Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
Πρόστιμο 3 δισ. από την Κομισιόν για παράνομες αγροτικές ενισχύσεις

Επιστροφή 275,5 εκατ. ευρώ για παρατυπίες σε γεωργικές ενισχύσεις ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους «15». Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να επιστρέψουν συνολικά 275,5 εκατ. ευρώ για γεωργικές ενισχύσεις που κατέβαλαν παράτυπα την περίοδο (1995-1998). Αυτό αποφάσισε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία, Φραντς Φίσλερ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Από την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να επιστρέψει 9,1 εκατ. ευρώ (περίπου 3 δισ. δραχμές). Τα οκτώ εκατ. ευρώ ζητείται να καταβληθούν από τον τομέα των οπωροκηπευτικών και τα υπόλοιπα από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό δεν έχει δικαιολογηθεί με ικανοποιητικούς ελέγχους από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφής καταλογίζονται στη Γαλλία (102,9 εκατ. ευρώ), στην Ιταλία (84,2 εκατ. ευρώ), στη Γερμανία (21,9 εκατ. ευρώ) και στη Μεγάλη Βρετανία (21 εκατ. ευρώ). Τα κράτη - μέλη μπορούν, είτε να δεχτούν να επιστρέψουν τα ποσά είτε να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αν όμως καταδικαστούν, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν υψηλά πρόστιμα. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ανέρχεται σε περίπου 40 δισ. ευρώ και καταβάλλεται απευθείας στις χώρες - μέλη. Την ευθύνη να διανεμηθεί το ποσό αυτό στους αγρότες φέρουν τα ίδια τα κράτη - μέλη υπό τη μορφή άμεσων ή έμμεσων ενισχύσεων. Σημειώνεται ότι από τα 275,5 εκατ. ευρώ που ζητείται να επιστραφούν, τα 160 εκατ. ευρώ αφορούν επιδοτήσεις στις εξαγωγές που καταβλήθηκαν παράτυπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ