Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Σπύρου Τσιοτινού, μέλους της ΠΑΣΕ και προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη»
Σύμβολο αγώνα η εξέγερση του Κιλελέρ

- Τι συμβολίζει η εκδήλωση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών για την επέτειο του Κιλελέρ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο;

- Με την εκδήλωσή της, που θα γίνει στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, η ΠΑΣΕ αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης του Κιλελέρ, συμβολίζοντας τη θέληση του αγροτικού κινήματος να συνεχίσει να βαδίζει αταλάντευτα και ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα που χάραξαν οι πρόγονοί μας. Σήμερα η αγωνιζόμενη αγροτιά της Θεσσαλίας δίνει συνέχεια στα οράματα και τις ιδέες των εξεγερμένων κολίγων εκείνης της εποχής, μέσα από τους δικούς της αγώνες και τις δικές της δύσκολες και σκληρές μάχες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

- Πόσο επίκαιρα είναι τα μηνύματα της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων;

- Είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ. Τότε οι κολίγοι πήραν με τον αγώνα και το αίμα τους τα χωράφια που τους ανήκαν από τους τσιφλικάδες. Τώρα η μαχόμενη αγροτιά θα παλεύει για να μην αρπάξουν τα χωράφια της οι σύγχρονοι «τσιφλικάδες», μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα, που προωθεί η ΕΕ και συναινεί η κυβέρνηση.

Τότε το κράτος, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των τσιφλικάδων, χρησιμοποίησε όπλα για να καταστείλει την εξέγερση των κολίγων και ματοκύλισε το θεσσαλικό κάμπο. Τώρα το κράτος, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, χρησιμοποιεί τα σύγχρονα αυταρχικά «όπλα» και χτυπά τους αγωνιστές της αγροτιάς με τη βία των πάνοπλων ΜΑΤατζήδων, με τις δίκες και καταδίκες στα κυβερνητικά «αγροτοδικεία», για να σταματήσει το μακροχρόνιο αγώνα τους και να τους ξεκληρίσει από τα χωράφια τους.

Η πάλη των αγροτών συνεχίζεται, διότι κινδυνεύουν όλα όσα κερδήθηκαν με αγώνες δεκαετιών και θυσίες. Αυτό το νόημα, της συνέχισης του αγώνα για να μείνει ο αγρότης στο χωριό του και να καλλιεργεί τη γη του, δίνει στο φετινό γιορτασμό του Κιλελέρ η ΠΑΣΕ. Σε αντίθεση με την προεκλογική «φιέστα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να τιμήσει δήθεν την ηρωική εξέγερση των κολίγων, γεγονός που προκαλεί τα αισθήματα της αγροτιάς, η οποία, χρόνια τώρα, μάχεται την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και βρίσκεται μπροστά στην κυβερνητική αδιαλλαξία και στον κρατικό αυταρχισμό.

- Η φετινή επέτειος της εξέγερσης του Κιλελέρ πώς βρίσκει τους αγρότες της χώρας;

- Τους βρίσκει ακόμα πιο αποφασισμένους να εντείνουν το μακροχρόνιο αγώνα τους, καθώς έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους, επιβάλλοντας περιορισμούς στις καλλιέργειες, τιμωρώντας με πρόστιμα συνυπευθυνότητας, δημιουργώντας τεράστια χρέη προς την ΑΤΕ, δικάζοντας και καταδικάζοντας το δικαίωμα του αγώνα. Η πολιτική αυτή πρέπει ν' ανατραπεί και να εφαρμοστεί μια άλλη σε φιλοαγροτική κατεύθυνση, που θα τους επιτρέπει να παραμείνουν στα χωράφια τους και θα στηρίζει το εισόδημά τους. Οι αγρότες μπορούν να καταδικάσουν την αντιαγροτική πολιτική και με την ψήφο τους στις εκλογές της 9ης του Απρίλη, «μαυρίζοντας» όλους εκείνους που την εφαρμόζουν και τη στηρίζουν, και να τη ρίξουν στην κάλπη, σκεπτόμενοι ποιος στήριζε και στηρίζει τους αγώνες τους και στέκεται πάντα στο πλευρό τους.


Ε. ΤΖ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ