Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
«Στήνουν» μηχανισμό ελέγχου των εργαζομένων

Προσαρμοσμένος στους στόχους και τις κατευθύνσεις του προγράμματος «Πολιτεία» - με το οποίο προωθείται η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις επιλογές του κεφαλαίου - είναι ο κανονισμός λειτουργίας της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, που ψήφισε πρόσφατα, κατά πλειοψηφία, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της εν λόγω Διεύθυνσης - η οποία συστήθηκε πέρσι, αλλά δε λειτούργησε - προβλέπεται ο τακτικός και έκτακτος έλεγχος των υπηρεσιών της Νομαρχίας ώστε να αξιολογείται η λειτουργία και απόδοσή τους. Κριτήρια αποτελούν η αποτελεσματικότητα της κάθε υπηρεσίας, δηλαδή η δυνατότητά της να επιβάλει την κυβερνητική πολιτική και να περιορίσει το κόστος λειτουργίας της. Επίσης, βασικό κριτήριο είναι η «στοχοπροσήλωση» των εργαζομένων στους δείκτες αποδοτικότητας που θέτει η κάθε υπηρεσία, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τη μισθολογική και ιεραρχική εξέλιξή τους. Ενδεικτική είναι η χτεσινή δήλωση για το νέο μισθολόγιο του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης, Π. Παυλόπουλου, σε απογευματινή εφημερίδα: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι αποφασισμένη να προωθήσει μισθολογικά κίνητρα ώστε να επιβραβεύεται η αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων». Στην κατεύθυνση αυτή, ο κανονισμός της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της Νομαρχίας Αθηνών ανάμεσα σε άλλα προβλέπει:

  • Τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας που περιλαμβάνει την προετοιμασία - ενημέρωση του ελεγκτή για την υπηρεσία που θα ελέγξει, δηλαδή ενημέρωση για την ιεραρχική οργάνωση της Διεύθυνσης, τη διάρθρωσή της σε Τμήματα, τις αρμοδιότητές της, τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτή, τη νομοθεσία που διέπει το αντικείμενό της, τη μελέτη προηγούμενων εκθέσεων επιθεωρήσεων.
  • Την κατάρτιση προγράμματος ελέγχου που περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των στόχων του ελέγχου και την κατάρτιση των μέσων με τα οποία θα υλοποιηθούν. Δηλαδή, κατάρτιση ερωτηματολογίου για την υποβολή ερωτημάτων στο προσωπικό της υπό έλεγχο υπηρεσίας, καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο ανάλογα με το αντικείμενο της ελεγχόμενης Διεύθυνσης.
  • Τη διενέργεια ελέγχου που περιλαμβάνει τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, δειγματοληπτικό έλεγχο, επιτόπια έρευνα στις Διευθύνσεις για τη συλλογή στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθούν φαινόμενα όπως ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας και αποτελεσματικότητα (ποιοτική και ποσοτική) των Διευθύνσεων.

Τα αποτελέσματα καταγράφονται σε ειδική έκθεση, η οποία υποβάλλεται στο νομάρχη ανά εξάμηνο ή χρόνο.

Σημειώνουμε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας και αποτελεί ένα ερώτημα γιατί «ήρθε» αποσπασματικά η ψήφιση του κανονισμού της εν λόγω Υπηρεσίας. Επίσης, δεν υπήρξε ενημέρωση των εργαζομένων για το θέμα.

Τον κανονισμό καταψήφισαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Θ. Παφίλης και Ηλ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας ότι αποτελεί παρέμβαση σε στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και πως με το μηχανισμό που δημιουργείται στόχος είναι ένας καλύτερος φορομπηχτικός μηχανισμός και μια αποτελεσματική διοίκηση, ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα τις επιλογές του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ