Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναστολή διατάξεων για μελέτες και οικοδομικές άδειες

Με τροπολογία που κατέθεσε χτες στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς αναστέλλει μέχρι το τέλος του χρόνου την εφαρμογή του νόμου για τις μελέτες Δημοσίων Εργων, καθώς και αρκετών διατάξεων του νόμου για τις οικοδομικές άδειες. Πιο συγκεκριμένα με την τροπολογία:

  • Ουσιαστικά καταργείται ο νόμος 3164/03 για την ανάθεση και εκπόνηση μελετών έργων του Δημοσίου, που ψηφίστηκε πέρσι και ουσιαστικά καθιερώνει τη μονοπώληση των μελετών αυτών από λίγες μεγάλες εταιρίες και επανέρχεται το καθεστώς του παλιού νόμου 716/77. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας αυτό γίνεται: Πρώτον επειδή δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα προβλεπόμενα Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που θα τον ενεργοποιούσαν, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί νομοθετικό κενό και μπλοκάρισμα στην ανάθεση νέων μελετών. Δεύτερον προκειμένου να αλλάξει ο νόμος, αφού γίνει διάλογος με το ΤΕΕ και άλλους φορείς που είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους, χωρίς να εισακουστούν.
  • Αναστέλλονται μέχρι τις 31/12/2004 οι διατάξεις του νόμου 3212/03 και συγκεκριμένα αυτές που καθιερώνουν νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών με αποκλειστική ευθύνη των ιδιωτών μηχανικών - δηλαδή περίπου όπως ίσχυε και επί δικτατορίας - προκειμένου να αναμορφωθούν ύστερα από διάλογο με τους φορείς των τεχνικών. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί ότι και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν αναστέλλει άλλες - ψηφοθηρικές κατά βάση - διατάξεις του ίδιου νόμου, όπως αυτές για τα αυθαίρετα, για την τσιμεντοποίηση της Λαυρεωτικής, για τα Μεσόγεια, τα νησιά του Αιγαίου κ.λπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ