Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην εκλογική μάχη κρίνονται οι θέσεις των κομμάτων

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπαρήγα, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο στο θέμα της δήλωσης του Μ. Κωστόπουλου. Επί της ουσίας επίσημη δήλωση δεν έχουμε του ΚΚΕ, παρ' όλο που λέτε ότι έχετε αναφερθεί.

Εχουμε όμως αναφορές από τα στελέχη του Γραφείου Τύπου, που λένε ότι εκφράζει με το κείμενο πάγιες θέσεις του ΚΚΕ. Θέλω να μου πείτε αν αυτό σημαίνει ότι συμμερίζεστε τις θέσεις και τις απόψεις, όπως ακριβώς εκφράστηκαν στο κείμενο.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Για το ζήτημα αυτό έχουμε απαντήσει, έχει δημοσιεύσει μάλιστα η εφημερίδα «ΕΞΟΥΣΙΑ», έχουμε την τιμητική μας στην εφημερίδα «ΕΞΟΥΣΙΑ» και είσαστε μάλιστα και ο δημοσιογράφος μας.

Επομένως, δεν έχω καμία διάθεση σε πάρα πολλά τέτοια θέματα να επαναλαμβάνουμε ζητήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει 100 φορές, και ένας από τους λόγους είναι ότι σ' αυτή την εκλογική μάχη διακηρύσσουμε ότι κρίνονται οι θέσεις των κομμάτων για την ΟΝΕ, για το νέο δρόμο του ΝΑΤΟ, οπωσδήποτε για τον εθνικισμό, για το διεθνισμό, όχι σαν θεωρητικές θέσεις, αλλά σαν πρακτική στάση και δράση.

Ετσι λοιπόν, είναι ευκαιρία που είσαι εδώ, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο έχουμε πλήρως τοποθετηθεί και οι θέσεις του Κόμματος είναι συγκεκριμένες, αλλά και για μια σειρά άλλα ζητήματα. Το λέω από τώρα. Δεν απαντώ, έχω απαντήσει.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Εχω πάρει τις πρώτες ερωτήσεις για συνεντεύξεις γραπτές. Να πω το παράπονο μου, 5 ερωτήσεις, απ' αυτές οι 4 είναι: Ποιο κόμμα φαίνεται πρώτο ή δεύτερο; Δεν απαντώ. Αν θέλετε τέτοιες συνεντεύξεις ευχαρίστως δεν απαντώ. Δεν υπεκφεύγω. Δεν απαντώ. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση της Νέας Δημοκρατίας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καθεστωτικό κόμμα; Γιατί πρέπει να σχολιάσω εγώ τη δήλωση της Νέας Δημοκρατίας; Δεν ξέρω εγώ να πω τη γνώμη μας για το ΠΑΣΟΚ; Τι λέτε για εκείνο που είπε εκείνος στον τάδε κλπ.; Τέτοιες ερωτήσεις είναι.

Εγώ μάλιστα είπα στο Γραφείο Τύπου, όταν μου κάνουν τέτοιες ερωτήσεις θα λέω δεν απαντώ. Δεν απαντώ και ας βγάλει συμπεράσματα ο αναγνώστης. Είναι πολλά τέτοια θέματα. Γιατί είναι εκείνος υποψήφιος ή γιατί δεν είναι ο άλλος. Γιατί θα είναι εκείνος και δεν είναι ο άλλος; Ποιον θα βγάλετε βουλευτή; Θα τον βγάλετε εκείνον; Ετσι θα πάμε στις εκλογές;

Ειλικρινά σας λέω, δεν είναι θέματα που τα αποφεύγουμε, αλλά δεν υποκύπτουμε σ' αυτή την πίεση, απάντα και ό,τι γίνει.

Και την ίδια στάση, σας το λέω και θα το δείτε, αν χρειαστεί θα κρατήσω και στις ρυθμισμένες συνεντεύξεις από τη Διακομματική Επιτροπή.

Θυμάμαι ότι το '93, όταν είχαμε εκλογές, με ρωτούσαν για το Τείχος του Βερολίνου, και τέτοια. Δηλαδή, το '93 ήταν και οι συνθήκες τέτοιες απαντούσαμε. Το '93 οι μισές ερωτήσεις σε όλα τα κανάλια ήταν το Τείχος. Τι λέτε για το Τείχος του Βερολίνου; Το '96 τι λέτε για το Αφγανιστάν, τι λέτε για εκείνο, τι λέτε για το άλλο;

Πιστεύετε ότι δε θέλουμε να απαντήσουμε σε τέτοια ζητήματα; 'Η φοβούμαστε; Αφού γράφονται και δεν εμφανίζεται η θέση μας, πώς θα πάμε λοιπόν σ' αυτή την εκλογική μάχη; Με τι όρους δηλαδή;

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπαρήγα, εγώ δε σας ρωτάω για δηλώσεις που κάνουν...

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εχουμε απαντήσει. Δεν απαντώ, προχωρώ παρακάτω. Και δεν απαντώ ειδικά, γιατί εσείς έχετε γράψει πάρα πολλά και μάλιστα είσαστε και ερμηνευτής των θέσεων μας.

- κ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω κι εγώ δυστυχώς για το ίδιο θέμα.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Για το Κόσσοβο δεν άκουσα καμία ερώτηση.

- κ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο διευκρινίσεις θα ήθελα. Πρώτον, επειδή κατέστη σαφές από όλες τις δηλώσεις που έχετε κάνει και εσείς προσωπικά και ο κ. Φλωράκης που έκανε, ότι δεν υφίσταται κάποιο πολιτικό θέμα με τον κ. Κωστόπουλο.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δε με ρωτήσατε γιατί είμαστε αντίθετοι με τη Διακήρυξη του ΟΑΣΕ παραδείγματος χάρη, που όλα τα Κόμματα είναι υπέρ. Τώρα, είμαστε και λίγο πιο έμπειροι και από το '96 και από το '93 και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε, με τις δυνάμεις που έχουμε, χωρίς να παρεξηγηθούμε ότι δε θέλουμε και ν' απαντάμε, να συγκεντρώσουμε την προσοχή στα προβλήματα. Για να καταλάβει, ξέρετε και ο αναγνώστης της εφημερίδας και ο τηλεθεατής.

- κ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα πολιτικό θέμα με τον κ. Κωστόπουλο και διαφωνία με το Κομμουνιστικό Κόμμα, θα ήθελα να μου πείτε, όταν σας ανακοίνωσε την απόφασή του, να μην είναι υποψήφιος, ποιος είναι ο λόγος που προέβαλε. Κουράστηκε από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα; Θέλει να μείνει για λίγο απ' έξω;

Και το δεύτερο, εάν προσφέρθηκε - παρ' ότι καθ' όλα σεβαστή η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος - να βοηθήσει ενεργά τον προεκλογικό αγώνα, με ομιλίες σε συγκεντρώσεις και όλα τα σχετικά, όπως και κάθε στέλεχος.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Είναι γνωστά αυτά τα ζητήματα, δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω. Δε με ρωτήσατε για τα γκάλοπ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κολλημένος στην προβοκάτσια (2010-06-19 00:00:00.0)
Η πολιτική του γραμμή είναι πολύ παλιά (2006-10-14 00:00:00.0)
Είμαστε υπέρ της μαζικής πολιτικής πάλης (2005-12-13 00:00:00.0)
Ταξιδεύοντας σε φουρτουνιασμένο πέλαγος* (2002-03-17 00:00:00.0)
Πώς να γίνει η συζήτηση επί της ουσίας (2000-03-02 00:00:00.0)
Απαγκίστρωση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (1996-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ