Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 100ή ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Να δει ο αγρότης μια «άσπρη μέρα»

Αγωνιστικό αντάμωμα των μικρομεσαίων αγροτών της ΠΑΣΥ, με τους εργάτες του ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της ΠΑΣΕΒΕ, τους σπουδαστές του ΜΑΣ

Παλλαϊκό, αγωνιστικό χαρακτήρα είχε η εκδήλωση για την 100ή επέτειο του Κιλελέρ, που διοργάνωσε, την Κυριακή, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, η ΠΑΣΥ, καθώς μαζί με τους χιλιάδες αγρότες πήραν μέρος και εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι των σπουδών, συνταξιούχοι.

Κι αυτό το μαζικό, αγωνιστικό, λαϊκό αντάμωμα, αυτή η αγωνιστική συνάντηση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, (ΠΑΣΥ) με το Πανεργατικό Μέτωπο, (ΠΑΜΕ), την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ, (ΠΑΣΕΒΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, (ΜΑΣ), καταμεσίς του θεσσαλικού κάμπου, έρχεται να αναδείξει την ανάγκη της λαϊκής συσπείρωσης στο ταξικό κι αγωνιστικό κίνημα και της κοινής αγωνιστικής δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας.

*****

Γέμισε από κόσμο της δουλειάς και της βιοπάλης, ο τεράστιος χώρος πέριξ του μνημείου του Κιλελέρ, όπου δεσπόζει ο κολίγος με την κόσα στα χέρια. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, με ευρεία αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, με επικεφαλής τον Κ. Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ καθώς και η ΚΝΕ, με αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της. Την παρουσία τους δήλωσαν, ακόμα, εκπρόσωποι της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» και δεκάδων μαζικών φορέων και οργανώσεων από όλη τη χώρα.

Εκατοντάδες οι σημαίες της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ που έχουν υψωθεί και «παλεύουν» με το ισχυρό φύσημα τ' ανέμου. Μαζική και δυναμική η παρουσία της σπουδάζουσας νεολαίας. Και συγκινητικό το μαχητικό «παρών» των ηλικιωμένων αγωνιστών κι ιδιαίτερα της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης.

Οι νότες και τα τραγούδια του αγώνα από το μουσικό συγκρότημα του Δημήτρη Φωτιάδη, στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, είναι η αρχή ενός ταξιδιού του νου στο «πριν», που δεν βολεύεται στο «τώρα» και ψάχνει δικαίωση στο «μετά».

*****

Πριν από 100 χρόνια, οι κολίγοι εξεγείρονται κατά των τσιφλικάδων. Οι «λευκοί δούλοι» ξεσηκώνονται κατά των αφεντάδων. Οι απόκληροι, και οι καταφρονεμένοι, οι φτωχοί και οι πεινασμένοι βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να τα βάλουν με τους πλούσιους και τους ισχυρούς.

Δε ζητούν πολλά: Ενα κομμάτι γης για να ζήσουν τις φαμίλιες τους. Το κράτος των τσιφλικάδων, οι κυβερνήσεις και το κοινοβούλιο των αστών, τους το αρνούνται. Δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα. Και πέφτουν πάνω τους, με λύσσα, οι χωροφύλακες και ο στρατός. Χύνεται αγροτικό αίμα πολύ.

Νεκροί, εκείνη την περίοδο του ξεσηκωμού: Σάλτας, Ακριβούλης, Δημητρίου, Νταφούλης, Μπόκας, Μπατάλας. Είχε προηγηθεί, 3 χρόνια πριν το Κιλελέρ, ο θάνατος του πρωτομάρτυρα της αγροτιάς, Μαρίνου Αντύπα. Μαζί με τους νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες στις φυλακές.

*****

Σήμερα, 100 χρόνια μετά, η φτωχή αγροτιά χάνει το κομμάτι της γης που απόκτησαν, με τον αγώνα και το αίμα τους, οι κολίγοι, πετιέται στον Καιάδα του ξεκληρίσματος. Η αγροτική παραγωγή συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, των «τσιφλικάδων» του 21ου αιώνα.

Η μικρομεσαία αγροτιά ξεσηκώνεται, βγαίνει μαζικά και δυνατά στον αγώνα για να κρατήσει τη γη της. Απέναντι βρίσκει το κράτος των μονοπωλίων, τις κυβερνήσεις του και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του, που ρίχνονται καταπάνω της να την κατασπαράξουν. Αντιστέκεται και επιμένει. Αναζητά βοήθεια και συμπαράσταση στους άλλους εργαζόμενους, τη βρίσκει και προχωρά στην πάλη πιο δυνατά, πιο αποτελεσματικά.

*****

Η σκέψη στο μέλλον. Οι αγρότες βλέπουν, επιτέλους, μια «άσπρη μέρα». Συμμετέχουν στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς κι, απαλλαγμένοι από τους εκμεταλλευτές του μόχθου τους, εξασφαλίζουν καλό εισόδημα, παράγοντας φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Στο πλευρό τους στέκεται το λαϊκό κράτος, το οποίο έχει σχεδιάσει την αγροτική παραγωγή σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και φροντίζει να διασφαλίσει στους αγρότες και σ' όλο το λαό, αναβαθμισμένες υπηρεσίες δημόσιας παιδείας, υγείας και πρόνοιας, δικαιώματα στον πολιτισμό, στη φυσική αγωγή.

Ετσι τα όνειρα θα έχουν πάρει εκδίκηση και τα οράματα θα έχουν γίνει πραγματικότητα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 27 Μάρτη ο γιορτασμός του Κιλελέρ (2011-03-10 00:00:00.0)
Ολοι στο Κιλελέρ! (2010-03-19 00:00:00.0)
Ολοι στο Κιλελέρ! (2005-03-19 00:00:00.0)
Το Κιλελέρ του 2005 (2005-03-18 00:00:00.0)
Σύμβολο αγώνα η εξέγερση του Κιλελέρ (2000-03-02 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στο ξεκλήρισμα (1998-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ