Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τον Βαβύλη

Συνεχίζεται το γαϊτανάκι αναζήτησης του καταζητούμενου Απ. Βαβύλη και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ανοιχτή γραμμή των δικαστικών αρχών με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Βέβαια, η σύλληψη ή η παράδοση Βαβύλη, αν και όποτε γίνει, πιθανότατα θα επιφυλάξει εκπλήξεις, εφόσον ο «άνθρωπος με τα πολλά πρόσωπα» θελήσει να προβεί σε αποκαλύψεις. Γι' αυτό πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν από τυχόν παράδοση Βαβύλη και θα τους βόλευε να μην εμφανιστεί ποτέ και να μείνει κλειστό το στόμα του.

Στο μεταξύ, ερευνώνται νέα ύποπτα εμβάσματα σε λογαριασμό του προέδρου Πρωτοδικών Ε. Καλούση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω δικαστής συμμετείχε και σε δεύτερη κρουαζιέρα με κότερο της εταιρίας του επιχειρηματία Σ. Κρητικού, όπου, όμως, στα σχετικά παραστατικά δεν καταγράφεται το όνομα του Ε. Καλούση.

Σήμερα, αναμένεται τελικά να ασκηθεί κατά πάσα πιθανότητα ποινική δίωξη εναντίον του Ε. Καλούση, καθώς και ενός δικηγόρου και ενός επιχειρηματία, οι οποίοι φέρονται να έχουν καταθέσει εμβάσματα στο λογαριασμό του δικαστή.

Οσον αφορά στις έρευνες για τον εντοπισμό λογαριασμών του Ε. Καλούση, αλλά και της Κων. Μπουρμπούλια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελβετικές τράπεζες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να βοηθήσουν σ' αυτήν την κατεύθυνση. Στην Ελβετία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταβεί ο εισαγγελέας Εφετών Π. Νικολούδης, για να ψάξει λογαριασμούς της Κων. Μπουρμπούλια.

Τέλος, απολογήθηκαν χτες οι δικαστικοί λειτουργοί Β. Βλάχου, Ν. Ποταμιάνος και Γ. Λαμπροπούλου για τη μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», ενώ μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Επίσης, στις 14 Απρίλη, θα συγκληθεί η πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου θα συζητηθούν οι υποθέσεις των δικαστικών λειτουργών, της Φ. Κελαδίδου και του Λ. Στάθη. Και οι δύο παραπέμπονται με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

«Τα κατά Βαβύλη» δημοσιεύματα

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της χτεσινής «Απογευματινής» αναφέρεται στις ερωτήσεις, σχετικά με τα χρήματα των αλβανικών «πυραμίδων», που είχε υποβάλει το 1999 προς την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το 2001 προς τη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Σούρλας, και οι απαντήσεις που είχε λάβει.

Σύμφωνα με αυτές, προκύπτει πως η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη γνώριζε για τις δραστηριότητες του πρωτεργάτη των «πυραμίδων» στην Αλβανία, Βεχμπί Αλιμουτσάι, ενώ τα χρήματά τους ήρθαν στη χώρα μας. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, δεν παρουσίασε στη Βουλή τα έγγραφα του φακέλου που αφορούσαν στις δραστηριότητες του Β. Αλιμουτσάι, χαρακτηρίζοντάς τα απόρρητα.

Το 1997, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ότι Αλβανός πολίτης έφερε στην Ελλάδα δυο βαλίτσες με 5,5 δισ. δραχμές που τα κατέθεσε σε τράπεζα των Ιωαννίνων. Η τράπεζα εκείνη την εποχή δεν ενημέρωσε την Επιτροπή, ενώ η πληροφορία στον πρόεδρό της προήλθε από την ΕΛ.ΑΣ. Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι στην έκθεση του 1997 η Επιτροπή είχε ζητήσει από τον πρόεδρό της να κατονομάσει την τράπεζα και το υποκατάστημα, πράγμα που παρέλειψε να κάνει.

Ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρει πως αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δηλώνουν άγνοια σχετικά με τη φημολογία που αναπτύσσεται και φέρει τον καταζητούμενο Απ. Βαβύλη να διαπραγματεύεται την παράδοσή του στις δικαστικές αρχές. Οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας, που διεξάγουν την έρευνα για τον εντοπισμό του, εμφανίζονται να μην είχαν την παραμικρή ενημέρωση από τις δικαστικές αρχές για τις όποιες ενδεχόμενες επαφές του, απευθείας ή μέσω τρίτων προσώπων. Συμμερίζονται την άποψη των δικαστικών λειτουργών ότι βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ θεωρούν πως έχει αναπτυχθεί δίαυλος επικοινωνίας με τις δικαστικές αρχές μέσω τρίτου προσώπου, ενδεχομένως μέσω ενός δημοσιογράφου ο οποίος εμφανίζεται να κινεί τα νήματα των διαπραγματεύσεων.

Με χτεσινή του ανακοίνωση - διάψευση, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρεται σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού EXTRA 3, σχετικά με τη χορήγηση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου από υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστειάδας σε ιδιώτη, που, σύμφωνα με το σταθμό, φέρεται ότι φιλοξενούσε ο μητροπολίτης Νικηφόρος σε μοναστήρι της Δαδιάς. Σύμφωνα με το ΥΔΤ, το 1998 δεν υποβλήθηκε αίτημα, ούτε χορηγήθηκε άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου στο εν λόγω άτομο. Χορηγήθηκε νομότυπα άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου σε ιδιώτη, ο οποίος ήταν και είναι οδηγός του μητροπολίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ