- «Είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιΝΑΤΟικό και αντιπολεμικό μέτωπο, να διευρυνθεί η κοινωνική του βάση, να συναντηθούν όσο γίνεται ευρύτερες δυνάμεις από όλα τα κόμματα, που θέλουν... - 2000-03-02 00:00:00.0"/> - «Είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιΝΑΤΟικό και αντιπολεμικό μέτωπο, να διευρυνθεί η κοινωνική του βάση, να συναντηθούν όσο γίνεται ευρύτερες δυνάμεις από όλα τα κόμματα, που θέλουν... - 2000-03-02 00:00:00.0" /> Ανάγκη να δυναμώσει το αντιΝΑΤΟικό και αντιπολεμικό μέτωπο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανάγκη να δυναμώσει το αντιΝΑΤΟικό και αντιπολεμικό μέτωπο
  • Ούτε ένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα ελληνικά σύνορα προεκλογικά και μετεκλογικά.
  • Εμείς δεν είμαστε με την "Ελλάδα", όπως την καταλαβαίνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Μια τέτοια Ελλάδα είναι ισχυρή για τους επιχειρηματίες και όχι για το λαό της

«Είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιΝΑΤΟικό και αντιπολεμικό μέτωπο, να διευρυνθεί η κοινωνική του βάση, να συναντηθούν όσο γίνεται ευρύτερες δυνάμεις από όλα τα κόμματα, που θέλουν να αντισταθούν, έστω και αν οι ηγεσίες των κομμάτων τους έχουν διαφορετική στάση. Η αποφασιστική εκλογική ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις, που στηρίζουν την πάλη κατά της "νέας τάξης πραγμάτων", θα δώσει νέα ώθηση στον αγώνα του λαού μας». Τα παραπάνω τόνισε χαρακτηριστικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο, με θέμα:

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη "νέα τάξη πραγμάτων" και την "παγκοσμιοποίηση".

Παραθέτουμε, στη συνέχεια την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, «θεωρεί ότι βασικό κριτήριο ψήφου , κρίσης της πολιτικής της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων αποτελεί η στάση όχι μόνο στα λόγια, αλλά κυρίως στην πράξη, απέναντι στη νέα πολιτική πραγματικότητα που προέκυψε την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την οποία "προέχει το συμφέρον της "νέας τάξης" ή της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης έναντι των συμφερόντων των λαών και των συμφερόντων της κάθε χώρας ξεχωριστά, της κάθε περιοχής.


Η "νέα τάξη πραγμάτων" δεν είναι φυσικό φαινόμενο, γιατί έτσι λίγο - πολύ το μεταχειρίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ.

Η "νέα τάξη πραγμάτων" είναι ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός μετά τις ανατροπές της περιόδου 1989-'91.

Η "νέα τάξη" και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση είναι μια συνολική στρατηγική, που επιδρά καταλυτικά, αρνητικά στη ζωή των λαών, στα κοινωνικά δικαιώματά τους, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις, είναι αναπόσπαστα δεμένη με: Την αλλαγή των συνόρων, τον κατακερματισμό εθνών - κρατών ή τη βίαιη συνένωση άλλων, την καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τη νομιμοποίηση στρατιωτικών επεμβάσεων, με την εξάπλωση του εθνικισμού και ρατσισμού, του νεοναζισμού. Είναι αναπόσπαστα δεμένη με την καταστολή, τη βία, τον αντικομμουνισμό, προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι λαοί, να υποκύψουν, να παραιτηθούν από τα οράματα και κυρίως να μη διανοηθούν να παλέψουν για τα οράματά τους».

Ξεκαθαρίστε τώρα τη θέση σας

«Με την ευκαιρία, τώρα, στην προεκλογική περίοδο, θέτουμε το παρακάτω ζήτημα», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων να ξεκαθαρίσουν ΤΩΡΑ τη θέση τους, γιατί στο πρώτο 10ήμερο του Απρίλη αμερικανοΝΑΤΟικοί μισθοφόροι κατακτητές, με βαρύ μάλιστα οπλισμό, θα πατήσουν τα χώματα της ελληνικής γης, της Ελλάδας του 98% κατά του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, για να πάρουν μέρος στη δήθεν άσκηση, με τη συμβολική ονομασία "ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2000".


Καλούμε τον ελληνικό λαό να ορθώσει το ανάστημά του, να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος, η Θεσσαλονίκη, να απαιτήσει την επιστροφή των Ελλήνων φαντάρων και αξιωματικών. Να μη σταλεί ούτε ένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα ελληνικά σύνορα προεκλογικά και μετεκλογικά.

Ο αρνητικός συσχετισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από πολιτικές δυνάμεις σαν άλλοθι, για να μην κάνουμε τίποτε, να δεχόμαστε μοιρολατρικά τις επιταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ή να περιοριζόμαστε σε φραστική κριτική ή περιοδικές δραστηριότητες δίχως συνέχεια.

Ναι, ο διεθνής συσχετισμός είναι αρνητικός σε βάρος των λαών, και ιδιαίτερα αρνητικός σε βάρος των περισσοτέρων χωρών που βρίσκονται σε θέση εξάρτησης, που είναι υποδεέστερες στα πλαίσια των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως συμβαίνει και με τη δική μας τη χώρα, την Ελλάδα. Ωστόσο, στο ζήτημα αυτό δε χωρά κανένας συμβιβασμός και παραίτηση από το μεγάλο αγώνα της μαχητικής και ανυποχώρητης αντίστασης που είναι ο μόνος ρεαλισμός απέναντι στον ωμό και βάρβαρο ρεαλισμό της συμμόρφωσης και της υποταγής».

Η απάτη της "ισχυρής Ελλάδας"

«Για μας», συνέχισε η ομιλήτρια, «η Ελλάδα που υπογράφει τα διατάγματα του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η "Ελλάδα" που τρέχει να συνδράμει στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς ή στην παράδοση Οτσαλάν, η "Ελλάδα" που φιλοξενεί πυρηνικά όπλα και βάσεις στο έδαφός της, δεν είναι η Ελλάδα του ελληνικού λαού, δεν είναι ισχυρή. Εμείς είμαστε με την Ελλάδα του λαού της, που αντιστέκεται και δε νομιμοποιεί τέτοιες κραυγαλέες ενέργειες.

Εμείς δεν είμαστε με την "Ελλάδα", όπως την καταλαβαίνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που στηρίζει τους επιχειρηματίες για να κάνουν επενδύσεις στις γειτονικές χώρες, και μάλιστα επενδύσεις εντάσεως εργασίας, επενδύσεις ληστείας σε βάρος του πλούτου του λαού. Μια τέτοια Ελλάδα είναι ισχυρή για τους επιχειρηματίες και όχι για το λαό της.

Ασκούμε έντονη κριτική στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί ενώ εμφανίζουν κατά διαστήματα ή κατά περίσταση κριτική στάση για ενέργειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσον αφορά τη "νέα τάξη πραγμάτων", ωστόσο παραμένουν προσκολλημένοι στην αντίληψη ότι δεν πρέπει αυτή η κριτική να μετεξελιχθεί σε συνολική πολιτική αντίστασης στη Βουλή και μέσα στο λαό. Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι ανέκοψαν τη δράση τους μετά τη συμφωνία "των 8" για το Κόσσοβο, μετά το Σύμφωνο Σταθερότητας, αντί να τη συνεχίσουν με νέες μορφές και μέσα και να στηρίξουν πρακτικά ένα αντιιμπεριαλιστικό κίνημα με συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους, με ικανότητα πολυμορφίας και κλιμάκωσης δράσης. Η κριτική δε φθάνει όταν έχει προ πολλού έρθει η ώρα της πραγματικής δράσης, της κοινής δράσης στο κίνημα, της κοινής δράσης για την ενεργοποίηση του λαού, τη συνεχή αφύπνιση των αγωνιστικών διαθέσεών του. Ο λαός μας γνωρίζει τις δυσκολίες, έχει ανάγκη από πολιτική στήριξη για να ανακαλύψει τη δύναμη που περικλείει μέσα του. Το ΚΚΕ πίστευε και πιστεύει πάντα στη λαϊκή δύναμη, στον ηρωισμό του λαού μας».

Μέτωπο λαών κατά του ιμπεριαλισμού

«Χρειάζεται», παρατήρησε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «συνεχής αντιπαράθεση στο επίπεδο των ιδεών, πέρα από το πεδίο της πρακτικής δράσης κατά του εθνικισμού που φορά πολλές μάσκες και προσωπεία.

Οσο και αν είναι ανάγκη να υψώσουμε μέτωπο με τον κλασικό εθνικισμό, όταν εμφανίζεται ως ρατσιστής δολοφόνος ή νεοφασίστας, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σ' αυτό όπως υποκριτικά κάνει η ΕΕ, με αφορμή και τις αρνητικές εξελίξεις στην Αυστρία, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει ότι η ίδια με την πολιτική της λιπαίνει το έδαφος για τέτοια επικίνδυνα φαινόμενα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να υψώσουμε μέτωπο ιδεών και επιχειρημάτων, όταν ο εθνικισμός φοράει το προσωπείο του κοσμοπολιτισμού, με τη μορφή του ευρωπαϊκού οράματος και της παγκοσμιοποίησης. Οταν η υποταγή στη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών βαφτίζεται διεθνισμός εμείς τον ξεσκεπάζουμε. Ο σύγχρονος κοσμοπολιτισμός είναι εθνικισμός καλυμμένος, όπως τον γνωρίζουμε στο κάλεσμα για ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ, δηλαδή στο κάλεσμα να συμφωνήσουμε στον πόλεμο κατά γειτονικών λαών, στη συμμετοχή σε φονικά στρατεύματα και στρατούς κατοχής. Οταν ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφώνεται και να είναι πάντα μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ "για να συμμετέχει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να διακριθεί ως έθνος".

Το κεφάλαιο και οι φορείς του δεν έχουν πατρίδα, δε θέλουν τα σύνορα, για να μπορούν να διεισδύουν παντού με δήθεν ειρηνικές συμφωνίες με το πιστόλι στο κρόταφο ή και με στρατεύματα, όταν δε γίνεται αλλιώς. Για μας είναι ψευτοδίλημμα το ερώτημα ιμπεριαλιστικός πόλεμος ή ιμπεριαλιστική ειρήνη. Η δική μας απάντηση είναι ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ.

Οι λαοί και ο ελληνικός ανάμεσά τους όταν υπερασπίζονται τα σύνορά τους υπερασπίζονται ταυτόχρονα το δικαίωμά τους να παλεύουν για τη δική τους ευημερία, για τα δικά τους δικαιώματα, για το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιο δρόμο ανάπτυξης και εξέλιξης θέλουν, ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Ο λαός που ξέρει να υπερασπίζεται την πατρίδα του από τους εγχώριους δυνάστες και εκμεταλλευτές του, από τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ξέρει να υπερασπίζεται τον γνήσιο διεθνισμό».

Το όνομα και η ουσία της "νέας τάξης"

«Η νέα τάξη», σημείωσε η ομιλήτρια, «έχει όνομα και ουσία, είναι γεμάτη γεγονότα και αποδείξεις, όπως:

  • Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα Ιμια, σε συνδυασμό με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που ανέχτηκε και ανέχεται την επίσημη πια αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Η Συμφωνία της Μαδρίτης, την οποία προσυπέγραψε φαρδιά πλατιά η ελληνική κυβέρνηση, που αναγνωρίζει ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
  • Τα γεγονότα και οι εικόνες που ζήσαμε με τον παραδομένο στην τουρκική κυβέρνηση Οτσαλάν.
  • Να μην ξεχάσουμε την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, με το ψευδεπίγραφο πρόσχημα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιδρομή που σηματοδότησε την είσοδο της Ευρώπης και της ανθρωπότητας σε μια περίοδο πλήρους αυθαιρεσίας, με πιο χαρακτηριστική της πλευρά τη νομιμοποίηση κάθε μορφής επέμβασης, ενάντια σε κυβερνήσεις και λαούς, ενάντια σε κινήματα, ενάντια στα στοιχειώδη κυριαρχικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που ομολογεί επίσημα ότι αιτία πολέμου δεν αποτελεί μόνο το υποκριτικό επιχείρημα περί της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ο πλήρης έλεγχος της ροής - εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων μιας χώρας, το πολιτικό και οικονομικό της σύστημα.
  • Τη νομιμοποίηση ενός νέου διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το οποίο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος καθαγιάζεται, καταργούνται και τυπικά οι αρχές της μη επέμβασης στο εσωτερικό της κάθε χώρας, καταργείται κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
  • Τη συμφωνία που υπογράφηκε από τις χώρες του G-8 στις 10 Ιούνη 1999 ανάμεσα στις 19 χώρες που προκάλεσαν τον πόλεμο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση.
  • Το ψευδεπίγραφο Σύμφωνο Σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που μετατρέπει τα Βαλκάνια σε υποχείριο του ΝΑΤΟ και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, σε χώρο εκτεταμένου πλιάτσικου υπό την κυριαρχία του στρατού κατοχής του ΝΑΤΟ.
  • Τις αποφάσεις του Ελσίνκι, σύμφωνα με τις οποίες παραδίδονται ακόμα πιο καθαρά στο έλεος της "νέας τάξης" τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Είναι η προώθηση της διχοτόμησης και πλήρους αμερικανοποίησης του Αιγαίου. Η δρομολογημένη ελληνοτουρκική συνεργασία όχι μόνο βρίσκεται μακριά, αλλά είναι σε αντίθεση με μια συνεργασία ανάμεσα σε κυβερνήσεις και λαούς στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος, σε ένα πνεύμα χειραφέτησης από τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ιδιαίτερα στο χώρο των πετρελαίων. Η δήλωση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη υπαρκτή διαφορά την υφαλοκρηπίδα δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας, η Ελλάδα να εγκαλείται από την ίδια την ΕΕ μέχρι το 2004 για θέματα κρίσιμα όπως είναι τα σύνορα στο Αιγαίο, το καθεστώς των νησιών κλπ.
  • Τον ενταφιασμό του Κυπριακού, που επισημοποιήθηκε με τη σύνοδο στο Ελσίνκι παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.
  • Την αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων που περιλαμβάνει και την κατάργηση του "βέτο", αλλά και τη δημιουργία ενός Διευθυντηρίου, που θα αποφασίζει για λογαριασμό όλων σε κρίσιμα ζητήματα.

Μπροστά στην κάλπη να μην ξεχάσει ο ελληνικός λαός τα ωμά ψέματα και τους μύθους, τα προσχήματα με ύπουλα ιδεολογικά περιβλήματα, όπως:

  • Το ψέμα της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν είχε συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα κείμενο που δεν έβαλε την υπογραφή της. Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι δίχως την Ελλάδα δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας, αφού παραχώρησε λιμάνια και αεροδρόμια, για να περάσουν τα σύγχρονα τάγματα θανάτου.
  • Το μύθο ότι ήθελε να αποτρέψει τον πόλεμο η κυβέρνηση αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε, για να μη βάλει σε κίνδυνο τον ελληνικό λαό!
  • Τα ύπουλα διλήμματα ότι πρέπει η Ελλάδα να υπηρετήσει το ΝΑΤΟ για να μην έχει δυσκολίες στην πορεία της ΟΝΕ.
  • Είναι η αξέχαστη υποκρισία της κυβέρνησης ότι θα δώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία, ενώ πέρα από τη συμμετοχή στον πόλεμο έδωσε και γερό χέρι βοήθειας στο εμπάργκο και στον αποκλεισμό της από διεθνή Σώματα έως και τη Διαβαλκανική».
Οι μοχλοί της "νέας τάξης"

«Το ΚΚΕ», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «καλεί τον ελληνικό λαό, τις ριζοσπαστικές δυνάμεις με την ψήφο τους να καταδικάσουν αποφάσεις και εντολές - δεσμεύσεις διεθνών και περιφερειακών οργανισμών που είναι μοχλοί της "νέας τάξης":

1. Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον στις 23-24 Απρίλη 1999, του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη στις 18-19 Νοεμβρίου 1999. Της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι στις 10-11/12/99 και της πρόσφατης Διαβαλκανικής στο Βουκουρέστι.

Καταδίκη των συμφωνιών αυτών σημαίνει πρώτο βήμα για να ανυψωθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, που θα υπερασπίζεται τα σύνορα και θα αντιδρά συνολικά στη λεγόμενη νέα δομή του ΝΑΤΟ, στη συγκρότηση Μεικτών Δυνάμεων Κρούσης, στην αποθήκευση πυρηνικών στην Ευρώπη και στη χώρα μας, θα αντιτάσσεται στην υποστήριξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη.

2. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει την επιστροφή των Ελλήνων φαντάρων και αξιωματικών που βρίσκονται στην επικίνδυνη περιοχή του Κόσσοβο, στη Βοσνία, στην Αλβανία, δε δέχεται την έξοδο νέων Σωμάτων. Γιατί τα Σώματα αυτά, αν και από το Σύνταγμα της χώρας είναι ταγμένα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, χρησιμοποιούνται ως στρατός κατοχής, ως μοχλός στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για παραπέρα κατακερματισμό και ίδρυση νέων προτεκτοράτων.

3. Δράση ειδικότερα κατά του άρθρου 5 της Χάρτας για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια που υπέγραψαν οι 55 αρχηγοί κρατών και ο κ. Σημίτης, το οποίο αναφέρει ότι "είμαστε αποφασισμένοι να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουμε τα κράτη - μέλη σε περίπτωση εσωτερικής κατάρρευσης του νόμου και της τάξης", δηλαδή της τάξης των δυνάμεων του μονοπωλιακού κέρδους, του κεφαλαίου. Κατά του άρθρου 1 σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η "επέκταση των δυνατοτήτων μας για εκτέλεση δραστηριοτήτων συνδυασμένων με αστυνόμευση, ώστε να βοηθήσουμε στη διατήρηση της κυριαρχίας του νόμου".

4. Κατά του άρθρου 2, το οποίο αναφέρει ότι "Αστάθεια στις περιοχές αυτές (εννοεί τις χώρες της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας) δημιουργεί προκλήσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια και την ευημερία των κρατών του ΟΑΣΕ". Ιδού νέα προσχήματα για νέες πολεμικές επιχειρήσεις.

5. Κατά της συγκρότησης, σύμφωνα με το Ελσίνκι, του λεγόμενου ευρωπαϊκού στρατού από 50.000-60.000 άτομα.

Ο Ευρωπαϊκός στρατός δεν είναι τίποτε άλλο παρά συμπλήρωμα του ΝΑΤΟικού, σύμφωνα και με τη Διαβαλκανική στο Βουκουρέστι.

6. Κατά της συγκρότησης μισθοφορικού στρατού στην Ελλάδα με πρόσχημα την υπογεννητικότητα, το δημογραφικό και με καραμέλα για τη νεολαία τη μείωση της θητείας. Το ΚΚΕ είναι και παραμένει ριζικά αντίθετο στα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, ενώ σε μεγάλο μέρος τους δεν αφορούν την άμυνα της χώρας, ταυτόχρονα δίνουν τεράστια κέρδη στα στρατιωτικοβιομηχανικά συγκροτήματα, κυρίως στις ΗΠΑ και στους μεσάζοντες, ενώ βαθαίνουν την υπερχρέωση και οικονομική ομηρία της χώρας.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται, γιατί για πρώτη φορά αυτό περιλαμβάνει καθαρά επιθετικά όπλα στην υπηρεσία των επιθέσεων κατά των γειτονικών και άλλων λαών.

Θέση μας είναι ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των οπλικών συστημάτων δίνει τη δυνατότητα της μείωσης του έμψυχου δυναμικού και της θητείας. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των οπλικών συστημάτων δεν απαιτεί κατ' ανάγκη, όπως προβάλλεται, χρονοβόρα εκπαίδευση, αντίθετα απλουστεύει τους χειρισμούς και τη χρήση των οπλικών συστημάτων. Είναι ρεαλιστικός ο στόχος να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της 12μηνης θητείας, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με ρεαλισμό, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αλλαγή του προσανατολισμού της διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή την αποΝΑΤΟποίηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Διαφορετικά οι κίνδυνοι σε βάρος της Ελλάδας θα είναι μεγάλοι για την ακεραιότητά της, την οποία όχι μόνο δε διασφαλίζει το ΝΑΤΟ, αλλά άμεσα ή έμμεσα την επιβουλεύεται.

Είμαστε αντίθετοι με το θεσμό των επαγγελματιών στρατιωτών. Είναι πασίγνωστο και ιστορικά δικαιωμένο το γεγονός ότι τα σύνορα και η ακεραιότητα της χώρας δε συνδέονται με τον επαγγελματισμό, αλλά με το γνήσιο πατριωτισμό και διεθνισμό, με την πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οι επαγγελματίες φαντάροι θα κληθούν να χρησιμοποιηθούν για αποστολές εκτός συνόρων κατά των λαών με τη σημαία της βαρβαρότητας της νέας τάξης, κατά του λαϊκού κινήματος στο εσωτερικό της χώρας.

7. Να φύγουν από την Ελλάδα οι πολεμικές αμερικανικές και ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις που μετατρέπουν τη χώρα μας σε κέντρο πολεμικών και κατασκοπευτικών επιχειρήσεων κατά γειτονικών λαών.

8. Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό κάθε λαού ή μειονότητας (εθνικής, γλωσσικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής) που διεκδικεί τα δικαιώματά της. Οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Επισημαίνει όμως ότι οι μειονότητες δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μετατρέπονται σε όργανα στα χέρια των ιμπεριαλιστών, πάντα και πολύ περισσότερο σήμερα που σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης αποτελούν αντικείμενο παρέμβασης των ιμπεριαλιστών, για να δικαιολογούν τον πόλεμο και την κάθε μορφής επέμβαση.

Στις συνθήκες της ταξικής κοινωνίας και της διεθνούς δράσης του ιμπεριαλισμού, οι μειονότητες πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους σε συμπαράταξη και κοινή δράση με το λαό της χώρας στην οποία ζουν. Τα κοινά ταξικά συμφέροντα αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση των διαιρετικών προσπαθειών, είτε αυτές προέρχονται από τις εγχώριες κυβερνήσεις και τον ξένο παράγοντα είτε από τις ίδιες τις ηγεσίες τους, που πολλές φορές επιδιώκουν τον αποχωρισμό ή την αυτονομία όχι για να ελευθερώσουν το λαό τους από την καταπίεση, αλλά για να τον καταπιέζουν οι ίδιες ή για να απολαύσουν τα αργύρια της προσχώρησής τους στα στρατηγικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών χωρών».

Κοινωνικοπολιτική συμμαχία ενάντια στον πόλεμο
και στο ΝΑΤΟ

«Είναι ανάγκη λοιπόν», σημείωσε, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, «να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιΝΑΤΟικό και αντιπολεμικό μέτωπο, να διευρυνθεί η κοινωνική του βάση, να συναντηθούν όσο γίνεται ευρύτερες δυνάμεις από όλα τα κόμματα που θέλουν να αντισταθούν, έστω και αν οι ηγεσίες των κομμάτων τους έχουν διαφορετική στάση. Η αποφασιστική εκλογική ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις, που στηρίζουν την πάλη κατά της "νέας τάξης πραγμάτων" θα δώσει νέα ώθηση στον αγώνα του λαού μας.

Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια κοινωνικοπολιτική συμμαχία ενάντια στον πόλεμο και το ΝΑΤΟ.

Από τα "κάτω" διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί δυνάμεων, γίνονται σημαντικές διεργασίες, όπως φάνηκε ήδη και με την υπόθεση Οτσαλάν και οι οποίες κορυφώθηκαν το 1999 με τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η ενίσχυση των πρωτοβουλιών αυτών, ειδικά στους τόπους δουλιάς, μέσα στην εργατική τάξη και στη νεολαία πρέπει να ενταθούν, για να αποκτήσει συνέχεια και συνέπεια το κίνημα αυτό, να απομονώσει αποτελεσματικά τους εκφραστές της υποταγής και τις σοβινιστικές δυνάμεις.

Αυτό το ενωτικό μαζικό κίνημα, στηριζόμενο στην πλούσια εμπειρία που απόκτησε αυτό το διάστημα, πρέπει να στηριχτεί σε εκείνους που με συνέπεια αντιστέκονται στον πόλεμο και στο ΝΑΤΟ, στην ιμπεριαλιστική τακτική της ΕΕ που είναι συνυπεύθυνη στη "νέα τάξη πραγμάτων" με τις συνθήκες που αποφασίζει και την πρακτική που ακολουθεί έναντι των λαών της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων.

Ο ελληνικός λαός, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των λαών της Γης, έχει στο οπλοστάσιό του την πείρα του 20ού αιώνα, ο οποίος σημαδεύτηκε από μεγάλους αγώνες κοσμοϊστορικής σημασίας ενάντια σε ισχυρούς εχθρούς και αντίπαλους, στο εσωτερικό των χωρών τους και στο διεθνές πεδίο. Ο ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί της Γης, έχει περάσει από φωτιά και σίδηρο, από συμπληγάδες πέτρες, έχει ζήσει θύελλες, γνωρίζει ότι λαός ενωμένος και αποφασισμένος δεν είναι νικημένος. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ακατανίκητος.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με όλες του τις δυνάμεις πρωτοβουλίες που στηρίζουν και ενισχύουν τις παραπάνω κατευθύνσεις. Θα συνεχίσει και θα εντείνει τις πρωτοβουλίες του για κοινή δράση όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ