Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΝΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Ναι" στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ

Παρέμβαση - καταγγελία από τον νομαρχιακό σύμβουλο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Μιχάλη Σπυριδάκη

"Ναι" στο ξεπούλημα και της HELEXPO - ΔΕΘ, μετά τον ΟΛΘ, είπε ουσιαστικά η πλειοψηφία των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια ειδικής συζήτησης στη νομαρχία αποφάσισαν απλά να προτείνουν την... υπό όρους μετοχοποίηση της επιχείρησης. Αποκορύφωση της υποκρισίας αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ όλοι αποδέχονταν πως η ΔΕΘ είναι κερδοφόρα (το 1997 αύξησε κατά 150% την κερδοφορία της σε σχέση με το '96), δεν είναι προβληματική επιχείρηση που χρήζει εξυγίανσης και μπορεί ακόμη και κάτω από το ισχύον καθεστώς να αναπτύξει τις δραστηριότητές της, από την άλλη παρουσίαζαν ως αναγκαία την προσαρμογή της στους νόμους και τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς και ως μονόδρομο τη μετοχοποίησή της. Ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Μιχάλης Σπυριδάκης κατήγγειλε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση στα πλαίσια των επιλογών της ΕΕ ξεπουλά και παραδίδει στα χέρια κερδοσκόπων εθνικής και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και οργανισμούς, χωρίς να υπολογίζει τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές συνέπειες που θ' ακολουθήσουν. Και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευθύνες που επωμίζονται απέναντι στο λαό της περιοχής με μια τέτοια απόφαση και οι εκπρόσωποι της ΝΑ. Επίσης, κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΕΘ, τον νομάρχη και τους άλλους παράγοντες να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη πίεσης προς την κυβέρνηση και καταγγελίας του ξεπουλήματος που μεθοδεύεται όχι μόνο για τη ΔΕΘ, αλλά και για το Λιμάνι και την Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Ο Μ. Σπυριδάκης καυτηρίασε και τη στάση του προέδρου των εργαζομένων στη ΔΕΘ, που ουσιαστικά συναίνεσε στην προοπτική μετοχοποίησης, προειδοποιώντας πως με την τακτική της υποταγής στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν όλα τα κεκτημένα τους.

Σύσσωμοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΠΟΛ.ΑΝ., υιοθέτησαν την άποψη του προέδρου της ΔΕΘ Αν. Κούρτη, ο οποίος κάλεσε τους φορείς και την ΤΑ να μη μένουν αγκυλωμένοι σε προκαταλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος και τους εργαζόμενους να αλλάξουν τη ριζωμένη νοοτροπία δεκαετιών και να γίνουν πιο παραγωγικοί και αποδοτικοί. Τέλος, προειδοποίησε πως η ΔΕΘ μπορεί να ζήσει μόνο αν προχωρήσει η μετοχοποίηση και η ένταξή της στο χρηματιστήριο.

Στα πλαίσια αυτά, άλλωστε, μέχρι τέλος Μάη αναμένεται να παραδοθεί το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο, μέσα στον Απρίλη η μελέτη αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων και η μελέτη μετοχοποίησης της εταιρίας. Επίσης, αναμένεται η μελέτη βιωσιμότητας από την ΕΤΕΒΑ, ενώ έχει ανατεθεί και η εκπόνηση χωροταξικού σχεδιασμού των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.

Τόσο ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος, όσο και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων του ΝΣ, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ που παρέστησαν και μίλησαν στη συνεδρίαση παρουσίασαν τη μετοχοποίηση ως πανάκεια για τη ΔΕΘ και το ρόλο της στα Βαλκάνια και την παγκόσμια αγορά ως φορέα εθνικής εκθεσιακής πολιτικής... Τέλος, αποφάσισαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού των φορέων του νομού και της Αυτοδιοίκησης για διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της HELEXPO - ΔΕΘ, πάντα όμως μέσα από τη μετοχοποίηση!!!

Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν και κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με την ακίνητη περιουσία της ΔΕΘ και το αβέβαιο μέλλον της σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, το οποίο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί στη μορφή του.

Στη δευτερολογία του ο Μ. Σπυριδάκης κατήγγειλε ως συνυπεύθυνους στο νέο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του λαού της Θεσσαλονίκης, τόσο τον νομάρχη όσο και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, σημειώνοντας πως έχουν μετατρέψει τη ΝΑ σε μηχανισμό στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Κατέληξε, λέγοντας πως από μια ΝΑ που μέχρι τώρα δεν έχει κινηθεί διεκδικητικά για τα οξυμένα προβλήματα του νομού και δεν έχει καλέσει σε αγωνιστικό συναγερμό για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστροφική αδιαφορία (2006-07-28 00:00:00.0)
Δικομματικό συναινετικό ψήφισμα (2004-11-11 00:00:00.0)
Στημένο ανούσιο δικομματικό παιχνίδι (2003-08-29 00:00:00.0)
Νέοι όροι για το ξεπούλημα (2000-01-22 00:00:00.0)
Παράταση παράνομης άδειας (1999-05-28 00:00:00.0)
"Πλάτες" στην κυβερνητική πολιτική (1998-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ