Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Αμερικανικό Σχέδιο»

Το «Σχέδιο Για Τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα» (PNAC), που ιδρύθηκε το 1997, είχε απολύτως ξεκάθαρους και διακηρυγμένους στόχους: Απόλυτη και με κάθε μέσο επιβολή της αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο του 21ου αιώνα.

*

Στα «μανιφέστα» του PNAC, τόσο τον Ιούνη του 1997, όσο και το Νοέμβρη του 2000 (ένα χρόνο πριν τους Δίδυμους Πύργους) γινόταν καθαρό πως η αμερικανική κυριαρχία θα περνούσε μέσα από «προληπτικούς» πολέμους, μέσα από την κατάργηση του ΟΗΕ (που παρουσιαζόταν σαν ένα «φόρουμ για αριστερίζοντες, αντισιωνιστές και αντιιμπεριαλιστές») και μέσα από την επιβολή της τρομοκρατίας ως παρονομαστή των διεθνών σχέσεων. Στο δεύτερο, μάλιστα, «μανιφέστο» περιέχεται και μια «προφητεία»: «Εάν σημειωθεί ένα καταστροφικό συμβάν, όπως ένα νέο Περλ Χάρμπορ, αυτό θα έχει καταλυτικές συνέπειες» (!) για να τεθεί το αμερικανικό σχέδιο σε εφαρμογή μια ώρα αρχύτερα, σημείωναν...

*

Θα 'λεγε κανείς ότι τα μέλη του PNAC «προφήτεψαν» την 11η Σεπτέμβρη ένα χρόνο πριν κι από τον ...Μπιν Λάντεν. Ετσι, σε λιγότερο από δώδεκα μήνες μετά από την εκλογή του Μπους που τους είχε φέρει στην εξουσία, η «ευκαιρία» που τόσο επιθυμούσαν, ένα νέο «Περλ Χάρμπορ» που τόσο περίμεναν για να τους «λύσει τα χέρια», ήταν πραγματικότητα...

*

Ανάμεσα στα μέλη του «θινκ τανκ» του «Σχεδίου Για Τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα» ήταν ο Τσένεϊ (κατοπινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ), ο Ράμσφελντ (ο μετέπειτα υπουργός Αμυνας), ο Περλ (ο αργότερα υφυπουργός Εξωτερικών και γνωστός ως «ο άρχοντας του σκότους») και φυσικά ο Πολ Γούλφοβιτς, σύμβουλος και υφυπουργός του Πενταγώνου.

***

Ο Γούλφοβιτς είναι αυτός που ακόμα και από τους αδιάλλακτους Ρεπουμπλικάνους χαρακτηριζόταν πάντα σαν ένας εκ των επιφανέστερων «γερακιών» της ριγκανικής πτέρυγας. Ακραίος προπαγανδιστής της «άμεσης» και «ακαριαίας» επίθεσης των ΗΠΑ, ενάντια σε όποιον τις «απειλεί».

*

Ηδη από τις αρχές του '90, η έκθεσή του περί της πάση θυσίας αποτροπής της δημιουργίας οποιουδήποτε ανταγωνιστικού πόλου προς τις ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα, προϊδέαζε για την «εξέλιξή του».

*

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που μια μέρα μετά την παραδοχή του Ράμσφελντ ότι στο Ιράκ ουδέποτε υπήρξαν όπλα μαζικής καταστροφής, έκανε δηλώσεις λέγοντας ότι ο ψευδής ισχυρισμός των ΗΠΑ για την ύπαρξη τέτοιων όπλων οφειλόταν σε... «γραφειοκρατικούς λόγους».

*

Είναι ο ίδιος άνθρωπος, για τον οποίο η «International Herald Tribune» έγραφε την επομένη:

«Στο σημείο αυτό εμφανίζεται στην εικόνα ο Πολ Γούλφοβιτς, ένας άνθρωπος γνωστός για τις αντιδραστικές του απόψεις, μπροστά στον οποίο ο Ράμσφελντ μοιάζει απολύτως λογικός. O ίδιος τώρα ισχυρίζεται ότι "για γραφειοκρατικούς λόγους προωθήσαμε το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής, αφού ξέραμε ότι ήταν ένα θέμα στο οποίο θα συμφωνούσαν όλοι". Είναι γνωστό ότι ο Γούλφοβιτς τάσσεται υπέρ της ανατροπής καθεστώτων. Ηταν ένα από τα γεράκια των Ρεπουμπλικανών, που τασσόταν υπέρ της εισβολής στο Ιράκ πολύ πριν από την 11η Σεπτεμβρίου»...

*

Αυτόν, τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, επέλεξε ο Μπους για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
11η Σεπτέμβρη(2008-09-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ