Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
"Πυλώνας" ξεπουλήματος η ηγεσία της ΟΤΟΕ

Διαπιστευτήρια υποταγής στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, κατέθεσε και πάλι χτες η ηγετική ομάδα της ΟΤΟΕ. Επικίνδυνος ο ρόλος της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ που τονίζει πως μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας από τα κάτω

Τη σημαία του συμβιβασμού και της υποταγής σήκωσε και πάλι η ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), η οποία"στα πλαίσια της συναντίληψης με την κυβέρνηση" - όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - ουσιαστικά συναίνεσε και συστρατεύτηκε στους στόχους ξεπουλήματος των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών. Στα πλαίσια αυτά ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής και της Ιονικής.

Αυτό το βασικό συμπέρασμα προκύπτει από τη χτεσινή τριμερή σύσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και της ηγετικής ομάδας της ΟΤΟΕ, η οποία παίρνει το χαρακτήρα ενός "μίνι κοινωνικού διαλόγου" ξεπουλήματος των τραπεζών, όπως αυτόν που γνωρίσαμε το 1997 στο διευρυμένο πλαίσιο των "κοινωνικών εταίρων". Πρέπει, πάντως, να αναγνωρίσουμε ότι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι της ΟΤΟΕ, έκαναν ένα ακόμα βήμα υποταγής σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθώς προσέρχονται στο "διάλογο", αφού η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη γνωστές τις προθέσεις της να ξεπουλήσει τις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, ενώ την περίοδο αυτή έχει εξαπολύσει μια γενικευμένη επίθεση κατά των εργασιακών σχέσεων και προωθεί πρόγραμμα γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και ο υφυπουργός Χ. Πρωτόπαππας.Από την πλευρά των τραπεζών συμμετείχαν οι διοικητές της Εθνικής Θ. Καρατζάς,της Εμπορικής Κ. Γεωργουτσάκος,της Ιονικής Χ. Σταματόπουλος,της Κτηματικής Β. Ράπανος και της Αγροτικής Λάμπρου,αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, αμέσως μετά τη σύσκεψη, συμφωνήθηκε η συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας που θα μελετήσει όλα τα προβλήματα που συνδέονται με το λειτουργικό κόστος, την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και τη δημιουργία ισχυρών Τραπεζικών Ομίλων.

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο των κυβερνητικών προθέσεων ο Γ. Παπαντωνίου, ανέφερε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού του τραπεζικού συστήματος, ενόψει της ΟΝΕ θα πρέπει να γίνουν με συντεταγμένο τρόπο, με συμφωνία, με συναίνεση, ενώ διευκρίνισε ότι η συγκρότηση της κοινής ομάδας εργασίας, αποτελεί απόρροια της "συναντίληψης κυβέρνησης και συνδικαλιστικού κινήματος" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων... Η ιδιωτικοποίηση δηλαδή των τραπεζών, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα θα γίνει με "συναίνεση", με "συμφωνία" και με "συντεταγμένο τρόπο" στα πλαίσια της συναντίληψης..

Συγκάλυψη των πιο σκοτεινών πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής, επιχείρησε με δηλώσεις - παρωδία ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ και δεδηλωμένος "εκσυγχρονιστής" Δ. Κουσελάς.Ενώ η κυβέρνηση ακονίζει τα μαχαίρια της για τον τεμαχισμό των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών, ο τελευταίος ζήτησε "ίσους όρους ανταγωνισμού" μεταξύ ιδιωτικών και υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών (;). Εκανε την... εποικοδομητική πρόταση οι διοικήσεις των τραπεζών να εκλέγονται από τις Γενικές Συνελεύσεις με εξαετή θητεία, ζήτησε προστασία της απασχόλησης σε περίπτωση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (!) και εξέφρασε την... κατηγορηματική αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του Ομίλου της Εμπορικής.

Η ΕΣΑΚ

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών,με αφορμή τη συνάντηση, σημειώνει σε ανακοίνωσή της:"Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της κυβέρνησης με τους εργοδότες και την ΟΤΟΕ (στα πλαίσια της κλαδικής επιτροπής κοινωνικού διαλόγου). Στη συνάντηση η κυβέρνηση, διά του κυρίου Παπαντωνίου, ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί την πολιτική της που είναι το ξεπούλημα όλων των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών. Μετά τη Μακεδονίας - Θράκης, σειρά έχουν η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, η Κρήτης, η Γενική, η Ιονική και η Εμπορική. Για λόγους σκοπιμότητας δε θέτουν για την ώρα θέμα ξεπουλήματος της Εθνικής και της ΑΤΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και σ' αυτές τις τράπεζες δε θα προχωρήσουν σε "εξυγίανση", δηλαδή παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Η σημερινή συνάντηση επιβεβαιώνει στο ακέραιο τις εκτιμήσεις και θέσεις της ΕΣΑΚ Τραπεζών που έλεγε ότι η κυβέρνηση και πολιτική έχει και στόχους και σχεδιασμό, όταν η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ με ευθύνη της ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, της Αγωνιστικής Συνεργασίας (Συνασπισμός) και της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Πουλαρίκας), έσπερναν, και δυστυχώς συνεχίζουν να σπέρνουν, αυταπάτες στους εργαζόμενους στις τράπεζες για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Οταν ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τα περί γόνιμου κοινωνικού διαλόγου, περί επιτροπών, περί υγιούς ανταγωνισμού, όταν ακόμα και σήμερα κάνουν λόγο για δήθεν μελέτες που θα εξετάσουν τα προβλήματα των τραπεζών. Η ΕΣΑΚ προειδοποιεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες ότι με το νόμο για την "Ολυμπιακή", με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ένα στόχο έχει: Πώς τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου θα γίνουν ακόμα περισσότερα, πώς με την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα δώσει ξεκάθαρα μηνύματα στις λεγόμενες αγορές ότι η Ελλάδα είναι και φτηνή και σίγουρη επένδυση γι' αυτούς.

Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι ανίκητη. Οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή" έδωσαν μαθήματα αξιοπρέπειας και αντίστασης, έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε θα περάσει εύκολα αυτή η πολιτική. Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μπορεί και πρέπει να αντισταθούν. Από τη σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία τους δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα. Είναι υπάλληλοι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Είναι ανάγκη τώρα από τα κάτω να συγκροτηθούν επιτροπές υπεράσπισης των κρατικών τραπεζών. Είναι ανάγκη τώρα να συναντηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που διαφωνούν με αυτή την πολιτική με τις δυνάμεις της ΕΣΑΚ, που σταθερά αντιπαλεύουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και του κεφαλαίου. Τα μέλη και τα στελέχη της ΕΣΑΚ θα δώσουν σε αυτή την υπόθεση τον καλύτερο εαυτό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ