Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Διαμάχη των συνηγόρων των κατηγορουμένων

Τα ερείπια της «Ρικομέξ»
Τα ερείπια της «Ρικομέξ»
«Ρωγμή» στην ενιαία, έως τώρα, στάση των κατηγορούμενων μηχανικών, για την κατάρρευση του εργοστασίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ», στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, παρουσιάστηκε χθες, κατά την εξέταση, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, του ηλεκτρολόγου μηχανολόγου, Δημήτρη Κυριμλίδη. Ο μάρτυρας ήταν συνεργάτης του κατηγορουμένου, Αλέξανδρου Δόβα, ο οποίος τον σύστησε στην εταιρία, προκειμένου, να κάνει τη μελέτη του μηχανολογικού εξοπλισμού, στο τμήμα του ημιωρόφου, που θα διαμορφωνόταν για την εγκατάσταση γραφείων.

Υπενθυμίζουμε ότι το πάτωμα του ημιώροφου ήταν το μισό από τσιμέντο και το άλλο μισό από σιδηροκατασκευή, στηριζόμενη στις κολόνες του κτιρίου, γεγονός που αποτέλεσε, σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, μία από τις αιτίες της κατάρρευσής του στο σεισμό, αφού η κατασκευή αυτή τις έσπασε. Το πότε έγινε η επέκταση του πατώματος του ημιωρόφου, είναι ένα από τα θέματα, που διερευνώνται από το δικαστήριο, αφού το μεν κατηγορητήριο αναφέρει, ότι έγινε από τους Αλ. Δόβα και τους συνεργάτες του, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Εμμανουήλ Κοτζαστράτη, οι ίδιοι όμως υποστηρίζουν ότι είχε κατασκευαστεί νωρίτερα και αυτοί ενεπλάκησαν στην υπόθεση το 1991 και μόνο για τη διαμόρφωση του χώρου, ώστε να φιλοξενεί γραφεία.

Χθες ο Δ. Κυριμλίδης κατέθεσε ότι είχε δει τον Εμμ. Κοτζαστράτη, να είναι ο επιβλέπων των εργασιών διαμόρφωσης, που γίνονταν στον ημιώροφο. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια ανάμειξή του στο έργο, ο δε συνήγορός του είπε ότι ο μάρτυρας, μόλις κατέθεσε τα παραπάνω στον ανακριτή μετά το σεισμό του 1999 (από την κατάθεση αυτή ο Κοτζαστράτης βρέθηκε κατηγορούμενος), ο Αλ. Δόβας του ανέθεσε, μετά από πολλά χρόνια, μία εργασία.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε αυτό ακριβώς το σημείο ο συνήγορος του Δόβα, απευθυνόμενος προς τον συνάδελφό του, τον ρώτησε με έντονο ύφος, εάν (σ.σ. με όσα αναφέρει) αλλάζει υπερασπιστική γραμμή... Το δικαστήριο ρώτησε τον Αλ. Δόβα για όλα αυτά, αλλά εκείνος απάντησε ότι «θα τα πω στην απολογία μου».

Νωρίτερα, ο μάρτυρας είχε πει ότι, όταν το 1991 είχε δει το χώρο, πριν κάνει τη μελέτη, που του ζητήθηκε, η σιδηροκατασκευή - επέκταση του πατώματος υπήρχε ήδη, λειτουργούσε μάλιστα και ασανσέρ με στάση, που ήταν στην επέκταση αυτή. Σε μελέτη εξάλλου πυροπροστασίας, που παρουσίασε η υπεράσπιση του Α. Δόβα, φαίνεται ότι όλη η κατασκευή υπήρχε προ του 1981.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ