Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
«Οχι» στις εκδηλώσεις εξωραϊσμού του από τη Βουλή

Στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και στη διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου, αποσκοπεί η «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη», το λεγόμενο ευρωσύνταγμα, τόνισαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ στη συζήτηση που συνεχίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποδεχτεί ο ελληνικός λαός τις επιταγές του, η κυβέρνηση, αλλά με ιδιαίτερο ζήλο και το ΠΑΣΟΚ, προτείνουν να αναλάβει η Βουλή μια σειρά από εκδηλώσεις εξωραϊσμού των διατάξεών του.

Σχολιάζοντας τις θέσεις αυτές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, μιλώντας στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής τόνισε ότι η Βουλή δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο να διοργανώσει εκδηλώσεις προπαγάνδισης του «ευρωσυντάγματος». Εάν, υπογράμμισε, προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια επικίνδυνη τακτική, η οποία αύριο θα επεκταθεί για παράδειγμα στην προπαγάνδιση του «ευρωστρατού», η αποστολή του οποίου είναι να επεμβαίνει σε τρίτες χώρες, προκειμένου να επιβάλει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι για το «ευρωσύνταγμα» επιδιώκεται να μην ενημερωθεί σε βάθος ο ελληνικός λαός, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών της ΕΕ. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για την έγκρισή του, αφού οι συνέπειες για τους λαούς της ΕΕ θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Προωθείται, είπε, η αύξηση των κερδών των πολυεθνικών και ταυτόχρονα η διεύρυνση της φτώχειας και της ανεργίας. Την ίδια στιγμή, χτυπιούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και φτάνουμε στο σημείο να προβλέπεται ακόμα και η στρατιωτική επέμβαση σε μια χώρα της ΕΕ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Η υιοθέτηση του «ευρωσυντάγματος» είναι το τέλος της λαϊκής κυριαρχίας, όπως τουλάχιστον τη γνώρισαν οι λαοί της Ευρώπης, τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη. Πρόκειται, είπε, για ένα μόρφωμα που αποτελεί εργαλείο για την υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ. Αναφερόμενη ειδικότερα στις προβλέψεις για την «κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ», τόνισε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η νομιμοποίηση της δράσης μισθοφόρων σε χώρες εκτός ΕΕ, προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της «Ενωσης». Η Λ. Κανέλλη υπογράμμισε ότι πλέον με το «ευρωσύνταγμα» κατοχυρώνεται και νομικά η υποχρέωση από τις χώρες - μέλη να υπερασπίζονται τα «συμφέροντα της ΕΕ» και δεν είναι τυχαίο ότι δε γίνεται καμία αναφορά - έστω φραστική - στα συμφέροντα των κρατών - μελών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επανέφεραν το θέμα του «βασικού μετόχου» και της «απογραφής της οικονομίας», ισχυριζόμενοι ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είναι πλέον αιχμάλωτος, όταν διαπραγματεύεται με την ΕΕ. Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν εκλιπαρεί κανέναν στις Βρυξέλλες, αλλά αντίθετα «με σθένος προωθεί τα συμφέροντα της χώρας».

Υπερασπιζόμενος τη θέση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση του «ευρωσυντάγματος», αλλά αυτό να κυρωθεί από τη Βουλή, ο Π. Μολυβιάτης είπε ότι η έγκριση από τη Βουλή είναι το ίδιο δημοκρατική όπως το δημοψήφισμα. Για να στηρίξει δε το επιχείρημά του είπε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει παράδοση διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ