Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το Κιλελέρ του 2005

Η αγωνιστική τιμή που αξίζει στους ξεσηκωμένους κολίγους του 1910 δίνεται μεθαύριο από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση στο Κιλελέρ. Στον τόπο όπου 95 χρόνια πριν οι κολίγοι της Θεσσαλίας, έδωσαν την ψυχή τους και τη ζωή τους, για να ανατρέψουν το καθεστώς των τσιφλικάδων, η ΠΑΣΥ διοργανώνει ένα πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, που αποτελεί τον καλύτερο φόρο τιμής. Η μαχόμενη αγροτιά αναμένεται να δώσει το μαζικό αγωνιστικό «παρών» της στην 95η επέτειο του Κιλελέρ που αποτελεί ένα ακόμα σταθμό για τη συνέχιση της αντίστασης και της πάλης μέχρι την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής.

Στα χρόνια που πέρασαν και μετά από σκληρούς αγώνες, η μικρομεσαία αγροτιά είχε κατακτήσεις που άλλαξαν σημαντικά τη ζωή της. Δεν απαλλάχτηκε όμως από την εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων, των πολυεθνικών, του τραπεζικού κεφαλαίου και τον αυταρχισμό του αστικού κράτους. Οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να συνεχίσουν τον αγώνα και πιο μαζικά να αντισταθούν στην ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την επικείμενη συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Να αντισταθούν στις κυβερνήσεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική που στην πράξη επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους και συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες, στους σύγχρονους «τσιφλικάδες». Να ξεφύγουν από τη δικομματική κοροϊδία που στην Ελλάδα του 2005 την εκφράζουν κυρίως η ΝΔ ως κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς πρέπει να ξεδιπλωθεί: Ενάντια στην εκμετάλλευση από τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές, που με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΕΕ αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους. Ενάντια στην τοκογλυφία του τραπεζικού κεφαλαίου, που επιδεινώνεται με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και τις μαζικές κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που ξεπουλάει στους ιδιώτες σημαντικές αγροτικές βιομηχανίες, που έγιναν με τον ιδρώτα και το μόχθο τους και μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε ανώνυμες εταιρίες των μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων. Παράλληλα οφείλουν να αποκαλύψουν το διασπαστικό και υπονομευτικό ρόλο των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ. Να αντισταθούν στους κοινοτικούς μηχανισμούς εκμαυλισμού των συνειδήσεών τους, στα «αγροτοδικεία» και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και του κράτους.

Ο φετινός αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ, εκτός από την υπόσχεση της συνέχισης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς σηματοδοτεί και την αναγκαιότητα της κοινής πάλης με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Η αναγκαιότητα του δυναμώματος του παλλαϊκού αγώνα προβάλλει επιτακτικά. Αγρότες, εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαία, πρέπει να παλέψουν ενωμένοι για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που πλήττει εξίσου βάρβαρα όλους τους. Κι όσον αφορά τους αγρότες, η ανατροπή αυτής της πολιτικής, επιβάλλει τη συνέχιση των αγώνων, για να επιτευχθεί η λαϊκή εξουσία και να αναδειχτεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας. Διαφορετικά οι μικρομεσαίοι αγρότες θα καταλήξουν ξεκληρισμένοι και άνεργοι ή «κολίγοι» των σύγχρονων «τσιφλικάδων» του 21ου αιώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή 11 Μάρτη το αγροτικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ (2018-03-03 00:00:00.0)
Την ερχόμενη Κυριακή το συλλαλητήριο στο Κιλελέρ (2009-03-08 00:00:00.0)
Ολοι στο Κιλελέρ! (2005-03-19 00:00:00.0)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ την Κυριακή! (2004-03-17 00:00:00.0)
Ωρα για το μέτωπο μικρομεσαίας αγροτιάς - λαϊκών στρωμάτων (1999-03-21 00:00:00.0)
Στα χνάρια της εξέγερσης των κολίγων (1999-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ