Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Δε βλέπει προβλήματα ο Κ. Καραμανλής...

Ο Κ. Καραμανλής με τον Ζ. Κλοντ Γιούνκερ

Associated Press

Ο Κ. Καραμανλής με τον Ζ. Κλοντ Γιούνκερ
Εκκλήσεις και φιλικές υποδείξεις προς την κυβέρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει «ευρωπαϊκούς τρόπους συμπεριφοράς» απηύθυνε ο Κ. Καραμανλής, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός δε φάνηκε να ενοχλείται ιδιαίτερα ούτε από τις καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε από τη στάση της στο Κυπριακό. Το μόνο «αγκάθι» που διέκρινε προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, ήταν η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, για το οποίο όμως η τουρκική κυβέρνηση επέμενε και χτες ότι δε σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκε το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων καλώντας την Τουρκία «να αποδείξει έμπρακτα, ότι μπορεί και σκοπεύει πραγματικά να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο». Στην προσπάθειά του να γίνει πιο σαφής τόνισε ότι «περιμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις, όπως έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανάμεσα στα άλλα την έγκαιρη υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ζητώντας ταυτόχρονα από την τουρκική κυβέρνηση τώρα που έχει πάρει το «πράσινο φως για την ευρωπαϊκή της πορεία» να αποδείξει «βήμα προς βήμα ότι όντως προσαρμόζεται, αφομοιώνει και υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς όρους συμπεριφοράς, σε όλα τα επίπεδα». Αυτό, συμπλήρωσε, αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των μειονοτήτων και, φυσικά, στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στο εξωτερικό, αποφεύγοντας όμως να θέσει το ζήτημα της επιθετικής συμπεριφοράς της στο Αιγαίο και την Κύπρο. Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «είναι θέμα προτεραιοτήτων της κυπριακής κυβέρνησης να διευκρινίσει τα σημεία εκείνα του Σχεδίου Ανάν στα οποία θα επιθυμούσε να γίνουν τροποποιήσεις», αφήνοντας έτσι να διαφανεί η επιθυμία της κυβέρνησης για νέο γύρο συνομιλιών πάνω στο σχέδιο Ανάν.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, είπε ότι «η ατμόσφαιρα έχει βελτιωθεί και υπάρχει αναμφίβολα μια καλή προσωπική σχέση», πράγμα που χαρακτήρισε υποβοηθητικό για την επίλυση των προβλημάτων. Αυτό, πρόσθεσε, «δε σημαίνει ότι συμφωνούμε πλήρως σε θέματα όπως αυτό που μνημονεύσατε. Από την άλλη πλευρά, αυτός δεν είναι λόγος για να μην συζητούμε με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό μιας γειτονικής χώρας».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, επανέλαβε ότι η υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου επέκτασης της συμφωνίας της Αγκυρας στα νέα μέλη της ΕΕ, δε σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ν. Ταν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, είπε: «Νομίζω πως όλοι γνωρίζετε τη θέση μας για το τι σημαίνει αναγνώριση της ελληνοκυπριακής πλευράς». «Στις 17 Δεκέμβρη, όταν δεσμευτήκαμε για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, η ΕΕ στο υψηλότατο επίπεδο μάς διαβεβαίωσε πως αυτή η υπογραφή δε σημαίνει αναγνώριση» ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ