Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πορεία μακριά και ενάντια στο λαό

Πριν «ανανεώσει» τα κορυφαία όργανα του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ με την εισαγωγή «νέων» προσώπων στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε προχτές να παρουσιάσει την «αξιόπιστη πρόταση», η οποία θα είναι η «αιχμή του δόρατος» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για τους επόμενους μήνες και χρόνια. Μια πρόταση που απορρέει από τις πολιτικές θέσεις που επικυρώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ θα μείνει ταξικά πιστό σε μια πορεία μακριά και ενάντια στο λαό, στο πλευρό του μεγάλου κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Για τις ανάγκες της εξαπάτησης του λαού, αυτή η πρόταση παίρνει τον τίτλο «δημοκρατική οικονομική ανατροπή» και απαιτεί από τον εργαζόμενο και τον αγρότη να γίνουν «ανταγωνιστικοί», να προσαρμοστούν σε μια «μεταρρυθμιστική περίοδο» που σύμφωνα με τους «σοσιαλιστές» είναι «απαραίτητη για να είμαστε ανταγωνιστικοί μέσα στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον»!

Μετά τον «εκσυγχρονισμό» ήρθε, λοιπόν, η «ανατροπή» ακριβώς για να εμφυσήσει στο λαό την αντίληψη ότι η ανταγωνιστικότητα και η αποδοχή των νόμων της αγοράς, αποτελούν προσωπικό του «στοίχημα» και ότι η καλύτερη αφομοίωσή τους, θα του εξασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή». Η προώθηση, λοιπόν, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που αποτελούν στρατηγική επιλογή του μονοπωλιακού κεφαλαίου που θα του εξασφαλίσει άμεσα τη μεγιστοποίηση των κερδών του, το ΠΑΣΟΚ και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει να τη φέρει σε πέρας. «Αντιπολιτευόμενο» σε εντελώς επουσιώδη ζητήματα την κυβέρνηση, βάζει ουσιαστικά πλάτη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «χρειάζεται μια νέα γενιά διαρθρωτικών αλλαγών» και προσαρμογή των εργασιακών δομών, σχέσεων, χρόνου και είδους εργασίας, στις «νέες ευρωπαϊκές προοπτικές»! Με πρόσχημα την «πάταξη» της ανεργίας, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει έτοιμο να στηρίξει κάθε κυβερνητική επιλογή που θα ελαστικοποιεί τις σχέσεις εργασίας, θα μειώνει το εργατικό κόστος, θα ελαχιστοποιεί τα εργασιακά δικαιώματα...

Οι αντιλαϊκές και αντεργατικές αλλαγές που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί ο Γ. Παπανδρέου να τις χρυσώσει με το χάπι της «νέας κοινωνικής συμφωνίας», που είναι έτοιμος να υπογράψει με το λαό, όταν έρθει στην εξουσία και να αποκαταστήσει, όπως ισχυρίζεται, τα «αδύναμα στρώματα» που είναι τα πρώτα θύματα της συντηρητικής πολιτικής της ΝΔ. Με αυτόν τον ψευδεπίγραφο τίτλο και ανακηρύσσοντας τη «σοσιαλδημοκρατία» σε καλύτερο διαχειριστή του συστήματος που μπορεί να «συνδυάσει τον ανταγωνισμό με την κοινωνική συνοχή», διεκδικεί την εξουσία, για να ...αποδείξει ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερη από αυτήν της ΝΔ. Οι πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και οι δημόσιες τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυταπάτες από τα λαϊκά στρώματα και ότι το μόνο που μπορεί να προσφέρει το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η συναίνεση και όχι η αντίθεση στην ασκούμενη από την κυβέρνηση αντιλαϊκή πολιτική. Η ανατροπή αυτής της πολιτικής, μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τον απεγκλωβισμό του λαού απ' αυτή την πολιτική και τα κόμματα που τη στηρίζουν και τον οργανωμένο αγώνα του μέσα από τις γραμμές των συνεπών, ταξικών κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων του τόπου.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ