Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
«Σε ικανοποιητικά επίπεδα» η ... ακρίβεια

Ακόμα και οι κυβερνώντες ομολογούν ανατιμήσεις της τάξης του 6% στα αμνοερίφια, δηλώνουν, ωστόσο, ικανοποιημένοι από τις τιμές

Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την αντιλαϊκή λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο και αυτές τις μέρες ανεβαίνουν το δικό τους «Γολγοθά» προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με τις αυξημένες απαιτήσεις των ημερών, η κυβέρνηση επιδίδεται στη γνωστή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και δημιουργίας εντυπώσεων ότι δήθεν κάνει κάτι για την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων.

Σ' αυτό το πλαίσιο χτες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος είχαν σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της αγοράς τροφίμων, χονδρέμπορους κρεάτων και οπωροκηπευτικών, σούπερ μάρκετ, κρεοπώλες Βαρβακείου, για να διαπιστώσουν «επάρκεια στην τροφοδότηση της αγοράς και διαμόρφωση των τιμών σε ικανοποιητικά επίπεδα» και να επαναλάβουν για άλλη μια χρονιά τις γνωστές κορόνες περί «εγρήγορσης των μηχανισμών ελέγχου» και «προστασίας των εισοδημάτων των καταναλωτών».

Από τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα Εμπορίου και των εκπροσώπων της αγοράς, προκύπτουν ανατιμήσεις στα αμνοερίφια της τάξης του 5% - 6%, τις οποίες αποδίδουν στο ότι το Πάσχα φέτος είναι νωρίτερα και τα κατσίκια, κυρίως, μικρά, καθώς και στο ότι υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό, γιατί το Πάσχα συμπίπτει φέτος με των Καθολικών.

Την ίδια στιγμή, φανερή είναι η προσπάθεια προβολής των σούπερ μάρκετ, που κλήθηκαν στις συναντήσεις για να διαφημίσουν με τον πλέον επίσημο και απροκάλυπτο τρόπο τις τιμές «κράχτες» για να αποσπάσουν το μέρος εκείνο των εισοδημάτων που προορίζεται για τα έξοδα των ημερών. Στην πραγματικότητα, βέβαια, αποσιωπάται το γεγονός ότι για ακόμα μια χρονιά οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι χονδρέμποροι και οι μεσάζοντες, που αξιοποιώντας αντικειμενικά σε ένα βαθμό δεδομένα όπως η περίοδος που πέφτει το Πάσχα ή οι μικρότερες ποσότητες λόγω αυξημένης ζήτησης πιέζουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και εκτινάσσουν τις τιμές στα ύψη προς τη μεριά των καταναλωτών.

Χτες στη Βαρβάκειο τα αρνιά πωλούνταν ως επί το πλείστον μέχρι 8 ευρώ το κιλό, τα εισαγόμενα στα 7 ευρώ και τα κατσίκια μέχρι 9 ευρώ το κιλό, ενώ μέχρι τα 12 ευρώ φτάνουν στα συνοικιακά κρεοπωλεία.

Θέμα εντυπώσεων

Να δημιουργήσει την εντύπωση ότι γίνονται αυστηροί έλεγχοι της αγοράς ενόψει του Πάσχα επιδιώκει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Χτες ανακοινώθηκε ότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, εντοπίστηκαν σφάγια Ρουμανίας (αρνιά γάλακτος) που προέρχονταν από το σφαγείο της ΚΡΕΚΑ στην Καβάλα που δεν έφεραν ενδείξεις. Οπως ανακοινώθηκε, οι ποσότητες δεσμεύτηκαν και θα επιβληθεί πρόστιμο στο κατάστημα λιανικής που βρέθηκαν τα σφάγια αυτά, καθώς και στο σφαγείο. Επίσης ανακοινώθηκε ότι κρίθηκαν ακατάλληλα εφτά φορτία εισαγόμενων τροφίμων από Τουρκία, Κίνα και Ινδία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστυνομία... αμνοεριφίων (2007-02-28 00:00:00.0)
«Ζεσταίνονται» οι... τιμές (2003-12-23 00:00:00.0)
Σε τιμή Πάσχα τα αμνοερίφια (1999-12-17 00:00:00.0)
"Τσιμπημένες" οι τιμές στα είδη των ημερών (1998-12-23 00:00:00.0)
Αγγίζει και τις 2.200 ο οβελίας (1998-04-15 00:00:00.0)
Συστάσεις του υπουργείου προς τους καταναλωτές (1995-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ