Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Υποτελείς θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις βαλκανικές χώρες

Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σύμφωνο σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Κώστας Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Το ψήφισμα αποτελεί μία ξεδιάντροπη ομολογία για το πώς εννοεί η ΕΕ τη "συνεργασία" με τις βαλκανικές χώρες. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει και στους πιο δύσπιστους γιατί έγιναν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία και πού αποσκοπούσε η διάλυσή της.

Στα πλαίσια μιας καθαρά επιθετικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής για τις νέες αγορές των Βαλκανίων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις βαλκανικές χώρες να προσεγγίσουν τα Ευρωενωσιακά και τα ευρωατλαντικά πρότυπα, να θέσουν σαν μοναδική προοπτική τους την ένταξη στην ΕΕ, να αλλάξουν την πολιτική τους δομή και την εσωτερική τους νομοθεσία, να καταδικάσουν το παρελθόν τους. Τις καλεί ακόμα να φροντίσουν για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος δίωξης, φακελώματος και πληροφοριών, να εκπαιδεύσουν την Αστυνομία τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπόλ, να συνεργαστούν πλήρως με το «δικαστήριο» για τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και να μεταρρυθμίσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

Αυτό είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ χτίζουν την πολιτική τους διείσδυσης στα Βαλκάνια. Υποδούλωση, κατάργηση κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας, ώστε να διευκολυνθεί η διείσδυση των μονοπωλίων και η καταλήστευση λαών και χωρών.

Καταψηφίζοντας το αισχρό αυτό κείμενο, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ τονίζουμε ότι γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό της ΕΕ, ενάντια στα μονοπωλιακά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ