Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο «εκσυγχρονισμός» της είναι μια απάτη!

Για να υπηρετούνται καλύτερα οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι μετατρέπονται σε όντα που έχουν μόνο ένα δικαίωμα: να αποδεικνύουν κάθε στιγμή ότι εργάζονται, σε συνθήκες μεγίστης εντατικοποίησης. Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης

Απόλυτα υποταγμένη στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου θέλει η κυβέρνηση τη Δημόσια Διοίκηση και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτήν. Υπηρεσίες και δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με βάση τη συμμόρφωσή τους σε δείκτες αποδοτικότητας που θα χαράσσει η κεντρική εξουσία, ώστε να εξυπηρετούνται οι δημοσιονομικοί της στόχοι. Η ιεραρχική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων συνδέεται άμεσα με την προσήλωση που θα επιδείξουν στην πολιτική της λεγόμενης αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Δηλαδή στην πολιτική μείωσης του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών και των κοινωνικών δαπανών, το βάρος της οποίας θα επωμιστούν οι ίδιοι οι πολίτες, πληρώνοντας αυξημένο τίμημα για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Τα παραπάνω «εγγυάται» το νομοσχέδιο με τίτλο «Διοίκηση μέσω στόχων και μέτρηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας στο δημόσιο τομέα», που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης και, όπως πιθανολόγησε ο ίδιος, θα ψηφιστεί στα θερινά τμήματα της Βουλής. Το νομοσχέδιο καθιερώνει δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των υπουργείων, των Περιφερειών, των Δήμων, των Νομαρχιών και των Νομικών Προσώπων τους. Στόχος είναι «η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων από τις δράσεις της διοίκησης με δεδομένους πόρους» - όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο - καθώς επίσης η «απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας και η διοικητική σύγκλιση με τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Κ. Σκανδαλίδης. Θυμίζουμε πως η διοικητική σύγκλιση, δηλαδή η ενιαιοποίηση του διοικητικού μηχανισμού της ΕΕ, θεωρήθηκε απαραίτητη για τη διοχέτευση και απρόσκοπτη υλοποίηση της πολιτικής που χαράσσουν οι Βρυξέλλες, στην πρόσφατη 10η Ατυπη Σύνοδο υπουργών Δημόσιας Διοίκησης που έγινε στη Ρόδο.

Υπάλληλοι δύο ταχυτήτων


Στην κατεύθυνση αυτή συστήνονται στις Περιφέρειες και τα υπουργεία Μονάδες Αποδοτικότητας, οι οποίες αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, ενώ συντάσσουν και εκθέσεις απολογισμού δράσης. Κάθε χρόνο η αντίστοιχη κεντρική Διεύθυνση Αποδοτικότητας του υπουργείου Εσωτερικών θα συντάσσει έκθεση που θα υποβάλλεται στον πρωθυπουργό και με βάση αυτή θα βραβεύονται οι «καλύτερες» υπηρεσίες. Την ίδια ώρα η μισθολογική και ιεραρχική εξέλιξη των υπαλλήλων εξαρτάται από τη συμμόρφωση που θα επιδείξουν στους δείκτες αποδοτικότητας. Η αξιολόγησή τους θα γίνεται με βάση και αυτό το κριτήριο, γεγονός που συνεπάγεται την καθήλωση πολλών υπαλλήλων σε μια θέση ή τη δυσμενή μετακίνησή τους σε άλλη και την αφαίρεση του κινήτρου απόδοσης που αντιστοιχεί σε 60.000 δραχμές. Ταυτόχρονα, οι υποτιθέμενα «αποδοτικοί» υπάλληλοι θα έχουν ηθικές και υλικές απολαβές. Με λίγα λόγια, δημιουργούνται στο δημόσιο υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, με πρόσχημα «την προσέλκυση αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού», κατά τον Κ. Σκανδαλίδη. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ανέλιξη του προσωπικού με βάση την επίτευξη των στόχων της διοίκησης «καλλιεργεί προσδοκία ανέλιξης στους υπαλλήλους».., γεγονός που τους καθιστά «ευάλωτους» σε μικροκομματική εκμετάλλευση. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται διάταξη του νομοσχεδίου, με την οποία «βολεύονται» υπάλληλοι αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σ' αυτούς τους αποσπασμένους υπάλληλους να καταθέσουν αίτηση μετάταξης για μονιμοποίηση στο πολιτικό γραφείο όπου υπηρετούν και όχι στην υπηρεσία από την οποία έχουν μεταταχθεί.


Με το νομοσχέδιο «φωτογραφίζονται» ιδιώτες, πτυχιούχοι ΑΕΙ, με τουλάχιστον 15ετή επαγγελματική προϋπηρεσία σε φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, που τους δίνεται η δυνατότητα - ουσιαστικά διορίζονται σε ρόλο «γκαουλάιτερ» - να καταλάβουν θέση προϊσταμένου γενικών διευθύνσεων των υπουργείων, των περιφερειών, των ΝΠΔΔ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ο προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης - όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο - «υποχρεούται να υπογράψει με την οικεία αρχή "συμβόλαιο αποδοτικότητας", στο οποίο καταχωρούνται οι ειδικότερες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων». Οι προϊστάμενοι γενικής διεύθυνσης θα έχουν 4ετή θητεία.

Στο μεταξύ στο νέο σύστημα βαθμολόγησης καθιερώνεται και η προσωπική συνέντευξη για την επιλογή των προϊσταμένων τμημάτων και διευθύνσεων από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Αντίστοιχα, οι υποψήφιοι προϊστάμενοι γενικών διευθύνσεων παραχωρούν συνέντευξη σε Ειδική Επιτροπή Επιλογής που συγκροτεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, η απόδοση του κάθε υπαλλήλου με βάση τους δείκτες θα προσδιορίσει και την κινητικότητά του. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κριτήριο μετατάξεων, ανάμεσα σε άλλα, είναι και η συμμόρφωση του υπαλλήλου στους δείκτες. Οι δε μετατάξεις, που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο, λαμβάνουν πλέον υποχρεωτικό χαρακτήρα, αφού στο όνομα της «ορθολογικής κατανομής» του προσωπικού θα μεταφέρεται υποχρεωτικά αυτό που η διοίκηση θα θεωρεί «πλεονάζον» προσωπικό μιας υπηρεσίας σε άλλη.

Σαν κερασάκι στην αντεργατική τούρτα προβλέπονται μια σειρά διατάξεων απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία θυμίζουμε ότι πλέον χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι δήμοι, χωρίς η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να βάλει δραχμή. Αυτό σημαίνει πως την περιβόητη απλούστευση θα πληρώσουν οι δημότες, με νέα τέλη που αναγκαστικά θα επιβάλουν οι δήμοι για να αντεπεξέλθουν στην πρόσθετη αυτή επιβάρυνση. Αλλωστε, όταν ρωτήθηκε για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι δήμοι και τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Κ. Σκανδαλίδης έδειξε τη λύση: «Μπορούν να βρεθούν χρήματα για τις νέες αρμοδιότητες, με αυτοχρηματοδότηση», δηλαδή με πρόσθετη φορολογία των πολιτών ή με ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στήνουν» μηχανισμό ελέγχου των εργαζομένων(2004-05-08 00:00:00.0)
Χέρι - χέρι στις αντιλαϊκές επιλογές(2004-03-12 00:00:00.0)
ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ σε αντιδραστική κατεύθυνση(2003-06-13 00:00:00.0)
Προωθείται η αντιδραστική μεταρρύθμιση(2000-11-09 00:00:00.0)
Αποδοτικότητα για την αντιλαϊκή πολιτική(1999-08-08 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή "αποδοτικότητα" στη δημόσια διοίκηση(1998-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ