Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Για την Γκλάντις Μαρίν

Η απώλεια πρόσφατα της προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής Γκλάντις Μαρίν, γύρισε τη μνήμη πίσω στο παρελθόν, στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Την εποχή, που ένας συνδυασμός παραγόντων, που αφορούσαν την ασίγαστη πάλη του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας και των Αμερικάνων πατρώνων τους, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η προδοσία της Κύπρου και η συνεπής στάση των αριστερών, πρώτα και κύρια των κομμουνιστών, διαμόρφωσαν και εξέθρεψαν το ριζοσπαστικό κίνημα της μεταπολίτευσης. Κίνημα που σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκίνησε και αγκάλιασε πλατιές μάζες του λαού και της νεολαίας, που απαιτούσαν μια διαφορετική πορεία της χώρας, έξω από τα πλαίσια της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής της εξάρτησης, που «εγγυόνταν» η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στην τότε ΕΟΚ.

Φυσικά ο ελληνικός λαός, που πάντα διακρίνεται από ένα υψηλό αίσθημα διεθνιστικής αλληλεγγύης και με νωπές ακόμα τις μνήμες από τις φρικαλεότητες της χούντας των συνταγματαρχών, δε θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από την πάλη άλλων λαών που δοκιμάζονταν από φασιστικά καθεστώτα της περιόδου αυτής. Και η αλληλεγγύη προς το λαό της Χιλής, που βίωνε τις οδυνηρές συνέπειες μιας από τις πιο αδίστακτες και αιμοχαρείς δικτατορίες του σύγχρονου κόσμου, της αμερικανοκίνητης χούντας του Πινοτσέτ, ήταν επιβεβλημένη.

Το 1975, ένα χρόνο μετά την πτώση της ελληνικής χούντας, η ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Χιλής. Τόπος της συγκέντρωσης το γήπεδο του Πανιωνίου στη Ν. Σμύρνη. Ενα γήπεδο που γέμισε ασφυκτικά με χιλιάδες από κόσμο που κατέκλυσε τις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο. Γνωστοί καλλιτέχνες έδωσαν το δικό τους «παρών» και οι ήχοι της μουσικής συνόδευαν τις υψωμένες γροθιές και τις κατακόκκινες σημαίες. Κυρίαρχο σύνθημα που δονούσε τον αέρα, η απελευθέρωση του τότε Γενικού Γραμματέα του ΚΚ Χιλής Λουίς Κορβαλάν, που βρισκόταν στα χέρια του δικτατορικού καθεστώτος. Και ήταν συγκλονιστικό να ακούς χιλιάδες στόματα να φωνάζουν με ρυθμό το σύνθημα «λε - λε - λευτεριά - λευτεριά στον Κορβαλάν»! Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης η τότε γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Χιλής, η πρόωρα χαμένη σήμερα συντρόφισσά μας Γκλάντις Μαρίν (ο «Ρ» δημοσίευσε φωτογραφία της από την εκδήλωση στον Πανιώνιο).

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τα 30 χρόνια που μεσολάβησαν δεν ήταν τα καλύτερα για το κομμουνιστικό κίνημα διεθνώς. Η συγκέντρωση όμως στον Πανιώνιο, μια γνήσια αντιιμπεριαλιστική, διεθνιστική εκδήλωση, από αυτές που μόνο επαναστάτες, άνθρωποι με άδολη ψυχή και μεγάλα ιδανικά ξέρουν να δημιουργούν, έχει ασφαλώς τη δική της θέση στην ιστορία του κινήματος της νεολαίας, σαν σημείο αναφοράς και διδαχής για την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδεικνύουμε στους λαούς που υποφέρουν και παλεύουν ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων της εποχής μας.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ