Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
«Ζεσταίνονται» οι... τιμές

«Ικανοποιημένος», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης από το επίπεδο τιμών, αλλά και το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, με δηλώσεις που έκανε χτες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρβάκειο αγορά

Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές, έχοντας εισπράξει το 13ο μισθό, άρχισαν να τον «καταθέτουν» στις αναπόφευκτες αγορές, τουλάχιστον των στοιχειωδών, για τις μέρες, αγαθών. Από κοντά, όμως, κορυφώνονται και οι τιμές που - ως επί το πλείστον - διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα εκείνων που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα.

Χτες, στη Βαρβάκειο αγορά η τιμή της ντόπιας γαλοπούλας στα περισσότερα κρεοπωλεία κυμαινόταν στα 6,50 - 7,00 ευρώ το κιλό, ενώ υπήρχαν και σε χαμηλότερη τιμή ορισμένες μεγάλες. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή της γαλοπούλας ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή «πετάει» και στα 9,00 ευρώ το κιλό. Το ντόπιο αρνί γάλακτος στη Βαρβάκειο πωλούνταν χτες προς 7,00 - 9,00 ευρώ το κιλό, ενώ μέχρι 9,00 ευρώ πωλούνταν και το κατσίκι γάλακτος. Στα 10,00 - 11,00 ευρώ το κιλό διαμορφώνεται η τιμή του ντόπιου κατσικιού στα κρεοπωλεία των συνοικιών.

Και οι τιμές πολλών οπωροκηπευτικών «τσίμπησαν» χτες. Ετσι, η ντομάτα πωλούνταν μέχρι 1,50 ευρώ το κιλό, τα αγγουράκια μέχρι 1,60 ευρώ, τα κολοκυθάκια έφταναν τα 2,50 ευρώ, το κουνουπίδι 1,20 ευρώ το κιλό, τα καρότα 1,20 ευρώ, τα φρέσκα κρεμμύδια 1,80 ευρώ και τα ξερά 0,65 ευρώ, το λάχανο 0,60, το ίδιο και το μαρούλι, ενώ το σπανάκι έφτασε το 1,50 ευρώ το κιλό. Οσο για τα φρούτα, τα μήλα έφταναν χτες 1,80 ευρώ το κιλό, τα πορτοκάλια τα 0,80 ευρώ, τα αχλάδια 1,90 και τα μανταρίνια 1,00 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα και τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά έρχονται και αυτές τις μέρες αντιμέτωπα με τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε χτες τη Βαρβάκειο δε δίστασε να προκαλέσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ετσι, δήλωσε ικανοποιημένος από τα επίπεδα των τιμών και χαρακτήρισε «μικρές αυξομειώσεις» τα δυσθεώρητα επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται οι τιμές στα βασικά κρέατα των ημερών, όπως είναι η γαλοπούλα και το κατσίκι. Το ίδιο ικανοποιημένος εμφανίστηκε και για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται στην Ελλάδα σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, «ξεχνώντας» - προφανώς γιατί έτσι βολεύει - ότι και η αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων είναι πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ. Ο υπουργός έκανε εκτίμηση και για τον επίσημο πληθωρισμό, ο οποίος -όπως είπε- θα κινηθεί στο 3,4-3,5%.

  • Την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά κρεάτων όσον αφορά στη σήμανση εφιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Επισημαίνει ότι τα ελληνικά κρέατα φέρουν στρογγυλή σφραγίδα τιρκουάζ χρώματος, ενώ τα εισαγόμενα από χώρα της ΕΕ σφραγίδα ορθογώνια του ίδιου χρώματος. Τα κρέατα τρίτων χωρών φέρουν σφραγίδα καστανού χρώματος. Η νωπή γαλοπούλα δεν πρέπει να έχει εντόσθια και πούπουλα και να φέρει σήμανση καταλληλότητας. Στις κατεψυγμένες πρέπει επιπλέον να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ