Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
«Δίκαιη μοιρασιά» θέλει τώρα ο Κ. Καραμανλής

Να μην πληρώσει η Ελλάδα το κόστος της διεύρυνσης της ΕΕ ζητά τώρα ο Κ. Καραμανλής, αντιμέτωπος με την απειλή της δραστικής περικοπής των κοινοτικών κονδυλίων προς τη χώρα μας στην εξαετία 2007-2013. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της «νέας» Στρατηγικής της Λισαβόνας και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ενόψει των οριστικών αποφάσεων, που θα ληφθούν πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και την κατανομή των κονδυλίων την περίοδο 2007-2013, ο πρωθυπουργός εκλιπαρεί τώρα τους «ισχυρούς» της ΕΕ να κάνουν «δίκαιη» μοιρασιά, επικαλούμενος μάλιστα τη θέση της κυβέρνησης (όπως άλλωστε και του ΠΑΣΟΚ) υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ. «Η Ελλάδα υπήρξε θερμός υποστηρικτής της πρόσφατης διεύρυνσης. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι το κόστος της διεύρυνσης θα πρέπει να μοιραστεί κατά ένα δίκαιο και ισόρροπο τρόπο μεταξύ όλων των κρατών-μελών», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν την οποία χαρακτήρισε «δίκαιη και ισορροπημένη» και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της λουξεμβουργιανής προεδρίας να υπάρξει απόφαση στη διάρκεια της θητείας της. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προτείνει να δοθεί το 1,24% του κοινοτικού ΑΕΠ την περίοδο 2007-2013, έναντι 1% που προτείνουν οι «πλούσιες» χώρες της ΕΕ. Η κυβέρνηση συντονίζει τις προσπάθειές της με τις κυβερνήσεις άλλων 17 ευρωπαϊκών κρατών που στοχεύουν στην ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αν υιοθετηθεί η πρόταση των 17 χωρών, που επιδιώκουν να ληφθεί πολιτική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη, η χρηματοδότηση της Ελλάδας για την περίοδο 2007-2013 μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 22 δισ. ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση που προχωρήσει η άποψη των «6 ισχυρών», η χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να περιοριστεί μέχρι και στα 12 δισ. ευρώ.

Χωρίς συζήτηση ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της «νέας» Στρατηγικής της Λισαβόνας και των προτάσεων της προεδρίας, επισημαίνοντας ότι συμφώνησε με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι «όσα πετύχαμε μέχρι τώρα δεν είναι επαρκή και υπολείπονται πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν». Αποφεύγοντας να γίνει συγκεκριμένος ο Κ. Καραμανλής είπε ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνησή του, η οποία, όπως είπε, έχει εστιάσει την προσοχή της στη «δημοσιονομική σταθερότητα, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην ήπια προσαρμογή καθώς και στη βελτίωση της Παιδείας και της εκπαίδευσης».

Στο άλλο «ανοιχτό μέτωπο», αυτό της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Κ. Καραμανλής καλωσόρισε την πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο σεβασμό του πλαισίου του Συμφώνου και των σχετικών αποφάσεων». Εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του για ορισμένους κανονισμούς του Συμφώνου, οι οποίοι «είναι ιδιαίτερα αυστηροί και δε διευκολύνουν την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών-μελών», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο Γιούνκερ

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ άφησε να φανεί ότι υπάρχει διάσταση των προτάσεων της προεδρίας και των θέσεων της κυβέρνησης για τη μοιρασιά των κοινοτικών κονδυλίων στο Δ΄ ΚΠΣ. Είπε ότι στόχος της προεδρίας είναι να λυθεί το θέμα μέχρι τη σύνοδο του Ιούνη αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε πού υπάρχουν αδυναμίες και θα προσπαθήσουμε στο βαθμό του δυνατού να καλύψουμε τις ελληνικές ανησυχίες»... Ανέφερε ακόμα ότι ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τα βασικά συμπεράσματα της προεδρίας για τη Στρατηγική της Λισαβόνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ