Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ντροπή η παρέμβαση των ΗΠΑ

Επιστολή στον Τούρκο μουσικοσυνθέτη Ζουλφού Λιβανελί

Είναι ντροπή για την Ελλάδα και την Τουρκία, που μία τρίτη ισχυρή δύναμη, οι ΗΠΑ, παρεμβαίνουν για να μας νουθετήσουν, λες και δεν είμαστε ώριμοι και ανεξάρτητοι λαοί, αλλά μικρά, ανόητα και άτακτα παιδάκια.

Τα παραπάνω τονίζει ο Μίκης Θεοδωράκης σε επιστολή του προς τον Τούρκο μουσικοσυνθέτη Ζουλφού Λιβανελί, με αφορμή την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο. Η επιστολή - που δημοσιεύτηκε στην τούρκικη εφημερίδα "Μιλιέτ" στην Κυριακή - έχει ως εξής:

"Αγαπητέ μου Ζουλφού. Είμαι πολύ ανήσυχος και στεναχωρημένος για όσα συνέβησαν. Μόνο ένα θαύμα μάς γλίτωσε από μία γενικευμένη σύρραξη, που είναι βέβαιο ότι θα στοίχιζε τη ζωή σε χιλιάδες νέους, Ελληνες και Τούρκους, εκτός από τις τρομερές ζημιές που θα προκαλούσε.

Είναι απελπιστική η απουσία της κοινής γνώμης, του απλού λαού και των πνευματικών ανθρώπων από το προσκήνιο των γεγονότων. Οπως είναι ντροπή για την Ελλάδα και την Τουρκία, που μία τρίτη ισχυρή δύναμη, οι ΗΠΑ, παρεμβαίνουν για να μας νουθετήσουν, λες και δεν είμαστε ώριμοι και ανεξάρτητοι λαοί, αλλά μικρά, ανόητα και άτακτα παιδάκια.

Ομως, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως έγιναν πράγματι ανόητες και απερίσκεπτες ενέργειες, που μας εξέθεσαν σε κινδύνους και μας γελοιοποίησαν μπροστά στη διεθνή κοινή γνώμη.

Διερωτώμαι, τι θα γινόταν αν οι Τούρκοι κομάντος έπεφταν ξαφνικά επάνω σε κάποιο ελληνικό πολεμικό ή εάν στο ξερονήσι που αποβιβάστηκαν υπήρχαν Ελληνες στρατιώτες; Πόσους αθώους νεκρούς, αλήθεια, θα θρηνούσαμε;

Μήπως, αγαπητέ μου Ζουλφού, θα πρέπει να κάνουμε κάτι και εμείς οι απλοί πατριώτες, πριν να είναι πολύ αργά; Μάθε ότι παραμένω πάντοτε πιστός στα ιδανικά της ελληνοτουρκικής φιλίας. Εξακολουθώ πάντα να πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, αν θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, χωρίς απειλές, χωρίς κρίσεις, χωρίς πολέμους. Αλλωστε, ύστερα από έναν πόλεμο, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχουν μόνο χαροκαμένες μάνες και από τις δύο πλευρές. Ερείπια, καταστροφές και πάνδημο πένθος.

Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεσαι αυτές τις σκέψεις και γι' αυτό σου γράφω. Θα χαρώ να μάθω όσο γίνεται πιο σύντομα τις απόψεις σου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ