Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΑΠΑΤΗ
Ονομάζουν ανάπτυξη το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων

Συνεχίστηκε και χτες το σίριαλ του "κοινωνικού διαλόγου", με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές να δηλώνουν ότι υπάρχουν ...κοινές προσεγγίσεις με τις θέσεις κυβέρνησης - βιομηχάνων

Αύξηση της ανεργίας, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, εκ περιτροπής εργασία, σημαντική αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μαζικές απολύσεις στις τράπεζες, κατάργηση, ουσιαστικά, του 8ωρου και του 5ήμερου, μαζί με διεύρυνση των παροχών προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αποτελούν τα κύρια σημεία, που, κατά την κυβέρνηση, θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη. Αυτό είναι το νόημα των προτάσεων που κατέθεσε, στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου", ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Η. Πλασκοβίτης, τις οποίες προτάσεις ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωσε ότι ασπάζεται πλήρως η κυβέρνηση.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σε χτεσινή σύσκεψη της Γραμματείας του διαλόγου - απάτης, που είχε σαν αντικείμενο την ανάπτυξη και στην οποία μετείχαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Χ. Πολυζωγόπουλος και Δ. Κουτσούκος και από πλευράς ΣΕΒ ο Π. Αναλυτής. Το παράδοξο (;) είναι ότι τα δυο μέρη συμφώνησαν να "συγκεκριμενοποιήσουν" τις κυβερνητικές θέσεις, αν και, όπως - προφανώς για τα μάτια του κόσμου - είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, "υπάρχει διάσταση απόψεων".

Ειδικότερα, στις προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

  • Επέκταση των κριτηρίων "προβληματικότητας" των επιχειρήσεων, και κατ' επέκταση της χρονικής στιγμής ενεργοποίησης ειδικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων της πολιτείας, ιδιωτικοποίηση όλων των "βιώσιμων" προβληματικών και κλείσιμο όλων των "μη βιώσιμων". Ουσιαστικά, διευρύνοντας τα κριτήρια, η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχειρηματία να χαρακτηρίσει την επιχείρησή του "προβληματική", απολαμβάνοντας μια σειρά προνόμια και αντεργατικά δικαιώματα.
  • Αυτό, με τη σειρά του, ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις, εφόσον θα θεσπιστούν - πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις - νέες ρυθμίσεις για το καθεστώς αμοιβών και την επανακατάρτιση των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, γίνεται λόγος για καθεστώς ειδικής επιδότησης της ανεργίας και επιδότηση όσων από τους μελλοντικούς ανέργους διαλέξουν την αυτοαπασχόληση. Η εικόνα που θα διαμορφωθεί είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τόσο τραγική που οι κυβερνητικές προτάσεις κάνουν λόγο και για επιδότηση των ατόμων μεγάλης ηλικίας για κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών και παράλληλη προσφορά ...κοινωνικής εργασίας μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης.
  • "Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας", γεγονός που παραπέμπει σχεδόν αυτόματα στην κατάργηση του 8ωρου και του 5ήμερου.
  • Διαφοροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΚΟ, ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση των χρηστών. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει μείωση των τιμών για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, εφόσον επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι υποτιμολογημένες.
  • Μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών, με τη σταδιακή αναδιάρθρωση προσωπικού, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τη συγχώνευση μικρών τραπεζών.
  • Διατήρηση, αναδιάταξη και, σε αρκετές περιπτώσεις, επέκταση των κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για τη διενέργεια επενδύσεων.

Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές μπορεί να υποστήριξαν την άποψη ότι η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, ωστόσο, αποδέχτηκαν το πλαίσιο των κυβερνητικών προτάσεων...

Από την πλευρά του ΣΕΒ, τέλος, ο Π. Αναλυτής υπογράμμισε ότι η υπόθεση του κοινωνικού διαλόγου "έχει ακόμα πολύ δρόμο", κατά τη διάρκεια του οποίου τα αντισυμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικές ευθύνες. Εκτίμησε, πάντως, ότι το εγχείρημα θα έχει αίσια έκβαση (χωρίς να διευκρινίσει για ποιον...).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ