Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Θωμάς...

Ας δούμε το θέμα με απλό τρόπο. Στο Ιράκ δεν είχαμε επιλογή: Πρόκειται για μια χώρα που κολυμπά σε θάλασσα πετρελαίου (Γούλφοβιτς, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ).

Εκείνον τον Θωμά τον εκτιμώ. Θέλησε να διασταυρώσει την είδηση της Ανάστασης, θέτοντας το χέρι του «επί τον τύπον των ήλων». Τον είπαν, βέβαια, άπιστο. Αλλά εγώ τον εκτιμώ, διότι επιζήτησε την επαλήθευση της είδησης. Σκέφτομαι, ποιοι είχαν λόγο να μην επαληθευτεί η είδηση και τι, άραγε, σήμαινε. Οι αιώνες πέρασαν. Οπως κι εκείνοι που είχαν ως δόγμα το «πίστευε και μη ερεύνα». Είναι στη φύση του ελλόγου όντος η έρευνα. Γι' αυτό και πάντα βρίσκει τον τύπο των ήλων κι επιβεβαιώνει ή αχρηστεύει αλήθειες. Να γιατί εκτιμώ τον άπιστο Θωμά.

Ισως ρωτήσεις: Τι τα θέλω αυτά. Ολα τώρα είναι φανερά. Ο τύπος των ήλων καθημερινά εκπέμπεται από την τηλεόραση. Είναι έτσι; Πίστεψες ότι το Ιράκ είναι απειλή, επειδή έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Κι αν δεν το πίστεψες, θ' αναρωτήθηκες, λες να 'ναι έτσι; `Η - που είναι το ίδιο - κι αν είναι έτσι;

Η είδηση για όπλα μαζικής καταστροφής δεν ήταν απρόσωπη. Αρχηγέτες, διπλωμάτες, πράκτορες, δημοσιογράφοι το διαβεβαίωναν. Τους άκουγες, βλέποντάς τους, στην τηλεόραση. Οχι, τόσο χοντρό ψέμα δε λέγεται. Κάτι θα υπάρχει.

Ανέχτηκες, λοιπόν, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας να ταξιδεύει, να παραγγέλνει, ν' απειλεί, να καλεί σε συνεργασία, γιατί η υπομονή τελειώνει. Ανέχτηκες και την κυβέρνηση, που έθεσε στη διάθεση των εισβολέων τη Σούδα.

Δε λέω, διαδήλωσες. Φώναξες το «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Στεναχωρήθηκες που δύο και τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονταν κι όχι όλες μαζί. Χάρηκες που ο Λαλιώτης, σεμνά και ταπεινά, πορευόταν μαζί σου, ενώνοντας τη φωνή του στο δικό σου σύνθημα. Θα είπες, αν όχι η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ είναι ενάντια στον πόλεμο. Εχεις κάπου ν' ακουμπήσεις.

Να, όμως, που ο Γούλφοβιτς είπε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Εδειξε, σ' όλη την ανθρωπότητα, τον τύπον των ήλων - τη θάλασσα πετρελαίου, στην οποία κολυμπά το Ιράκ. Δεν επιβεβαιώθηκε, έτσι, η είδηση ότι το Ιράκ είναι κίνδυνος, διότι κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ομολογώ ότι ο Γουλφιβιτς κρατάει από τον άπιστο Θωμά. Δεν παρασύρθηκε από την είδηση. Αναζήτησε τον τύπον των ήλων και άγγιξε τη θάλασσα πετρελαίου. Δεν είναι από δικό του φταίξιμο. Είναι αποτέλεσμα της υπομονής και επιμονής στην αναζήτηση της αλήθειας. Τον ζηλεύω, που και τη βρήκε, και δημόσια, και δυνατά την είπε.

Σκέφτομαι τι θα κάνουμε με τους δικούς μας κυβερνήτες, που βοήθησαν να κατακτηθεί το Ιράκ. Να κατανοήσουμε την καλοπιστία τους ή να θυμώσουμε, που δεν είναι άπιστοι Θωμάδες; Το ρωτώ, διότι τα εγκλήματα επιζητούν την τιμωρία των δραστών, άσχετα αν απαλλάσσονται κι από ευήθεια. Είναι, όμως, από καλοπιστία ή από ευήθεια η συμμετοχή τους στον πόλεμο; Αν κρίνω από τα έργα και τις ημέρες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, ειλικρινά το λέω, δεν μπορώ να τους απαλλάξω ούτε λόγω ευηθείας.

Εσύ δεν ξέρω τι θα κάνεις. Οφείλεις, πάντως, τούτο: Να πάρεις θέση και να διαχωρίσεις τον εαυτό σου απ' τους ενόχους, που δεν το 'χουν σε τίποτε να διαδηλώνουν και μαζί σου. Οι άλλοι, όντας συνεπείς σ' αυτό που είναι, δε διαδηλώνουν. Ανήκουν, έτσι κι αλλιώς, στη Δύση.


Ιορδάνης ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ