Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αγγίζει και τις 2.200 ο οβελίας

Στις πλάτες των καταναλωτών και των καταστηματαρχών κρεοπωλών επιχειρεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης να... συγκρατήσει τις επιπτώσεις στον τιμάριθμο από τις αυξήσεις των τιμών τις ημέρες αυτές, που η ζήτηση είναι αυξημένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις εκκλήσεις του υπουργείου για συγκράτηση της τιμής πώλησης των αμνοεριφίων στις 2.000 δρχ. το κιλό, χτες και προχτές, τις δύο πρώτες μέρες της Μ. Εβδομάδας, δηλαδή, στην κεντρική αγορά του Ρέντη δεν υπήρχαν επαρκείς ποσότητες πρώτης ποιότητας αμνοεριφίων. Οι λιανοπωλητές, κύρια των συνοικιακών κρεοπωλείων, όχι μόνο δεν κατάφεραν να αγοράσουν τις αναγκαίες ποσότητες "πρώτης ποιότητας", αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να πάρουν αρνιά και κατσίκια δεύτερης διαλογής, σε τιμές όμως "πρώτης ποιότητας". Η ανώτατη τιμή στην οποία πωλούσαν χτες οι χονδρέμποροι ήταν 1.650 δρχ. το κιλό, πράγμα που σημαίνει ότι στα συνοικιακά κρεοπωλεία φτάνουν τις 2.200 δρχ. στη λιανική.

Οι τιμές που επικρατούσαν μέχρι χτες στην αγορά, όπου σιγά - σιγά αρχίζει να παρατηρείται κάποια κίνηση ήταν στη Βαρβάκειο για το αρνί 1.400-2.000 δρχ. το κιλό και για το κατσίκι 1.500-2.000 δρχ., οι συκωταριές πωλούνταν στις 1.080-1.500 δρχ. και τα έντερα 1.000. Στα προχτεσινά πάνω - κάτω επίπεδα ήταν και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά. Ενδεικτικά, οι ντομάτες πωλούνταν προς 200-300 δρχ. το κιλό, οι πατάτες 120-170, τα λεμόνια 100-150 δρχ., το μαρούλι 125-140 το ένα, το λάχανο 100 δρχ., τα ξερά κρεμμύδια μέχρι 200 δρχ. το κιλό και τα φρέσκα 150-200. Τα μήλα πωλούνταν στις 100-200 δρχ. το κιλό, τα πορτοκάλια 100-150, τα αχλάδια εισαγωγής στις 200 δρχ. το κιλό.

Την ίδια στιγμή με εγκύκλιό της προς το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης "υπενθυμίζει" στους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ ότι με αγορανομική διάταξη που στην πράξη έχει μείνει ανενεργός και υπάρχει μόνο στα χαρτιά, απαγορεύεται η πώληση ειδών τροφίμων με τη συνοδεία... πρόσθετων παροχών ή με την υποχρέωση του καταναλωτή να αγοράσει και κάποιο άλλο μη ομοειδές εμπόρευμα. Στην ουσία, πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού, αφού στις εν λόγω διατάξεις δεν προβλέπεται καν η επιβολή κυρώσεων, αλλά απλά δίνεται η δυνατότητα στους εμπορικούς συλλόγους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη σε τέτοιες περιπτώσεις... Αλλωστε, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ ποτέ μέχρι σήμερα δεν πτοήθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης τέτοιων διατάξεων, ενώ τέτοιου είδους πρακτικές "δίνουν και παίρνουν", ειδικά σε περιόδους με αυξημένη ζήτηση, όπως γίνεται και τις μέρες αυτές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Χαρακτηριστική του ότι τέτοιες "ντουφεκιές στον αέρα" από το υπουργείο δεν ιδρώνουν το αυτί των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ είναι η απάντηση των τελευταίων, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είναι σαν να λένε ότι "δεν έχουμε καμία αντίρρηση, αν το υπουργείο έχει τρόπο, ας μας εμποδίσει". Από την άλλη, όπως το συνηθίζει τελευταία ο ΣΕΣΜΕ, οι κατά τα άλλα υπέρμαχοι του "ελεύθερου ανταγωνισμού", αλλά με δικά τους μέτρα και σταθμά, ζητούν την απαγόρευση της πώλησης κάτω του τιμολογιακού κόστους. Τέτοιες ρυθμίσεις ζητούν το τελευταίο διάστημα οι πρώτοι, που έκαναν καθεστώς τις πωλήσεις κάτω του κόστους, γιατί βλέπουν να απειλούνται τα κέρδη τους από τα πολυεθνικά μεγαθήρια, που το ένα μετά το άλλο μπαίνουν και στην ελληνική αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ