Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ
Πολύμορφες εκδηλώσεις στο αγωνιστικό τριήμερο

Παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με διαδηλώσεις στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, με συναυλίες στην πλατεία Αριστοτέλους, στο Λιμάνι και το Λευκό Πύργο, με το αντιιμπεριαλιστικό - νεανικό κάμπινγκ στο Σέιχ Σου, με εκδηλώσεις και λαϊκά γλέντια στο Θέατρο Δάσους, θα 'ναι γεμάτο το τετραήμερο της Λαϊκής Αντισυνόδου που οργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Κυρίως όμως θα είναι γεμάτο από την απόφαση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική των ευρωιμπεριαλιστών, που διαρκώς με νέα μέτρα τσακίζει τα δικαιώματά τους στη δουλιά και τη ζωή.

Χτες από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα υποδεχτεί τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και χώρες του εξωτερικού, ανακοινώθηκε το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα πλαισιώνει τις λαϊκές αγωνιστικές εκδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.

Επίσης δόθηκαν επιπλέον στοιχεία για τις υποδομές της Νεανικής Κατασκήνωσης στον Αγιο Παύλο, ενώ έγινε ειδική αναφορά στο κλίμα φιλοξενίας που ολοένα μεγαλώνει στην πόλη, παρά την προσπάθεια ορισμένων κύκλων να δημιουργήσουν την εικόνα μιας Θεσσαλονίκης πόλης φοβισμένης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σε κιόσκι στην περιοχή «Ατλαντίδα» του Δάσους Σέιχ Σου, όπου στήνεται η Νεανική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, ο Γιώργος Χαβατζάς, από μέρους της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναπαράγουν το κλίμα επεισοδιολογίας που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους, προκειμένου να οδηγηθούμε στις κινητοποιήσεις με τον κόσμο φοβισμένο και κυρίως αποπροσανατολισμένο. «Η πολιτική που συζητιέται, που αποφασίζεται, είναι ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεσηκώσει τον κόσμο σε μαζικές διαδηλώσεις. Κάποιοι θέλουν να μη συζητήσουμε την ουσία αυτής της πολιτικής, να μη διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας, αλλά να συζητούμε για το ποια βιτρίνα θα σπάσει αν σπάσει και ποιο "κοράκι" θα αναλάβει να την προστατέψει...», ανέφερε. Και ξεκαθάρισε πως η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έχει πάρει μέτρα για την περιφρούρηση της διαδήλωσης. «Δε θα δώσουμε δυνατότητα σε κανέναν με αλλότρια σχέδια να δράσει μέσα από τα μπλοκ της κίνησής μας. Θέλουμε το λαό της Θεσσαλονίκης στους δρόμους, συμμέτοχο».

Οι εκδηλώσεις


Η διαδήλωση στο Νέο Μαρμαρά έχει προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Ιούνη. Η αναχώρηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, η διαδήλωση θα γίνει μέσα στο χωριό. Η εξέδρα της εκδήλωσης θα στηθεί στην προβλήτα του Μαρμαρά, με «θέα» απέναντι, το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς» όπου θα συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 21 Ιούνη η μεγάλη διαδήλωση - πορεία θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα από την παραλιακή λεωφόρο, θα περάσει από το Αμερικάνικο Προξενείο και θα ξαναμπεί στον άξονα της παραλιακής οδού από το ύψος του Λιμανιού.

Την Κυριακή 22 Ιούνη οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη συναυλία αλληλεγγύης στους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, που θα ξεκινήσει στις 11πμ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Παρόντες οι άνθρωποι της Τέχνης

«Οι καλλιτέχνες της πόλης, της χώρας, του κόσμου είναι εδώ και με την τέχνη, το έργο τους, αλλά και με το μεράκι, και τη φαντασία τους λένε όχι σ' αυτή την Ευρώπη των ιμπεριαλιστών, του κεφαλαίου, σ' αυτή την Ευρώπη που είναι μήτρα πολέμων. Απαντούν με το δικό τους τρόπο στους ευρωιμπεριαλιστές που συσκέπτονται, αποφασίζουν και θεσμοθετούν νέα δεινά για το μέλλον όλων μας», είπε η Σ. Μωυσίδου, παρουσιάζοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Λαϊκής Αντισυνόδου. Αναφερόμενη στη μεγάλη ανταπόκριση των καλλιτεχνών, σημείωσε: «Ανταποκρίθηκαν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ περισσότερα από 40 μουσικοχορευτικά σχήματα και καλλιτέχνες, αποδεικνύοντας με τη στάση τους αυτή πως σε στιγμές πολιτικής και αγωνιστικής κορύφωσης, η καλλιτεχνική δημιουργία οφείλει να μην εμπλέκεται στους νόμους της αγοράς».

Στο τριήμερο είχαν δηλώσει - μέχρι και χτες - ότι θα συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Τάκης Βαμβακίδης, Ανδρέας Βαρούχας, Ελένη Γερασιμίδου, Τριανταφυλλιά Δημοπούλου, Κώστας Καζάκος, Διονύσης Καλός, Θανάσης Κεραμίδας, Σοφία Λάππου, Ελένη Μακίσογλου, Αντώνης Ξένος, Νίκος Παναγιωτίδης, Τάσος Πανταζής, Ρούλα Παντελίδου, Θανάσης Παπαδημητρίου, Σάκης Πετκίδης, Βασίλης Σεϊμένης, Αννα Σιταρίδου, Κώστας Χαλκιάς.

Στόχος των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων είναι να αναδειχτούν τα λαϊκά πολιτιστικά χαρακτηριστικά της χώρας μας και παράλληλα -κάτι που εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή ξένων σχημάτων - η αναγκαιότητα της πολιτιστικής επικοινωνίας των λαών, η πολυχρωμία, η διαφορετικότητα των πολιτισμών, παράλληλα με την ανάδειξη της κοινότητας των προβλημάτων και της έντονης απαίτησης για ενωμένο αγώνα των λαών.

Εξάλλου, από την Παρασκευή 20 έως και τις 27 Ιούνη θα λειτουργεί εικαστική έκθεση στο Μουσείο Αρχαίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων στην Οδό Κατούνη 12-14, κοντά στο Λιμάνι. Στο χώρο θα εκτίθενται περισσότερα από 130 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, mail - art, computer - art, αφίσας, φωτογραφίας, που πρόσφεραν σε ένδειξη συμμετοχής τους στις λαϊκές κινητοποιήσεις της «Δράσης» δεκάδες Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες από Κύπρο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κούβα, Γερμανία και Γιουγκοσλαβία.

Η νεανική κατασκήνωση

Οι εργασίες στο χώρο που θα φιλοξενηθεί η αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση της ΚΝΕ στο πλαίσιο των διαδηλώσεων της Λαϊκής Αντισυνόδου βρίσκονται «στη δύση τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς. Στο χώρο (έκταση 60 στρεμμάτων) προβλέπεται η δυνατότητα φιλοξενίας 10.000 ατόμων. «Είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας, όμως θα τα καταφέρουμε. Μαζί με τους κατοίκους του δήμου μας που πλαισιώνουν τις ομάδες εθελοντών. Τα στοιχεία κάθε μέρα αλλάζουν. Συνολικά οι εθελοντές μέχρι και σήμερα ξεπερνούν τους 350 (Δήμου, Συμβούλιου Νεολαίας, "Δράσης")», πρόσθεσε.

Εχει μπει νερό, ρεύμα, ανά 100 τ.μ. υπάρχει φωτισμός, έχουν τοποθετηθεί ντουζιέρες και έξτρα χημικές τουαλέτες. Προβλέπεται η παροχή 2 λίτρων νερό για κάθε διαδηλωτή. Εχουν ληφθεί μέτρα πυροπροστασίας σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θα υπάρχουν 3 οχήματα τελευταίου τύπου και πυροσβέστες και εθελοντές σε πεζές περιπολίες. Για λόγους περιφρούρησης και προστασίας του χώρου, κάθε διαδηλωτής θα φέρει μαζί του τη σχετική κάρτα φιλοξενίας που έχει εκδώσει ο Δήμος Αγίου Παύλου. Η υποδοχή στο κάμπινγκ θα γίνεται από τα διόδια των Μαλγάρων. Θα τους παραλαμβάνουν ειδικές ομάδες εθελοντών και θα τους οδηγούν στο χώρο της κατασκήνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ