Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΑΡΚΑΣ
Κατασκευή «ενόχων» και απειλές κυρώσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε χτες στη δημοσιότητα την τρίτη ετήσια έκθεσή του για το «διεθνές εμπόριο ανθρώπινης σάρκας», που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, εξισώνει με μια «σύγχρονη μορφή δουλείας». Η έκθεση απειλεί 15 χώρες, οι οποίες, κατά την Ουάσιγκτον, «δεν καταπολεμούν το ηθικό αυτό πρόβλημα», με επιβολή κυρώσεων έως τον Οκτώβρη (σ.σ. πόθεν αντλείται τέτοιο δικαίωμα, είναι μια άλλη συζήτηση βέβαια...). Η έκθεση αναφέρει ότι ετησίως κάπου 1 εκατομμύριο ανθρώπων πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων εμπορίας σάρκας, εκ των οποίων, ισχυρίζεται, 20.000 καταλήγουν στις ΗΠΑ.

Στις 15 χώρες που η Ουάσιγκτον απειλεί συμπεριλαμβάνονται δύο «σύμμαχοι» των ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Τουρκία, οι κυβερνήσεις των οποίων έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «άδικες και μη αντικειμενικές» τις κατηγορίες εναντίον τους, προσποιούμενες ότι δεν αντιλαμβάνονται (;) το πολιτικό νόημα της έκθεσης.

Πραγματικοί στόχοι της νέας «ηθικής εκστρατείας» (!) των ΗΠΑ φαίνεται πως είναι άλλες χώρες: Κυρίως η Κούβα και η ΛΔ Κορέας (!), ενώ σε μικρότερο βαθμό «απειλούνται» η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Γεωργία, το Καζαχστάν, το Σουδάν, το Μπελίζ, η Βιρμανία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αϊτή, η Λιβερία, το Σουρινάμ και το Ουζμπεκιστάν.

Ο Τζον Μίλερ, στενός σύμβουλος του Πάουελ, ο οποίος είχε την επιμέλεια της έκθεσης, τονίζει ότι «υπάρχει χρόνος» για τις 15 χώρες πριν αντιμετωπίσουν την ...ιερή οργή της Ουάσιγκτον: «Η απόφαση για τις κυρώσεις (...) δε θα ληφθεί πριν το φθινόπωρο (1η Οκτωβρίου). Ετσι, είναι πιθανό κάποια χώρα από αυτές να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες από τώρα έως τότε».

Τα «κριτήρια»

Η συγκεκριμένη έκθεση των ΗΠΑ εκδίδεται βάσει του νόμου «Για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίου Σάρκας» (Trafficking Victims Protection Act), του Οκτώβρη του 2000. Ως κριτήρια της συμμόρφωσης των υπόλοιπων χωρών του κόσμου με τον δικό της νόμο (ναι!) η αμερικανική κυβέρνηση ορίζει την «ποινικοποίηση της εμπορίας ανθρώπινης σάρκας» - πράγμα που προκαλεί απορία, αφού η Κούβα, λ.χ., έχει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες επ' αυτού - την «επιτυχή δίωξη των εμπόρων» σάρκας - αυτό είναι ανέκδοτο: Οι Κουβανοί έμποροι σάρκας ζουν στο Μαϊάμι - και την «ύπαρξη προγραμμάτων προστασίας και μη τιμωρίας των θυμάτων του εμπορίου σάρκας». Ο Μίλερ, σε δηλώσεις του, παραδέχτηκε ότι ακόμη και οι χώρες οι οποίες «συμμορφώνονται» με τις αμερικανικές απαιτήσεις έχουν πρόβλημα: «Ακόμη κι αν μια χώρα κάνει ό,τι μπορεί, αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει πρόβλημα. Ολες οι χώρες έχουν πρόβλημα με τη σύγχρονη δουλεία, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε. Ως «παράδειγμα προόδου» αναφέρονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ως «μοντέλο» νόμου που επιθυμεί να δει η Ουάσιγκτον ο Μίλερ χαρακτήρισε αυτό που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση του Προέδρου Πούτιν στη Ρωσία...

Απίστευτες κατηγορίες

Ο Μίλερ αφιέρωσε ιδιαίτερη πολεμική - αυτό μάλλον λέει πολλά - στη ΛΔ Κορέας και στην Κούβα. «Η Κούβα έχει κυβερνητικές επιχειρήσεις σεξουαλικού τουρισμού που εμπλέκει και ανήλικους» (!!!) είπε ανερυθριάστως ο σύμβουλος του Αμερικανού ΥπΕξ. «Δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για την πρόληψη, την προστασία ή τις διώξεις» (!!!) πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι «το ίδιο μπορεί να λεχθεί για τη Βόρεια Κορέα»!!! Για τις Φιλιππίνες, χώρα-πελάτη των ΗΠΑ, ή την Κόστα Ρίκα, ή το Αφγανιστάν, ο κ. Μίλερ προφανώς τίποτα δεν άκουσε... Ακόμη και η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι άσκησε κριτική στην έκθεση, τονίζοντας ότι «αποτυγχάνει να εκτιμήσει» τι πραγματικά συμβαίνει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ