πατάκη, που «έφυγε» πριν ένα χρόνο.


ΜΑΡΚΟΣ ΖΟΥΚΑΣ
Μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα!

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Ο Μάρκος Ζούκας,
Ο Μάρκος Ζούκας,
Στο χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΜΑΣ, ο Μάρκος Ζούκας, αφού ανάφερε ότι οι φοιτητές και οι σπουδαστές που είναι παιδιά αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, καταδικάζονται στη φτώχεια για να προστατεύονται και να αυξάνονται τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, υπογράμμισε: «Η προοπτική για τη νεολαία δε βρίσκεται στο σημερινό σύστημα που μόνο ανεργία, κρίσεις και καταστροφές γεννά. Βρίσκεται σε μια άλλη οικονομία, με κεντρικό σχεδιασμό, σε μια άλλη εξουσία. Οι φοιτητές, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, η αυριανή βάρδια των εργατών παίρνουμε θέση: Συγκροτούμε κοινό μέτωπο με τους εργάτες - αγρότες - αυτοαπασχολούμενους. Γνωρίζουμε ότι τίποτα δε μένει στάσιμο. Ολα αλλάζουν από τη δύναμη των λαϊκών αγώνων. Εχουμε τη δύναμη γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».


ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
Μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια!

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ

Ο Γ. Χιόνης
Ο Γ. Χιόνης
Στο χαιρετισμό του εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, ο Γεράσιμος Χιόνης σημείωσε ότι οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι έχουν τα ίδια προβλήματα με τους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργάτες. «Κι εμείς - είπε - όπως οι αγρότες και οι εργάτες στέλνουμε τα παιδιά μας στα ίδια υποβαθμισμένα σχολεία, πηγαίνουμε στα ίδια εξαθλιωμένα νοσοκομεία, πασχίζουμε να επιβιώσουμε και αγωνιζόμαστε για μια ανθρώπινη ζωή. Απέναντί μας είναι το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, η πολιτική της ΕΕ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

Και επισήμανε: «Είμαστε απόλυτα πεισμένοι ότι η συμμαχία μας με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ, μας δίνει τη δύναμη να βάλουμε εμπόδια στην ασκούμενη πολιτική, να αποσπάσουμε κατακτήσεις που θα ανακουφίσουν άμεσα τα λαϊκά στρώματα, να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Παλεύουμε ώστε το αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, φοιτητών, ανέργων να επιβάλει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Για μια εξουσία, μια οικονομία χωρίς μονοπώλια και εκμεταλλευτές. Προσπαθούν να μας φοβίσουν, ήρθε η ώρα να τους φοβίσουμε».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
Ο ιδρώτας μας, υπερκέρδος στο ταμπλό της Σοφοκλέους!

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου

Ο Γ. Πέρρος
Ο Γ. Πέρρος
Στο χαιρετισμό του, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε λόγο για την ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης εργατών - αγροτών, γιατί, όπως είπε, «το ίδιο χέρι κλέβει τον πλούτο που και οι δύο παράγουμε» και «ο ιδρώτας και των δύο γίνεται κέρδος και υπερκέρδος στο ταμπλό της Σοφοκλέους και στα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας».

Και υπογράμμισε: «Εξω από τη γραμμή αντίστασης και διεκδίκησης δεν υπάρχει σωτηρία για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ο κοινός βηματισμός, η κοινή πορεία, ο συντονισμός είναι βασικές προϋποθέσεις, για να γίνει η πάλη πιο αποτελεσματική, να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Το συμφέρον της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων απαιτεί μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα μονοπώλια, από το καπιταλιστικό κέρδος, την εκμετάλλευση. Απαιτεί την κοινωνική συμμαχία όλων αυτών με αυτήν τη γραμμή πάλης, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες που αφορούν τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους, για να πάρουν στα χέρια τους, στην ιδιοκτησία τους τον τεράστιο πλούτο που παράγουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ