Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Να πάρουν καθαρή θέση όλα τα κόμματα

- Γ. ΖΑΓΓΑΝΑΣΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κυρία Παπαρήγα, για να έρθω στο θέμα με το οποίο σήμερα η Συνέντευξη Τύπου ασχολήθηκε, στο θέμα των εξελίξεων στα Βαλκάνια. Υπάρχουν και οι τωρινές εξελίξεις, η πρόθεση να στείλουν στρατεύματα. Και επειδή πάμε για εκλογές, υπάρχει η προηγούμενη στάση του κάθε κόμματος, το πόσο βοήθησε ή δε βοήθησε.

Ηθελα ένα σχόλιό σας, αν και η σημερινή στάση σιωπής -πως ερμηνεύετε εσείς αυτή τη στάση των κομμάτων- έχει σχέση με τη στάση που κράτησαν το προηγούμενο διάστημα; Πώς σχολιάζετε τη στάση αυτών;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Είναι γεγονός, ότι στη δική μου τουλάχιστον αντίληψη σε γραπτά, σε εφημερίδες, σε ανακοινώσεις δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχει τοποθέτηση -πέρα από την κυβέρνηση, η οποία δε λέει τίποτα- από όλα τ' άλλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία, το Συνασπισμό, ενδεχομένως και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, το ΔΗΚΚΙ ή άλλες δυνάμεις -μέχρι εκεί να μείνω, δε λέω άλλες δυνάμεις, γιατί πιθανό να έχουν πάρει θέση και επειδή δεν είναι κοινοβουλευτικές δυνάμεις δεν προβάλλονται. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου μια σαφής τοποθέτηση που λέει ότι: η Ελλάδα δεν πρέπει να συνδράμει σε αυτό το νέο κύκλο, στη νέα επίθεση που στην ουσία στοχεύει όχι μόνο στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και στη δημιουργία ενός μονοεθνικού προτεκτοράτου, γιατί από ό,τι βλέπω οι Σέρβοι όλοι φεύγουν, έχουν μείνει λίγες χιλιάδες.

Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά στοχεύει και στην ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς. Και εν πάση περιπτώσει αν ένας λαός θέλει να ανατρέψει την κυβέρνησή του, με γεια του με χαρά του, εμάς δε μας πέφτει λόγος, είναι θέμα του λαού. Αλλά να γίνονται με αυτό τον τρόπο οι ανατροπές από τα έξω και με τον εκβιασμό της πείνας, το εμπάργκο, το πετρέλαιο κλπ, είναι κάτι το φρικτό. Αυτό το κάνουν και στην Κούβα, εναντίον της κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο.

Δεν έχω ακούσει τέτοια θέση. Να κρατήσω μια επιφύλαξη ότι πήραν θέση τα κόμματα και δημοσιοποιήθηκε η θέση τους; Δεν πήραν θέση. Γιατί δεν αρκεί να λέμε τι κακό πράγμα είναι αυτό που γίνεται στο Κόσσοβο...

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι εμείς θα είμαστε ειλικρινά χαρούμενοι, να πάρουν θέση - το έχει ανάγκη ο λαός μας- σαφή θέση και να ασκήσουν όσο γίνεται ευρύτερη πίεση στην κυβέρνηση, με την ευκαιρία της προεκλογικής περιόδου, όχι μόνο να μη σταλούν Ελληνες φαντάροι. Γιατί μπορεί για προεκλογικούς λόγους (οι ΗΠΑ) να της κάνουν τη χάρη. Γιατί βλέπετε τώρα, ο κ. Μπερνς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σαφώς θέλουν δίδυμο Σημίτη - Παπανδρέου. Το έχουν πει δηλαδή αυτό. Και μπορεί να κάνουν τη χάρη στην κυβέρνηση να μην αποσταλούν άμεσα και ανοιχτά φαντάροι. Εν πάση περιπτώσει να μη στείλουν Ελληνες φαντάρους, αλλά και να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος. Και εδώ υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα με το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, το οποίο όχι μόνο δε διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά μετατρέπει τη χώρα μας σε εχθρικό προγεφύρωμα κατά των γειτονικών λαών.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι χρειάζεται σαφής θέση. Και επιτέλους, να πάρουν θέση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και να βγουν συμπεράσματα για τη στάση του κάθε κόμματος για τη συμφωνία «G-8».

Θα μου πείτε αυτή η συμφωνία έγινε. Ανταποκρίνονταν και σ' ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης. Μάλιστα. Αλλά εμείς, ως πολιτικές δυνάμεις, πρέπει να παίρνουμε θέση, όχι επειδή έγινε η συμφωνία και τυπικά την ανέχτηκε η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να πούμε καλώς έγινε. Πρέπει να έχουμε γνώμη. Λύνει τα ζητήματα στα Βαλκάνια; διασφαλίζει σύνορα, διασφαλίζει την ειρήνη -όχι την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο- ή όχι; Να το πούμε. Διότι ο λαός, καμιά φορά λέμε δεν αντιστέκεται όσο πρέπει σε όλες τις στιγμές. Ναι, αλλά ο λαός είναι ενημερωμένος; Οταν του κρύβουμε την αλήθεια για να μη φανούν οι δικές μας θέσεις, πώς θέλουμε ο λαός να βγει στους δρόμους;

Είναι μεγάλη η ευκαιρία. Να ξεχάσουμε τις κάλπες, εγώ θα το έλεγα ειλικρινά, και να παρθεί μια ειλικρινής θέση και να υπάρξει ενεργοποίηση όλων μας, μαζική δράση στήριξης όλων των πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ