Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητική παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Απειλούν με κυρώσεις τη χώρα μας, με πρόσχημα τις αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπινης σάρκας

Απειλή κυρώσεων σε βάρος της Ελλάδας επισείει τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό το πρόσχημα των αρνητικών επιδόσεων της χώρας στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπινης σάρκας. Με τη σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιοποιήθηκε προχτές - η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη και χειρότερη κατηγορία σε ό,τι αφορά στο βαθμό οξύτητας του προβλήματος - οι ΗΠΑ, κατά τρόπο προκλητικό και ως μη όφειλαν, αναμειγνύονται στα εσωτερικά της χώρας μας, πατώντας σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Τα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που υπηρετεί στη δοσμένη χρονική στιγμή η συγκεκριμένη έκθεση είναι πολλά, όπως και οι υποψίες για την ανάμειξη στην όλη υπόθεση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Αλλωστε, όπως παραδέχτηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος, ο πρέσβης Τ. Μίλερ είχε ενημερώσει για την έκθεση πολύ πριν αυτή δημοσιοποιηθεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίζεται πως το εμπόριο λευκής σάρκας είναι ανεπτυγμένο στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί τόσο «τελικό προορισμό» όσο και «ενδιάμεσο σταθμό», καθώς και ότι οι αρχές της χώρας μας δεν καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην Ελλάδα προσάπτεται ακόμη μη αποτελεσματική εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, εμπλοκή αστυνομικών σε υποθέσεις εμπορίου λευκής σαρκός, ανυπαρξία συλλήψεων κ.ά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η έκθεση αυτή είναι παντελώς άδικη. Θα έλεγα ότι περιέχει απαράδεκτες εκτιμήσεις», σχολίασε χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας, συμπληρώνοντας ότι δημιουργεί σοβαρές απορίες και πολλά ερωτηματικά ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα, αφού μεταξύ άλλων - όπως ανέφερε - δεν αναγνωρίζει τη σοβαρή προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα. Ο Χρ. Πρωτόπαππας αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος, επισήμανε ωστόσο πως έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες, έχει ψηφιστεί ειδικό νομοθετικό πλαίσιο, έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

«Δεν είναι δυνατό - κατέληξε - να δίνονται τέτοιου είδους εκτιμήσεις, οι οποίες εκθέτουν τη χώρα και μάλιστα χωρίς λόγο, από μια ξένη αρχή. Αυτή η ενέργεια μας δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά».

«Δε μας αιφνιδίασαν, γνωρίζαμε»!

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει και η ελληνική κυβέρνηση περίμενε μια σκληρή παρέμβασή τους στο ζήτημα, όπως ομολόγησε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος, λέγοντας πως «εμείς το υπουργείο Εξωτερικών κάναμε ό,τι μπορούσαμε να το αποφύγουμε, δηλαδή εγκρίναμε προγράμματα μη κυβερνητικών οργανισμών, ήμασταν σε αυτή την τροχιά (...). Και γενικά δείξαμε μια υπερβολική κινητικότητα, η οποία δεν τους έπεισε». Αξιοσημείωτη πάντως είναι η προσπάθεια του υφυπουργού Εξωτερικών να δικαιολογήσει την απαράδεκτη ενέργεια των ΗΠΑ, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα.

Ο Α. Λοβέρδος αφού εκτίμησε ότι «αυτή η ιστορία με την παράνομη διακίνηση προσώπων θα πάρει ένα χαρακτήρα που είχε στο παρελθόν η σχετική έκθεση για την τρομοκρατία», συμπλήρωσε: «Να μη βλέπουμε μόνο τις ευθύνες των άλλων, να κοιτάμε και τις δικές μας». Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Α. Λοβέρδος προανήγγειλε, με αφορμή την έκθεση, τη λήψη νέων σκληρών μέτρων σε βάρος των μεταναστών, αναφέροντας πως «στην ΕΕ βάλαμε το ζήτημα αυτό, το ζήτημα δηλαδή της μη αντοχής από πλευράς ΕΕ άλλων παράνομων μεταναστών, το βάλαμε ως θέμα μέσα στις προτεραιότητές μας και θα αποφασιστούν μέτρα. Θα το μάθουμε στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης».

Εσπευσε δε να προεξοφλήσει πως δεν υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την έκθεση, λέγοντας «εγώ δεν πιστεύω ότι βρίσκεται κάτι το συγκεκριμένο με την έννοια του κακού, θέλω πρώτα να βλέπω τις ευθύνες μου και μετά να βλέπω τι σκέφτεται ο άλλος για μένα».

Χτες, ωστόσο, σε άλλη του συνέντευξη ο Α. Λοβέρδος υιοθέτησε κάπως πιο έντονους τόνους, λέγοντας πως αδικούν την Ελλάδα όσοι δεν αναγνωρίζουν τις προσπάθειές της και πως «δεν είμαστε εμείς που κάναμε τους πολέμους στη Νοτιανατολική Ευρώπη, δεν έκανε η Ελλάδα πολέμους. Δεν είμαστε εμείς που ευθυνόμαστε για την αλλαγή των καθεστώτων στο ανατολικό μπλοκ. Αυτό ήταν μια έκταση της παγκόσμιας εξέλιξης, που όλοι τη χαιρετίσαμε θετικά, αλλά κάποιες χώρες υφίστανται τις συνέπειες. Η Ελλάδα είναι μια τέτοια χώρα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ