Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ»

Η ΣΥΝΤΑΓΗ... «Συγκράτηση μισθών και νέα αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος περιλαμβάνει η συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία... H συνταγή, βεβαίως, που προτείνει ο διεθνής οργανισμός κινείται στα γνωστά του πλαίσια, των αυστηρών μέτρων λιτότητας. Ετσι, υποδεικνύει ότι για να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα κι αυτό με τη σειρά του εξαρτάται κυρίως από τη συγκράτηση των μισθών. "H συγκράτηση των μισθών πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας από πλευράς κόστους", σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης» (Ειρήνη Χρυσολωρά - «ΝΕΑ»).

ΣΚΛΗΡΕΣ «ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ»: «Σκληρές - για τους Ελληνες εργαζόμενους - υποδείξεις κάνει υπό μορφήν συστάσεων στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ θεωρεί ανεπαρκή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ζητεί πρόσθετα μέτρα και δημιουργία ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης, ενώ προτείνει και μείωση των μισθών υπέρ της αύξησης της ανταγωνιστικότητας! Την αυστηρότητά του εξαντλεί το ΔΝΤ και στην κριτική του για την πορεία των δημοσίων οικονομικών, της ανεργίας και του πληθωρισμού» (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ... «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βιμ Ντούιζενμπεργκ ενθάρρυνε σήμερα (σ.σ. χτες) τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θέσουν σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους παρά τις διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης των χωρών τους. "Θα υπάρξουν πολλές διαμαρτυρίες και δυσαρέσκεια, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή", δήλωσε ο Ολλανδός Ντούιζενμπεργκ, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Αν οι ενδιαφερόμενοι πληθυσμοί αρνηθούν την αλλαγή, "θα πληρώσουν το τίμημα", προειδοποίησε. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχτηκε πάντως πως οι προτεινόμενες αλλαγές είναι "επώδυνες" και απαιτούν την παραίτηση "από κεκτημένα που υφίστανται από καιρό"» (ΑΠΕ).

«ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ» ΑΣΤΕΪΣΜΟΙ: «Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εδράζεται στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων δε λύνει προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται όχι με την υιοθέτηση αμοιβών πείνας, αλλά με την ανάπτυξη, που αυξάνει το εισόδημα... Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει την ευθύνη καταρτισμού του προγράμματος ανάπτυξης που θα διασφαλίζει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει και ένα πρόσθετο καθήκον. Να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, αποτρέποντας την ανάληψη της εξουσίας από τους νεοφιλελεύθερους που θεωρούν "Ευαγγέλιο" τις εκάστοτε συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!» (Από το άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ