Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Ενθερμος οπαδός των «τρομονόμων»

Αποκαλυπτικά ομολογητικός ήταν χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, στην εισήγησή του, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών - Δημόσιας Τάξης των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Απαντώντας στο «δίλημμα» αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας με σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της νομιμότητας ή δραστική πάταξή της, αναφέρει ως «όπλο» αντιμετώπισής της το αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο που έχει αποφασιστεί τα τελευταία χρόνια στις συνόδους των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ.

Σε αυτές δόθηκε και ορισμός της τρομοκρατίας που ανάμεσα στα άλλα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες όσους προσπαθούν «να αποσταθεροποιήσουν σοβαρά ή να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού». (Με μια διασταλτική ερμηνεία είναι δυνατόν να χωρέσουν στον ορισμό αυτό κινήματα κοινωνικής ή εθνικής απελευθέρωσης).

Η διήμερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία και είχε θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Γ. Βουλγαράκης ανέφερε ως συνεισφορά της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας τον «τρομονόμο», το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις 12 διεθνείς συνθήκες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που έχει υπογράψει η χώρα μας. Επίσης, μέχρι σήμερα έχει υπογράψει 21 διμερείς συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας με διάφορα κράτη. Ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. (Η συμφωνία με την υπερδύναμη, στην ουσία, δίνει τη δυνατότητα στους υπερατλαντικούς «συμμάχους» να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Ελλάδας).

Με τις αναφορές αυτές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έδωσε απάντηση στο «δίλημμα», αφού παρουσίασε τις επιλογές της ΕΕ που είναι η «δραστική πάταξη της τρομοκρατίας» με αντιδημοκρατικά θεσμικά μέτρα και μεθόδους, αφού, όπως υπογράμμισε, η αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας με σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι αναποτελεσματική. Τόνισε ότι χρειάζεται «καθορισμός ενός σαφούς εννοιολογικού πλαισίου της τρομοκρατίας και των βασικών της μορφών, δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων εθνικών αρχών και υπηρεσιών στον τομέα εσωτερικής ασφάλειας, ανάπτυξη εθνικών σχεδίων επικοινωνιακής διαχείρισης και χειρισμού ΜΜΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να αποβλέπουν στη «δημιουργία και ενδυνάμωση των κατάλληλων θεσμών και διαδικασιών, στην αύξηση της ετοιμότητας ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού, στην αναζήτηση αμοιβαίας συνεργασίας και αμφίδρομης ενημέρωσης της κοινής γνώμης».

Σαν παράδειγμα συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτών ανέφερε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η ασφάλεια των οποίων ήταν στρατιωτικοποιημένη, ενώ δοκιμάστηκαν και εφαρμόστηκαν πρακτικές που αποτελούν «πυξίδα» του χαρακτήρα των αστυνομικών μέτρων στην κατεύθυνση της έντασης της αστυνομοκρατίας. Οι ζώνες αστυνομικού ελέγχου των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης του πληθυσμού της Αττικής, αποτελούν παραδείγματα του πώς εννοεί την αστυνόμευση η κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ