Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τίποτα δεν πρόκειται να μας λυγίσει

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει μια μετωπική αντιπαράθεση με το ΚΚΕ για εκλογικά οφέλη και υπάρχει και η εκτίμηση ότι σε αυτή την αντιπαράθεση θα αντλήσει φρασεολογία, λογική και χαρακτηρισμούς από την πρόσφατη επιστολή του κ. Κωστόπουλου.

Το ερώτημά μου είναι εάν θεωρείτε ότι αυτή η επιστολή και η δημοσιοποίησή της, έτσι όπως έγινε, ωφελεί την προεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ και βλάπτει το ΚΚΕ;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η μετωπική αντιπαράθεση που κάνει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καινούρια. Είναι χρόνια. Να σας πω κάτι: Πίστευαν πάρα πολλοί και μιλάω σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, αλλά και οικονομικών κύκλων, και του οικονομικού κατεστημένου αν το πω έτσι πιο κομψά, πίστεψαν την περίοδο '90-'91 ότι θα ξεμπερδέψουν με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Δε μας το συγχώρησαν, επειδή δεν ξεμπέρδεψαν. Τώρα δεν μπορούν βεβαίως με τον ίδιο τρόπο να επιχειρήσουν την άλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με τον τρόπο που τη στήριξαν εκείνη την περίοδο.

Τώρα λοιπόν μας θέλουν, αλλά θέλουν ένα Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εύκαμπτο, ευλύγιστο, φοβισμένο, μοιρολατρικό, που να λέει δεν είναι καλή η νέα τάξη πραγμάτων, αλλά λόγω συσχετισμού δύναμης δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε! Αυτό θέλουν, αυτή είναι η ουσία, η μετωπική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει και δε χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ ούτε αφορμές, ούτε προσχήματα να βρίσκει, ούτε τίποτε άλλο.

Το ΠΑΣΟΚ από μόνο του έχει μια έμφυτη τάση θα έλεγα, έχει ένα μέτωπο με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γιατί αντιδρούμε στην πολιτική του. Και κυρίως γιατί είπαμε έγκαιρα ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν υπάρχουν διαφορές ουσιαστικές, αυτό το ενοχλεί. Θέλει πάντα να του κάνουμε κάποια κριτική, αλλά εν ανάγκη να λέμε, "ναι το ΠΑΣΟΚ είναι κακό, αλλά δεν είναι και τόσο κακό σαν τη Νέα Δημοκρατία", θέλει να συντηρείται με σύγχρονο τρόπο αυτό το δεξιά - αντιδεξιά.

Επομένως, για να ολοκληρώσουμε, δεν πρόκειται να μας λυγίσουν ούτε οι ιδεολογικές επιθέσεις, ούτε τα ψέματα, ούτε οι υπερβολές που χρησιμοποιούνται, ούτε οι συκοφαντίες. Δεν πρόκειται να μας λυγίσουν ούτε οι δίκες, ούτε τίποτε.

Αυτό που εμείς, και θα το πω και δεν είναι περίεργο ή κακό να το πω δημόσια, αυτό που εμείς έχουμε στο μυαλό μας, είναι να μην κάνουμε λάθη. Και ξέρετε κανένας δεν μπορεί να πει δε θα ξανακάνω λάθη, δε θα ξαναέχω αδυναμίες.

Εμάς λοιπόν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα γερό συλλογικό κόμμα, να βγούμε μέσα στο λαό, να επικοινωνούμε όσο γίνεται με συγγενικές ή οποιεσδήποτε άλλες δυνάμεις συμφωνούμε για την ανάπτυξη των αγώνων και με την πείρα που έχουμε, πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι θετικά και για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και για την υπόθεση του μετώπου και για το λαϊκό κίνημα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο πάνω σ' αυτό.

Η επίθεση του ΠΑΣΟΚ για εκλογικούς στόχους δε μας βρίσκει απροετοίμαστους.

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως επειδή είπατε για λάθη, ήταν λάθος τελικά η επιστολή του κ. Κωστόπουλου;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Για το ζήτημα αυτό έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές, δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτε. Αυτό που έχω να προσθέσω είναι ότι όταν μιλάμε για λάθη, αδυναμίες και ελλείψεις θα τα λέμε συνέχεια, γιατί αν αποκτήσουμε την αίσθηση ότι είμαστε αλάθητοι, τότε θα κάνουμε λάθη.

Καλύτερα λοιπόν να επαγρυπνούμε, παρά να δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι έχουμε κατακτήσει το ανώτατο επίπεδο επάρκειας και ικανότητας. Και να ξέρετε από μια άλλη πλευρά η κατάκτηση από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας της απαιτούμενης ικανότητας δεν είναι μόνο ένα εσωτερικό ζήτημα δικό του, είναι στενά δεμένο με το πόσο κοντά βρίσκεται στο λαό και το πόσο σφιχτοδεμένο είναι με το λαϊκό κίνημα και με τα λαϊκά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ