Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
Απαγκίστρωση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αρχικά, ρωτήθηκε για το τι προτείνει το ΚΚΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Της ζητήθηκε, επίσης, να τοποθετηθεί γύρω από την ύπαρξη κυβερνητικής συνοχής, άρα και ακυβερνησίας στον τόπο, εξαιτίας της κρίσης. Απαντώντας στην ερώτηση, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Το πρώτο, τώρα τι προτείνουμε, τι προτείνουμε για αύριο. Θα απαντήσω για το τώρα και για το αύριο. Είναι αδύνατον και το θεωρούμε πρόκληση να μας λένε "τι προτείνετε τώρα;", όταν διαγράφουν - δεν το λέω για σένα - σκόπιμα το χτες.

Γιατί το τώρα δε γεννήθηκε απότομα, το τώρα προέκυψε από το χτες. Και λύσεις ουσιαστικές και πολιτικές και βιώσιμες, δίχως να κοιτάξεις το χτες, δεν υπάρχουν.Παρ' όλα αυτά, θα απαντήσω στο τώρα.

Από τη στιγμή που είναι κοινή πεποίθηση ότι το θέμα δεν αφορά στενά Ελλάδα - Τουρκία, αλλά πρόκειται για σχεδιασμό έντασης στο Αιγαίο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ανάλογες πρέπει να είναι οι λύσεις και οι απαντήσεις.Και από τη στιγμή που όλοι λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε τον Πόντιο Πιλάτο, εμείς ξέρουμε γιατί τον έκανε.

Τον έκανε σκόπιμα. Ηξερε τι έκανε.Από τη στιγμή που βλέπουμε όλο αυτό το πλέγμα των προβλημάτων, άρα, τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Πρώτο ζήτημα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει αποφασιστικά να θέσει ζήτημα σ' αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, που τους θεωρεί και συμμαχικούς - εμείς δεν τους θεωρούμε καθόλου τέτοιους - αλλά από τη στιγμή που είναι μέσα η Ελλάδα, να θέσει ζήτημα σ' αυτούς τους οργανισμούς να πάρουν θέση: "Είναι σεβαστό το διεθνές δίκαιο;"

Αυτό το δίκαιο που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και είχε και αρκετά θετικά στοιχεία, διότι τότε ήταν ο διπολισμός. Και κάτω από τη σύγκρουση των δύο κόσμων, κάτι καλό έβγαινε και για τους λαούς, όχι πλήρως καλό, γιατί δεν ήταν μόνες τους οι σοσιαλιστικές χώρες.

Το διεθνές δίκαιο το δέχονται; Υπάρχει τέτοιο θέμα ή θα φτιάχνουμε κάθε μέρα το δίκαιο των Αμερικανών, των Γερμανών, των Γάλλων, εννοώ της ηγεσίας;

Εάν δεν πάρουν θέση για μας - και δε θα πάρουν, είναι πιθανό κι αυτό, αλλά ας δοκιμαστεί - υπάρχει ζήτημα. Η Ελλάδα πρέπει να καταγγείλει ορισμένες συμφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή, συμφωνίες που πονάνε αυτούς τους οργανισμούς.

Π.χ., με τις βάσεις τι θα γίνει; Σούδα - Ακτιο. Εχει η Ελλάδα δυνατότητα, γιατί η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων δε θα μπορούσε να προχωρήσει αν δεν είχε όλες τις χώρες της Γης δεμένες με κάποιο τρόπο, άλλες με βάσεις, με παραχωρήσεις.

Να δηλώσει η κυβέρνηση: "Η Ελλάδα δε θα πάρει μέρος στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ ταχείας επέμβασης, η οποία συγκροτείται από την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα".Κι αυτή η δύναμη πάει να κάνει επιχειρήσεις δράσης στη Μέση Ανατολή κι αλλού και στη Βόρειο Αφρική.

Είναι ένα διαπραγματευτικό ατού ουσιαστικό για την κυβέρνηση. "Δεν μπορούμε, κύριοι, να είμαστε στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ".Υπάρχουν, δηλαδή, τέτοια ζητήματα. Και, τέλος, μπορεί να απαιτήσει και πρέπει να διακηρυχτεί από την πλευρά της Τουρκίας ότι σέβεται τα σύνορα.

Φτάσαμε σήμερα να ξαναζητάμε διαβεβαιώσεις ότι "σεβόμαστε τα σύνορα". Αν δε γίνονται τέτοιες διακηρύξεις, ανοίγουμε το δρόμο των ιμπεριαλιστών να αλλάζουν τα σύνορα, όπως θέλουν, να τα μικρομεγαλώνουν.Αυτά εμείς έχουμε να προτείνουμε.

Από εκεί και πέρα, τι έχουμε να προτείνουμε; Μέτωπο, αγώνες, νίκη κατά των ιμπεριαλιστών, άνοιγμα του δρόμου έως εκεί που πρέπει να πάει και ως το σοσιαλισμό.Και ας μην φαίνονται ουτοπίες αυτά. Ουτοπία είναι να πιστεύεις ότι με τη σημερινή τάξη πραγμάτων υπάρχει ευημερία και ειρήνη".

Κριτική στο ραγιαδισμό των ηγεσιών

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα συμμετοχής δυνάμεων του σημερινού ΠΑΣΟΚ, του "ΣΥΝ" και δυνάμεων της λεγόμενης "κεντροαριστεράς", στο μέτωπο πάλης που προτείνει το ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

"Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι κάτω, στη βάση όλων των κομμάτων, υπάρχουν λαϊκές δυνάμεις που σήμερα προβληματίζονται, γίνονται διεργασίες.Ορίστε, η κρίση στο Αιγαίο. Βλέπετε, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού αρχίζει και καταλαβαίνει τι σημαίνει ΝΑΤΟ, τι σημαίνει HΠA,τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση. Ρωτήστε τον κόσμο.

Αρχίζει να διαμορφώνεται, δηλαδή, αυτή η συνείδηση. Μ' αυτή την έννοια, γι' αυτό λέμε ότι το μέτωπο πατάει.Επειδή στη βάση όλων των κομμάτων - άλλη βάση μπορεί να έχει μεγαλύτερο ποσοστό κι άλλη λιγότερο - υπάρχουν δυνάμεις τέτοιες, δε σημαίνει ότι θα ρίξουμε τους τόνους της κριτικής και της αντιπαράθεσης στις ηγεσίες.

Ισα ίσα. Αλλιώς δε θα απεγκλωβιστεί αυτός ο κόσμος.Ο ένας θα του λέει "πρόσεξε, μην ταράξουμε τα νερά της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί χαθήκαμε". Ο άλλος θα λέει "πρόσεξε το ΝΑΤΟ μην ταράξουμε τα νερά και τι κάνουμε;" Αυτό είναι ταπείνωση.

Και τελειώνω λέγοντας, όλα αυτά τα κόμματα, στην ουσία, να πάψουν να λένε για την εθνική ταπείνωση. Δεν είχαμε εθνική ταπείνωση.Η πολιτική τους είναι τέτοια και ταπείνωση είναι, όταν ένας λαός γίνεται ραγιάς και ανέχεται να τον εκμεταλλεύεται το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές και οι ιμπεριαλιστές. Αλλά ο ελληνικός λαός δεν είναι ραγιάς και δε θα γίνει ραγιάς".

Απαράδεκτη η άρνηση του πρωθυπουργού

Οταν ρωτήθηκε αν θα επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, ζητώντας του σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

"Να μου επιτρέψετε να σας κάνω μια κριτική, δεν είναι προσωπική. Εχουμε ζητήσει από την Παρασκευή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και σύσκεψη των κομμάτων.

Ενα θέμα είναι ότι αυτό δεν προβάλλεται.Ειλικρινά σας λέω, δεν πάσχουμε από τη μανία της προβολής, άρα είναι θέμα ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Θάβεται. Δεύτερον, δυστυχώς δεν έχω πάρει καμία απάντηση από την Παρασκευή για τη συνάντηση, όχι για τη σύσκεψη. Γιατί εκεί θα την αναπτύξουμε τη θέση μας.

Εμείς ζητήσαμε συνάντηση, για να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.Και δε λέω ότι οι προτάσεις μας θα είναι έξω από αυτά που έχουμε πει έως τώρα, αλλά εγώ κρατάω, δε θα πω όλα όσα επεξεργαζόμαστε να πούμε στον πρωθυπουργό, γιατί πρώτα τα λες στον αρμόδιο και μετά βγαίνεις και κάνεις συνέντευξη.

Κι όμως δεν έχουμε μια απάντηση.Θα μπορούσε να μας πει ότι "ξέρετε είμαι φορτωμένος, έχω προβλήματα" και δε ζητήσαμε άμεσα, δηλαδή Παρασκευή ή Σάββατο, είπαμε "κλείστε μας Τρίτη - Τετάρτη", γιατί καταλαβαίνουμε ότι οπωσδήποτε έχει και πάρα πολλές ασχολίες.

Να το πω, είναι και λίγο πρωτοφανές. Επρεπε να μας καλέσουν.Για τα εσωκυβερνητικά προβλήματα, με την ευκαιρία, εμάς δε μας απασχολούν οι τάσεις στο ΠΑΣΟΚ, με την έννοια ποιος να είναι αρχηγός και ποιος να μην είναι. Μας απασχολούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο λαό και οι διεργασίες που γίνονται.

Θεωρούμε, όμως, απαράδεκτο στο όνομα των διαφωνιών του ενός με τον άλλο υπουργό να υπάρχει αυτή η κατάσταση. Να μην μπορεί να σε δέχεται ο πρωθυπουργός ή να μην σε ενημερώνει. Αυτά είναι απαράδεκτα. Ας τα βρουν μεταξύ τους, δε θα ανακατευτούμε σε εσωκομματικά, αλλά για μας δεν είναι άλλοθι. Εμείς θα κρίνουμε πολιτικά την κυβέρνηση".

Γιατί δε μιλούν για το "ΠΟΤΟΜΑΚ";

"Θέλετε να σας πω κάτι με την ευκαιρία, γι' αυτό το θέμα της ενημέρωσης; Κυκλοφόρησε μια εφημερίδα, ας με συγχωρήσουν οι ιδιοκτήτες, δεν την ήξερα, λέγεται "ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ", και στο φύλλο της 10 Ιανουαρίου 1996 έχει καταγγελία, ότι υπάρχει αμερικάνικο πλοίο το οποίο κυκλοφορεί στο Αιγαίο ελεύθερα, δε ρωτάει κανέναν και όταν το ρώτησαν έδωσε γενικές απαντήσεις και ότι αυτό έγινε αντικείμενο που απασχόλησε τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Αμυνας κλπ.

Δεν έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι από τα κόμματα γι' αυτό; Για να ξέρουμε, δηλαδή. Να έρχονται να μας λένε κάντε προτάσεις τώρα; Το "ΠΟΤΟΜΑΚ" δεν έχει δώσει καμία πειστική δικαιολογία για την παρατεινόμενη παρουσία στη χώρα μας.Και λέει αρνούνται να υποβάλουν έγγραφο κλπ. Μπορείτε να πάρετε την εφημερίδα. Εγώ χτες την είδα και μου την έδωσαν στη Σπάρτη.

Λέει "Επί 4 μήνες, το "USS POTOMAC" βρίσκεται στο Αιγαίο και ζήτησε και ελλιμενισμό και του είπαν γιατί θέλεις τον ελλιμενισμό; Λέει για επιχειρησιακές ανάγκες στην Ανατολική Μεσόγειο". Πέστε μου, όλα αυτά είναι άσχετα με την κρίση που εμφανίστηκε; Εμείς θέλουμε να βάλουμε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, να μας πει".

Να ενισχυθεί η πολιτική του ΚΚΕ

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όταν ρωτήθηκε για το αντικείμενο που θα έχει η σύσκεψη των αρχηγών, αλλά και για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εξαιτίας των εξελίξεων, τόνισε:

"Το αντικείμενο της σύσκεψης, η κρίση στο Αιγαίο κατ' αρχήν. Να συζητήσουμε αυτό. Υπάρχουν κι άλλα θέματα, Βαλκάνια, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή την πρόταση εμείς θα κάνουμε.

Ενα δεύτερο ζήτημα. Εάν θα γίνουν εκλογές; Κοιτάξτε, έχει αποδειχθεί έως τώρα ότι, όταν γίνονται πρόωρες εκλογές, κάποιο λάκκο έχει η φάβα, γιατί κανένας δε θέλει να παραδώσει την κυβέρνηση και να μην εξαντλήσει την 4ετία. Αλλοτε την κάνουν πιο νωρίς, γιατί θεωρούν ότι αν την κάνουν πιο αργά θα χάσουν περισσότερα ή άλλοτε γίνονται διάφορα παρασκηνιακά και πέφτει κάποια κυβέρνηση όταν έχει ένα βουλευτή συν.

Αρα, το θέμα των εκλογών, εξαρτάται από το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Και αν θα κάνει τις εκλογές, δεν πρόκειται να έχει καλό σκοπό στο μυαλό του. Εμάς δε μας απασχολούν και τώρα να γίνουν και στην κανονική τους.Αλλωστε, ένας - ενάμιση χρόνος μας χωρίζει.

Αυτό που μας απασχολεί, είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει και μπορεί, με την πείρα που έχει αποκτήσει, να κάνει μία σημαντική αρχή σ' αυτές τις εκλογές.Εγώ θα ξεκινήσω, όχι από το ποια κυβέρνηση θα βγει, αλλά από το ποιο κόμμα πρέπει να ενισχυθεί, ποια πολιτική πρέπει να ενισχυθεί.

Τη δική μας την απάντηση την ξέρετε και νομίζουμε ότι, απ' όλες τις μεριές, επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ. Και μόνο επειδή έχει επιβεβαιωθεί, αξίζει πραγματικά να έχει ουσιαστική στήριξη και δύναμη, για να μπορεί να τη χρησιμοποιεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ