Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μυριόστομο ΟΧΙ στην καπηλεία της Εθνικής Αντίστασης

Δε «βγήκε» στους κυβερνητικούς όπως θα ήθελαν η φιέστα για τους αντιστασιακούς

Avaton

«Οχι στη φιέστα της ντροπής», «Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», βροντοφώναζαν από το απέναντι πεζοδρόμιο οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέλη της ΠΕΑΕΑ, την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος έμπαινε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», όπου είχε στηθεί η προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης για να τιμηθούν δήθεν οι αγωνιστές της Αντίστασης.

Ομως ούτε η φιέστα που οργάνωσαν το υπουργείο Αμυνας και η Νομαρχία κύλησε όπως επιθυμούσαν. Αφού, δυστυχώς για την κυβέρνηση και τους κομματικούς μηχανισμούς της, οι αγωνιστές και μέσα από την αίθουσα απαίτησαν άμεση ηθική και υλική δικαίωση, συντάξεις, όσο βρίσκονται στη ζωή. Ενώ επεισόδιο απειλήθηκε με τους οργανωτές και τον πρώην πρόεδρο της ΠΟΑΕΑ Θεσσαλονίκης, όταν ανέβηκε στο βήμα και απαίτησε να πάψουν επιτέλους να έχουν στο περιθώριο της ζωής τούς αγωνιστές της Αντίστασης.

Οσοι επιτίθενται στο ΚΚΕ, δε δικαιούνται να τιμούν την Εθνική Αντίσταση

Από νωρίς το πρωί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέλη των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη νέα επιχείρηση καπηλείας και παραπλάνησης που έστησε η κυβέρνηση προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των αντιστασιακών. «Ξαφνικά θυμήθηκαν να τιμήσουν τους αγωνιστές. Ενώ την ίδια ώρα διατηρούν σε ισχύ το νόμο της χούντας, που αναγνωρίζει και συνταξιοδοτεί σαν αντιστασιακούς τους συνεργάτες των κατακτητών. Ενώ την ίδια ώρα μας έχουν καταδικασμένους να ζούμε με συντάξεις πείνας και όταν διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες ζωής μάς στέλνουν τα ΜΑΤ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης Α. Παπαθεοδώρου.

Ακούραστα και με την οργή να πλημμυρίζει την ψυχή τους, κρατώντας τα λάβαρα της Εθνικής Αντίστασης, διαδήλωναν: «Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας» και έμμεσα έστελναν μήνυμα συνέχισης της αντίστασης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο».

Ο νεολαίος με την ντουντούκα στο χέρι, ως σύγχρονος ΕΠΟΝίτης, ανακοίνωνε: « Αυτοί που επιτίθενται στο ΚΚΕ, την ψυχή της αντίστασης, αυτοί που ξεπουλούν καθημερινά με την πολιτική τους τα ιδανικά της, δε δικαιούνται να τιμούν την Αντίσταση και τους αγωνιστές της. Αυτοί που, συμμετέχοντας στα επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ετοιμάζουν νέα δεινά στη Βαλκανική, δε δικαιούνται να τιμούν την Εθνική Αντίσταση. Οι αντιστασιακοί απαιτούν να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στους νεοβάρβαρους του ΝΑΤΟ. Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι». Και οι πρωτοπόροι αγωνιστές διαδήλωναν: «Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία». Με το μεγάλο πανό, τα λάβαρα, τα συνθήματα και τα τραγούδια που εξυμνούν το έπος της Εθνικής Αντίστασης, ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, για περισσότερη από μια ώρα καλούσαν τους συναγωνιστές τους να γυρίσουν την πλάτη σε όσους θέλουν να εξαγοράσουν την ιστορία και την ψήφο τους.

Χάλασε η φιέστα

Ομως και μέσα στο συνεδριακό κέντρο, όπου έφεραν και φαντάρους για να διασφαλίσουν σε κάθε περίπτωση την επιτυχία της εκδήλωσης, ακούστηκαν οι φωνές οργής και αγανάκτησης. Διέκοψαν τον Α. Τσοχατζόπουλο, απαιτώντας να σταματήσουν τα λόγια και να δοθούν ανθρώπινες συντάξεις στους αντιστασιακούς. Ενώ επεισόδια απειλήθηκαν μόλις τελείωσε το χαιρετισμό του ο υπουργός Αμυνας.

Ο Θεόφιλος Ακριτίδης, πρώην πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ Θεσσαλονίκης, ανέβηκε στο βήμα για να πει ό,τι δεν ακούστηκε από τους διοργανωτές. Πως «πρωτεργάτης της Εθνικής Αντίστασης ήταν το ΚΚΕ, που μαζί με το Αγροτικό Κόμμα κλπ., οργάνωσαν τον αγώνα του λαού ενάντια στους κατακτητές. Και πως οι αγωνιστές που πάλεψαν, που έδωσαν τον εαυτό τους, που συνεχίζουν να αγωνίζονται, δε θέλουν να τους ρίξουν στο περιθώριο». Λόγια που προκάλεσαν ανησυχία στους οργανωτές, το νομάρχη, το επιτελείο του και την τοπική ηγεσία της ΠΟΑΕΑ, οι οποίοι έσπευσαν να τον κατεβάσουν από το βήμα. Πρωτοπαλίκαρο - με όλο το σεβασμό - ήταν ο Π. Πετράκης, που με καμάρι αυτοσυστήθηκε προς τους δημοσιογράφους ως Γραμματέας της ΠΟΑΕΑ και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είδε τίποτε

Με τις δηλώσεις του, μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Α. Τσοχατζόπουλος - απέφυγε να φύγει από την κεντρική είσοδο - έδειξε σαν να μην ήταν εκεί. Αφού δεν είδε αντιδράσεις ούτε έξω, μα ούτε και μέσα. Μάλιστα δήλωσε πως «ο εορτασμός κάλυψε ένα χρέος της πολιτείας απέναντι σε όλους εκείνους που κατοχύρωσαν με τη στάση τους τα υψηλά ιδανικά που κυριαρχούν στην πατρίδα μας». Εκανε ειδική μνεία στον υπουργό Δικαιοσύνης - διώκτη του «Ριζοσπάστη» - για τη συμβολή του στην αποκατάσταση των αντιστασιακών και επιχείρησε να πείσει πως η διαδικασία απόδοσης μεταλλίων και διπλωμάτων προς τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο και θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά. Απλά έφτασε τώρα η σειρά της Θεσσαλονίκης. Είναι σύμπτωση (!!!), Πέφτει αυτό το μήνα (σ.σ. η εκδήλωση). Και τον άλλο μήνα έχουμε εκλογές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησαν την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας (2011-10-13 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την Ηλέκτρα (2002-07-26 00:00:00.0)
Στήνεται φιέστα με θύματα τους αντιστασιακούς (2000-01-29 00:00:00.0)
Κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης των αντιστασιακών (2000-01-25 00:00:00.0)
Τα μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης είναι επίκαιρα (1997-08-01 00:00:00.0)
"ΟΧΙ" των Ελλήνων αντιστασιακών στον Μπ. Γιέλτσιν (1995-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ