Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αρχισε η συζήτηση στη Βουλή

Τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αποτελεί κλιμάκωση της πολιτικής για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και την ενίσχυση των προνομίων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο, συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ψηφίζεται αύριο ενώ η ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει το τριήμερο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο μετά το Πάσχα.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη «της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και αλλαγές» και με στόμφο είπε ότι «επιχειρείται μια επανάσταση στο φορολογικό σύστημα».

Τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα είναι τα θύματα μιας άνευ προηγουμένου φορολεηλασίας, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται μια τεράστια τομή «ώστε να γίνει το φορολογικό σύστημα σύμμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος». Μάλιστα, επιχείρησε να το εμφανίσει ως νομοθέτημα που στόχο έχει «την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης μέσα από ένα δίκαιο σύστημα αναδιανομής των εισοδημάτων και ανακατανομής των φορολογικών βαρών», ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι επιχειρείται «ισότιμη μεταχείριση των εισοδημάτων, ανεξαρτήτως πηγής, καθώς όλα τα εισοδήματα εντάσσονται και φορολογούνται με μια ενιαία προοδευτική κλίμακα».

Αταλάντευτα και αποφασιστικά θα συνεχίσουμε, είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, κάνοντας έτσι φανερό ότι η αντιλαϊκή επέλαση θα έχει συνέχεια.

Ανοίγουμε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα έτσι ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού.

Για τις αποφάσεις της ΕΕ («μηχανισμός στήριξης», ρευστότητα στις τράπεζες) είπε ότι αποτελούν μια «ανάσα», αλλά αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να ακολουθήσει απαρέγκλιτα την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων. Για το δανεισμό του κράτους ανέφερε ότι χτες υπήρξε μια επιτυχής εξέλιξη χωρίς να πει τίποτα παραπάνω γιατί, όπως είπε, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Χρειάζεται ταξική απάντηση

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ταξική, το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ταξικό και ως εκ τούτου ταξική πρέπει να είναι και η απάντηση του εργαζόμενου λαού, τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Α. Τζέκης, καταγγέλλοντας ότι και αυτό το νομοθέτημα είναι προσαρμοσμένο στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και στην αφαίμαξη πλούτου από τα λαϊκά στρώματα.

Ενδεικτικό του αντιλαϊκού χαρακτήρα των πολιτικών που ακολουθούνται όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο βουλευτής, είναι και το γεγονός ότι τη δεκαετία 2000 - 2009 οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει από 200 δισ. ευρώ για το δημόσιο χρέος και την ίδια περίοδο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν πάνω από 150 δισ. Μάλιστα, ο φόρος των φυσικών προσώπων από το 51% ανέβηκε στο 74% ενώ των νομικών προσώπων από 45% έπεσε στο 25%.

Τα παραπάνω, τόνισε, δείχνουν ότι το φορολογικό αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις ως εργαλείο για να χάνουν τα λαϊκά στρώματα και να κερδίζει συνεχώς το μεγάλο κεφάλαιο. Ο Α. Τζέκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται και είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει η φορολόγηση των Ανωνύμων Εταιρειών να φθάσει στο 45%.

Κατήγγειλε ότι γίνεται πραγματική φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα με την αύξηση των ταξικών έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ποτά, τσιγάρα, καύσιμα), προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ ζητάει το αφορολόγητο όριο να φθάσει στις 20.000, για τους παντρεμένους στις 40.000 συν 5.000 για κάθε παιδί.

Και με αυτό το νομοσχέδιο, είπε, διατηρούνται οι φοροαπαλλαγές υπέρ του κεφαλαίου, των διαφόρων εταιρειών, των τραπεζών, των εφοπλιστών, ενώ δίνονται και κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σχολιάζοντας τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την προπαγάνδα για τη «χρεοκοπία της χώρας» προκειμένου να περάσουν αδιαμαρτύρητα τα πρωτοφανή αντιλαϊκά μέτρα. Οσο δε για τις «θριαμβολογίες» μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θύμισε τις αντίστοιχες θριαμβολογίες των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» μετά την ψήφιση του Μάαστριχτ και την ίδρυση της ΟΝΕ, που τόσα δεινά έχουν φέρει, και τόνισε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για το τι σημαίνουν όλα αυτά για τον εργαζόμενο λαό. Είναι φανερό, τόνισε, ότι η κυβέρνηση μετά τα μέτρα που πήρε πρόσφατα θα συνεχίσει την αντιλαϊκή επέλαση αφού σειρά έχει το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις και το σχέδιο «Καλλικράτης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Γενικολογίες και διαχειριστικές προτάσεις

Με γενικόλογες αναφορές ότι το νομοσχέδιο είναι αντιαναπτυξιακό και κατώτερο των περιστάσεων, ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Καράογλου, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου επί της αρχής. Είπε ότι με τις διατάξεις του δημιουργείται αρνητική ψυχολογία στην αγορά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση όφειλε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να κάνει μια προσπάθεια «στοχευμένη στον αναπτυξιακό τομέα».

Χωρίς να διευκρινίζει την τελική στάση του κόμματός του έναντι του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Η. Πολατίδης, είπε και αυτός γενικά και αόριστα ότι είναι «αντιαναπτυξιακό», ενώ ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε μεν κατά της αρχής του νομοσχεδίου αλλά ανέπτυξε μια σειρά από διαχειριστικές προτάσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να θυμηθεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την είσπραξη του 20% των ανείσπρακτων φόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ