Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Εργαλείο κατά των δημοσίων υπαλλήλων

Μέσο για την επιβολή της άθλιας εισοδηματικής και επιδοματικής πολιτικής, αποτελεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Απάτη και κοροϊδία τα περί συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων στην "αξιολόγησή" τους

Εργαλείο για την εφαρμογή της άθλιας εισοδηματικής και επιδοματικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση στους δημόσιους υπάλληλους, αποτελεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλο.

Ταυτόχρονα, το ΠΔ επιχειρεί μέσα από μια επίφαση δημοκρατικότητας- "συμμετοχή" του εργαζομένου στην αξιολόγησή του (!) - να συγκαλύψει τη διαρκώς εντεινόμενη αυταρχική πρακτική της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στο δημόσιο, που κορυφώνεται με το Σώμα των επιθεωρητών, οι οποίοι θα επικρέμανται ως απειλή και φόβητρο πάνω από τα κεφάλια των δημοσίων υπαλλήλων.

Βασικό χαρακτηριστικό του ΠΔ για την αξιολόγηση είναι η ένταση της εξάρτησης της δημόσιας διοίκησης από το κυβερνών κόμμα, αφού ένα από τα βασικά κριτήρια που θέτει, τουλάχιστον για τις ανώτερες βαθμίδες, είναι "η ικανότητα εκτέλεσης των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας"!

Αυτό που επιχειρείται ουσιαστικά με το ΠΔ είναι να ασκηθούν πιέσεις στους εργαζόμενους στο δημόσιο, για να ανεβάσουν την "παραγωγικότητά" τους σε συνθήκες αυξανόμενης λιτότητας και σε ένα μηχανισμό που μόνο την εξυπηρέτηση των απλών ανθρώπων δεν έχει στις προτεραιότητές του. Στην κατεύθυνση αυτή ο εργαζόμενος καθίσταται υποχείριο του προϊσταμένου του, ο οποίος έχει την ευθύνη της σύνταξης της έκθεσης αξιολόγησής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, για την παροχή ή μη του επιδόματος απόδοσης, το οποίο ανάλογα με την κλίμακα κυμαίνεται μεταξύ 38 - 68.000 δρχ. Οπως ορίζεται στα σχετικά άρθρα του μισθολογίου (άρθρα 6 και 13), για να δοθεί το επίδομα απόδοσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει θετική έκθεση αξιολόγησης.

Επίσης, η θετική έκθεση αξιολόγησης είναι απαραίτητη για τη βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μπορέσουν να "ανέβουν" στο επόμενο κλιμάκιο.

Είναι φανερό ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης θα χρησιμοποιηθούν και εκβιαστικά, ενώ θα κυριαρχήσουν και πάλι τα κριτήρια διαχωρισμού "ημετέρων και μη".

Υποκειμενικά κριτήρια

Τα κριτήρια που θεσπίζονται με το ΠΔ επαφίενται ουσιαστικά στην κρίση του προϊσταμένου ή του αξιολογητή, γεγονός που αναγνώρισε και ο ίδιος ο Αλ. Παπαδόπουλος. Ορίζονται διαφορετικά κριτήρια για κάθε κατηγορία (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ), ενώ "αξιολογικές κλίμακες" (βαθμοί) διαβαθμίζονται με "άριστα", "πολύ καλά", "ικανοποιητικά", "μέτρια" και "ανεπαρκώς".

Οι προϊστάμενοι των γενικών διευθύνσεων αξιολογούνται με βάση την ικανότητα προγραμματισμού, συντονισμού και εκτέλεσης των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας! Η αξιολόγηση των προϊσταμένων των υπόλοιπων οργανικών μονάδων γίνεται με βάση την επαγγελματική κατάρτιση, το ενδιαφέρον - πρωτοβουλία - δημιουργικότητα, τις υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά προς τους πολίτες, την ικανότητα λήψης των αποφάσεων, τη διοικητική ικανότητα και την αποτελεσματικότητα. Οι υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ θα αξιολογούνται με βάση τη γνώση του αντικειμένου, την ποιότητα και ποσότητα (!) της εργασίας, τη συνεργασία και συμμετοχή, τις υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά προς τους πολίτες και το ενδιαφέρον - πρωτοβουλία και δημιουργικότητα. Παρόμοια είναι και τα κριτήρια για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ, ενώ για τους υπαλλήλους που είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) το βασικό κριτήριο είναι η προθυμία τους!

Συμμετοχή - κοροϊδία

Κοροϊδία και στάχτη στα μάτια των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι διατάξεις σχετικά με τη συμμετοχή του εργαζόμενου στη διαδικασία αξιολόγησης. Ετσι η συμμετοχή του σ' αυτήν τη διαδικασία περνά μέσα από την... "αυτοαξιολόγηση" - ασκήσεις αυτογνωσίας τις χαρακτήρισε, ο ίδιος ο υπουργός - τη συνέντευξη με τον αξιολογητή του και την ολομέλεια της διεύθυνσης στην οποία ανήκει. Οι ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στα σχετικά έντυπα που θα συμπληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τουλάχιστον αστείες και προσβλητικές. Παράδειγμα: "Γνωρίζετε σε όλη του την έκταση το αντικείμενο της εργασίας που σας έχει ανατεθεί; Σε πόσο χρόνο νομίζετε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε απόλυτα στις απαιτήσεις άλλης οργανικής μονάδας; Συμβουλεύεστε τον προϊστάμενό σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή ενέργεια, είχατε τη σαφή καθοδήγηση του προϊσταμένου σας, πώς θα χαρακτηρίζατε την απόδοση της οργανικής σας μονάδας και γιατί (!)", και άλλα παρόμοια.

Οι εκθέσεις αξιολόγησης συντάσσονται τον Γενάρη κάθε έτους, εκτός από αυτές των υπαλλήλων της κατηγορίας ΥΕ που συντάσσονται τον Γενάρη κάθε δεύτερου έτους.

Παράλληλα, συγκροτείται Επιτροπή Αξιολόγησης σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ΝΠΔΔ, η οποία αποτελείται από τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και τους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο γενικός διευθυντής διοικητικής υποστήριξης.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ