Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο όρος «συμμαχία» προϋποθέτει τη διαφορετικότητα

-κ. ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ(«ΑΚΡΟΠΟΛΗ»): Κυρία Παπαρήγα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Πολλοί κατηγορούν και το ΚΚΕ, όπως και άλλα κόμματα, ότι προκειμένου να αποκρύψουν την ιδεολογική και πολιτική τους γύμνια ή την αδυναμία τους να πείσουν για τις θέσεις τους, καταφεύγουν σε μεταγραφές ηχηρών ονομάτων, προκειμένου να συλλέξουν ψήφους, αλλοιώνοντας όμως έτσι και νοθεύοντας και τις ιδεολογικές γραμμές και το πολιτικό σκηνικό και δημιουργώντας και σύγχυση στους πολίτες.

Επειδή και η επιστολή Κωστόπουλου φαίνεται να περιέχει μια παρόμοια κριτική, θα ήθελα να μου σχολιάσετε το φαινόμενο αυτό γενικότερα, αλλά και ειδικά για το κόμμα σας αν ισχύει.

Και δεύτερον, μια που θίγω το θέμα Κωστόπουλου. Το ΚΚΕ πρόκειται να δώσει συνέχεια στο θέμα αυτό; Γιατί ακούγεται, ότι μετεκλογικά, θα ληφθούν και μέτρα εναντίον του, που θα φτάνουν και μέχρι τη διαγραφή του. Να μας το διευκρινίσετε αυτό, αν θέλετε.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να ρωτήσεις αυτούς που τα λένε, δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό άλλων που τα λένε. Οσον αφορά την ιδεολογική γύμνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, απ' όσο ξέρω, ίσως δεν τα ξέρω και όλα, δε μας έχουν κατηγορήσει για ιδεολογική γύμνια.

Οι πάντες αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια ιδεολογία με την οποία δε συμφωνούν ορισμένοι, πάρα πολλοί, την οποία τη θεωρούν ξεπερασμένη και εγώ σας λέω είναι τόσο ξεπερασμένη, όσο είναι ξεπερασμένος ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Δε μας έχει κατηγορήσει κανείς για ιδεολογική γύμνια, για ιδεολογική ουδετερότητα, για ιδεολογική ασάφεια και για δημιουργία συγχύσεων στον κόσμο, ως προς το ποιοι είμαστε και πού πάμε. Επομένως δεν μπορώ να απαντήσω σ' αυτό, γιατί δεν αποτελεί και κατηγορία κανενός.

Στο δεύτερο ζήτημα που έβαλες. Από τότε που δημιουργήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το 1918, έχει διακηρύξει ότι η πολιτική συμμαχιών είναι αναπόσπαστο και στρατηγικό στοιχείο της πολιτικής. Δεν είμαστε πολιτικά ηλίθιοι, μπορεί να διαφωνούν πάρα πολλοί μαζί μας, αλλά πολιτικά ηλίθιοι δεν είμαστε.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι όταν χρησιμοποιείς τον όρο συμμαχία, συμπαράταξη, κοινή δράση, όπως θέλεις πάρτο, αναφέρεσαι σε μια συνάντηση που μπορεί να πάρει πολλές μορφές, είτε προσωρινών, είτε μονιμότερων συμφωνιών ή οτιδήποτε, μια συνάντηση ανθρώπων που έχουν και διαφωνίες μαζί μας ή κομμάτων ή ομάδων ή κινήσεων. Γιατί θα χρησιμοποιήσω τον όρο συμμαχία; Μπορώ εγώ να πω ότι με τον Ορέστη Κολοζώφ και τον Αγγουράκη έχω συμμαχία; Ανήκουμε στο ίδιο κόμμα...

Ο όρος συμμαχία προϋποθέτει τη διαφορετικότητα. Το δεύτερο ζήτημα είναι, αυτό που κάθε φορά και σε κάθε φάση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μελετά, αν θέλετε από τη σκοπιά της ιδεολογίας, των πολιτικών αναλύσεων, των αναλύσεων της πραγματικότητας, αυτό που μετρά κάθε φορά είναι σε ποια κατεύθυνση, πάνω σε ποια προβλήματα θα οικοδομείται αυτή η συμμαχία; Γιατί, πώς να το κάνουμε. Αλλο η περίοδος του '40-'44, άλλη η περίοδος η μεταπολεμική, ας το πω και έτσι. Τις ιδιαιτερότητές της είχε η δεκαετία του '50, του '60 και σήμερα έχουμε μια συγκεκριμένη περίοδο.

Επομένως οι συμμαχίες, όχι μόνο δε νοθεύουν τη φυσιογνωμία του Κόμματος, όταν βεβαίως αυτές οι συμμαχίες είναι σωστές, διευκολύνουν και ανοίγουν δρόμους για το λαϊκό κίνημα και δεν αποτελούν «ασπιρίνες», «μερεμέτια» και υποταγή στη σημερινή εξουσία. Τέτοιες συμμαχίες όχι μόνο δε νοθεύουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αλλά νομίζω το εκφράζουν.

Ολα τα άλλα τα οποία λέγονται είναι εκ του πονηρού. Εμείς είχαμε βαρεθεί, όλα τα προηγούμενα χρόνια να κατηγορούμαστε ότι διακηρύσσουμε το... μόνοι μας. Ποτέ δε διακηρύξαμε το «μόνοι μας». Είναι άλλο πράγμα για διάφορους αντικειμενικούς λόγους, συσχετισμό της κατάστασης, να μην μπορείς να εκφράσεις τη διάθεσή σου για συμμαχίες πρακτικά. Αυτό δε σημαίνει «μόνοι μας». Και ότι είναι άλλο πράγμα αυτό που γίνεται τώρα.

Πραγματικά, και δεν είναι τώρα στις εκλογές. Μέσα στα κινήματα τα 3-4 τελευταία χρόνια προωθήσαμε ευρύτερες συσπειρώσεις στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, στις ευρωεκλογές, σήμερα και αύριο και παραμεθαύριο.

Και τώρα κάποιοι από τα άλλα κόμματα, από τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, στεναχωριούνται μήπως λέει χάσουμε την καθαρότητά μας, για την οποία μας λοιδορούσαν επειδή έχουμε καθαρότητα τόσα χρόνια.

Εμείς δε θα καθορίσουμε την πολιτική συμμαχιών, από το τι αρέσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή σε οποιονδήποτε άλλο. Και θα καθορίσουμε με βάση τις αποφάσεις μας, την πείρα μας την προηγούμενη, τη θετική ή αρνητική και προσπαθώντας να κατακτούμε και την απαραίτητη ικανότητα και επάρκεια σ' αυτά τα ζητήματα.

Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που νοιάζονται για την καθαρότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, εγώ νομίζω ότι μας κατηγορούν γιατί δεν κάνουμε συμμαχίες που «αλληθωρίζουν» προς το ΠΑΣΟΚ, καθαρά πράγματα. Θέλουν συμμαχίες που διευκολύνουν το ΠΑΣΟΚ, που είναι ενδιάμεσος σταθμός στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Τέτοιες συμμαχίες δεν μπορούμε να τις κάνουμε. Τι να κάνουμε;

Και να το πούμε και αλλιώς: Κοίτα το σύμμαχό σου για να δω ποιος είσαι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ