Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το δικαίωμα συμμετοχής στα ψηφοδέλτια

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιμείνω λίγο στο θέμα των συνεργασιών, επειδή πιστεύω ότι και το μόνος κατ' ανάγκην δεν είναι κακό εξ ορισμού, είναι ίσως στο πλαίσιο των αγορών. Τον τελευταίο καιρό, γινόμαστε μάρτυρες αμφίπλευρων ανοιγμάτων, διευρύνσεων, διεμβολισμών άλλων πολιτικών χώρων, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια άνθρωποι, και δη επώνυμοι, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και το πώς γίνεται κάποιος σήμερα επώνυμος.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν, κατά τη γνώμη σας, όλες αυτές οι κινήσεις είναι αποτέλεσμα μιας ιδεολογικής ζύμωσης ή απλά πρόκειται για ένα - συγχωρέστε μου την έκφραση - άθλιο παιχνίδι εντυπώσεων προς άγραν ψήφων της τελευταίας στιγμής;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν κατάλαβα, ρωτάτε για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ή...

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οχι, ρωτώ γενικώς να μου πείτε την άποψή σας.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να σας πω, δε θεωρώ ότι εγώ αυτή τη στιγμή πρέπει να τοποθετηθώ για τα πρόσωπα που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων. Πιστεύω ότι τα πρόσωπα που συμμετέχουν μπήκαν σ' αυτά τα ψηφοδέλτια, γιατί τους εκφράζουν οι συγκεκριμένες πολιτικές των κομμάτων και ενδεχομένως και οι ιδεολογικές τους αρχές.

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να τοποθετηθείτε...

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να τοποθετηθώ. Δε μου έχει κάνει εντύπωση, π.χ., γιατί ο κ. Κοντογιαννόπουλος συμπεριλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και ξεχάστηκαν οι υποθέσεις τύπου ας πούμε Τεμπονέρα, δε μου κάνει εντύπωση.

Δηλαδή, το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στήνει «αγροτοδικεία», τσακίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις, σέρνει μαθητές στα δικαστήρια, δε νομίζω τώρα να συγκινείται με την υπόθεση Τεμπονέρα, που δεν ήταν μία μεμονωμένη υπόθεση, μία τυχαία. Ηταν έκφραση μιας γενικότερης πολιτικής.

Γι' αυτό σας λέω, είναι επιλογή και αυτών που προτείνουν και συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια και αυτών που εισέρχονται. Ομως, με την ευκαιρία, γιατί, τι να κάνω, βρίσκω κι εγώ την ευκαιρία να πω και κάτι παραπάνω. θέλω να υπογραμμίσω το εξής πράγμα. Δε με βρίσκει τουλάχιστον εμένα σύμφωνη αυτή η φιλολογία, που λέει, όταν ένα κόμμα, όποιο και αν είναι αυτό, συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του έναν ηθοποιό, έναν αθλητή, αυτό πια να αποτελεί αντικείμενο λοιδορίας.

Για μας, και οι ηθοποιοί και οι αθλητές και οι πάντες έχουν δικαίωμα να μπουν στα ψηφοδέλτια. Δηλαδή, ο πόλεμος ανάμεσα στα κόμματα, ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, δεν έχω υπόψη μου τι έχουν πει τα άλλα κόμματα, κυρίως έχω ακούσει αυτούς τους δύο, που κοροϊδεύει ο ένας τον άλλον, αν πήρε τον πρωταθλητή, αν πήρε τον ηθοποιό, αν εκείνον ή τον άλλο....

Για μένα, ο καθένας, εκτός αν υπάρχουν τυπικά κωλύματα, έχει το δικαίωμα να συμπεριληφθεί σε κάθε ψηφοδέλτιο. Και οι επώνυμοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί ένα πρόσωπο που είναι επώνυμο είναι κακό να μπαίνει σε ένα ψηφοδέλτιο. Δηλαδή, θέλω να πω ότι γίνονται τώρα συζητήσεις για τα μάτια του κόσμου, κοκορομαχίες για το τίποτα και δυστυχώς τέτοιες συζητήσεις παράγουν και μία διαστρεβλωμένη αντίληψη και μέσα στον κόσμο.

Για να τελειώσω, το κάθε κόμμα συμπεριλαμβάνει στα ψηφοδέλτιά του αυτό που τον εκφράζει. Ετσι πιστεύω εγώ. Μόνο, αυτό που θέλω να υποσημειώσω, το είπα και στην αρχή, το εννοούμε. Εμείς κατ' αρχήν ως κόμμα νομίζω δικαιούμαστε, ως ψηφοδέλτιο ας πούμε, το δικαιούμαστε να ζητήσουμε να υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο εκλογικό ποσοστό, όσο γίνεται μεγαλύτερο και αυτό είναι θεμιτό για κάθε κόμμα.

Ωστόσο, θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτός ο θεμιτός στόχος και για το δικό μας το κόμμα δεν είναι ο μοναδικός. Εμείς θέλουμε, επιδιώκουμε, μέσα από τα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος, να εκφραστεί και κάτι παραπάνω, η διάθεση συμπαράταξης, κοινής δράσης, συμπόρευσης είτε σε ένα ζήτημα, είτε σε δύο, είτε σε αυτή την υπόθεση του μετώπου.

Και δε θέλουμε να το αφήνουμε στο επίπεδο των διακηρύξεων. Θέλουμε να το εκφράζουμε πρακτικά και μέσα από την εκλογική μάχη, που, στις συνθήκες που ζούμε, θεωρείται μία μεγάλη κορυφαία πολιτική μάχη.

Μας ενδιαφέρουν δηλαδή και τα δυο. Και νομίζω ότι αυτό ενοχλεί λίγο. Ενοχλεί ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας διαψεύδει ότι δεν επιδιώκει ή δε θέλει ευρύτερες συσπειρώσεις και συμμαχίες. Αντί να γίνει συζήτηση σε ποια βάση η συσπείρωση, για ποιο σκοπό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ