Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μετά τις εκλογές τα «δυσάρεστα»...

Η Β. Παπανδρέου προτίμησε χτες να προαναγγείλει τα ενημερωτικά κέντρα για την «εξυπηρέτηση των πολιτών», ενώ τις αντιδραστικές τομές, που ετοιμάζει για τη δημόσια διοίκηση τις μοίρασε με τη μορφή «ενημερωτικού σημειώματος»!

Με τα ευχάριστα και τις μεγαλεπήβολες προεκλογικές εξαγγελίες για την «εξυπηρέτηση του πολίτη» επέλεξε να ασχοληθεί η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενώ τα δυσάρεστα, ακριβέστερα τις νεοφιλελεύθερες τομές στη δημόσια διοίκηση που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία, προτίμησε να τα μοιράσει με τη μορφή «ενημερωτικού σημειώματος»(!). Η υπουργός έριξε το βάρος στην προεκλογική εξαγγελία της λειτουργίας από την ερχόμενη Δευτέρα δύο τηλεφωνικών κέντρων ενημέρωσης, ενώ το πακέτο των μέτρων, με στόχο «τη σύγκλιση του ελληνικού δημόσιου τομέα προς τα επίπεδα αποτελεσματικότητας και ποιότητας της ΕΕ» θέλησε να το υποβαθμίσει ακριβώς, για να αποφύγει το «μαύρισμα» στις κάλπες της 9ης Απριλίου.

Μαύρισμα απόλυτα δικαιολογημένο και επιβαλλόμενο αν ενημερωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τις αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση Σημίτη για τα επόμενα χρόνια (Ο «Ρ» έχει συχνά αναφερθεί σε αυτές το τελευταίο διάστημα):

-Καθιέρωση δεικτών παραγωγικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες και υπαλλήλους. Οπως είπε χτες η υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπάρχουν «789 τέτοιοι δείκτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και από αυτούς θα επιλέξουμε κάποιους και θα τους προσαρμόσουμε στο δημόσιο τομέα»!

-Θεσμοθετείται η «εθελούσια έξοδος» των δημοσίων υπαλλήλων σε τομείς, όπου αυτό επιβάλλεται από την εξέλιξη της τεχνολογίας.

-Το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) αλλάζει προσανατολισμό και ονομασία (γίνεται Σώμα Εσωτερικού Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης) και θα λειτουργεί με αυξημένες αρμοδιότητες ως υπηρεσία «εσωτερικών υποθέσεων» κατά τα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για ένα σώμα - κομάντος που θα επισείονται ως απειλή πάνω από τα κεφάλια των υπαλλήλων που «δε συμμορφώνονται με τις άνωθεν υποδείξεις». Στο πλευρό του Σώματος θεσμοθετείται ειδικός εισαγγελέας, που θα αναλαμβάνει δικαστικά τις «εσωτερικές υποθέσεις».

-Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται μια «πολυσύνθετη» διαδικασία, η οποία θα καθορίσει τόσο την εξέλιξή τους, όσο και τις αποδοχές τους. Για το σκοπό αυτό ιδρύεται Σώμα αξιολογητών δημόσιας διοίκησης, καθώς και ειδική επιτροπή αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα γίνει «επανακαθορισμός των όρων απασχόλησης και των μεθόδων εργασίας»(!). Σκόπιμα βέβαια αφήνεται γενικόλογο... Παράλληλα, καθιερώνεται νέο σύστημα κρίσης και επιλογής των προϊσταμένων και των γενικών διευθυντών, οι οποίοι πρέπει να αποδεικνύουν διαρκώς ότι είναι «μαχητές του εκσυγχρονισμού της ΔΔ».

-θεσμοθετείται η σύνδεση των αποδοχών με κίνητρα απόδοσης. Φυσικά, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα θα υπάρχουν «μηχανισμοί παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των κινήτρων», καθώς και «τόνωσης του ενδιαφέροντος του υπαλλήλου».

-Ιδρύεται ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο με στόχο «την ταχύτερη εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων των υπαλλήλων», όπως φυσικά αυτά προσδιορίζονται από τον εκτρωματικό υπαλληλικό κώδικα που ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο περίπου.

-Επεκτείνεται ο θεσμός των Ομάδων Διοίκησης Εργου. Στο όνομα της αποτελεσματικότητας οι ομάδες αυτές, ασκώντας ουσιαστικά «παράλληλη διοίκηση», για να παρακάμπτουν τη γραφειοκρατία της κρατικής μηχανής, θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων και προγραμμάτων και θα εξασφαλίζουν τη «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

-Ξεκινά η απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση, παρά τους φόβους που έχουν εκφραστεί, αποφεύγει να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει με «σπαστό ωράριο», ανατρέποντας το 8ωρο και τις εργασιακές σχέσεις.

Ο «1464»

Η Β. Παπανδρέου απέφυγε χτες να αναφερθεί στα παραπάνω και αντ' αυτών προτίμησε να προαναγγείλει τη λειτουργία δύο τηλεφωνικών κέντρων (ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη), στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες από την ερχόμενη Δευτέρα, καλώντας τον αριθμό 1464 όλο το 24ωρο από όλη τη χώρα με αστική χρέωση. Στα δύο κέντρα θα απασχολούνται 300 εκπαιδευμένοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα εργάζονται και τα Σαββατοκύριακα κατανεμημένοι σε τρεις βάρδιες. Τα ενημερωτικά κέντρα θα δίνουν προκαταρκτικές πληροφορίες για τη διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης, που αφορά τις συναλλαγές με το δημόσιο (δικαιολογητικά, διαδικασίες, προθεσμίες, χρήσιμα τηλέφωνα κ.α.). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υπουργός επέμεινε ότι θα μεταφερθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης η αρμοδιότητα για την έκδοση των διαβατηρίων, ικανοποιώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική απαίτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο καθ' ύλην αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος απαντώντας στις εξαγγελίες της Β. Παπανδρέου επικεντρώνει την κριτική του γιατί η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τις αλλαγές την περασμένη τετραετία!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βραβεία αποδοτικότητας» (!) στο δημόσιο (2008-09-21 00:00:00.0)
ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ σε αντιδραστική κατεύθυνση (2003-06-13 00:00:00.0)
Ο «εκσυγχρονισμός» της είναι μια απάτη! (2003-06-13 00:00:00.0)
Στο Υπουργικό Συμβούλιο η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα (2001-04-26 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή "αποδοτικότητα" στη δημόσια διοίκηση (1998-12-03 00:00:00.0)
Εργαλείο κατά των δημοσίων υπαλλήλων (1997-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ