Κυριακή 8 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Την ερχόμενη Κυριακή το συλλαλητήριο στο Κιλελέρ

Με σαφείς στόχους - αιτήματα και άμεση επιδίωξη την ανασύνταξη του κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς ο γιορτασμός της επόμενης Κυριακής

Ο πρωτοπόρος Ελληνας σοσιαλιστής Μαρίνος Αντύπας
Ο πρωτοπόρος Ελληνας σοσιαλιστής Μαρίνος Αντύπας
Με συλλαλητήριο στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, την ερχόμενη Κυριακή 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα τιμηθεί η 99η επέτειος του Κιλελέρ.

Το συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και η Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας, έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης μεγάλης, πανελλαδικής, παναγροτικής κινητοποίησης, στη διάρκεια της οποίας οι μικρομεσαίοι αγρότες εξέφρασαν, πιο καθαρά, την απόφασή τους να συγκρουστούν με την ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας θ' αποτίσουν φόρο μνήμης και τιμής στους κολίγους που, με τον μαζικό και ηρωικό αγώνα τους και τις αιματηρές θυσίες τους, κατάφεραν να πάρουν τη γη από τους τσιφλικάδες. Για να το πετύχουν αυτό χρειάστηκε να έρθουν σε, κατά μέτωπο, σκληρή σύγκρουση με το αστικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε όλους τους μηχανισμούς που διέθετε - τη χωροφυλακή, τον στρατό, τη Δικαιοσύνη - για να χτυπήσει την εξέγερση των κολίγων και να υπερασπίσει τα συμφέροντα των τσιφλικάδων.

Ταυτόχρονα, θα στείλουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν στους «νεοτσιφλικάδες του καιρού μας» - μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα - τη γη, που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, όπως επιχειρεί να τους εξαναγκάσει η ΚΑΠ, αλλά θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής.

Η ζωή των κολίγων στην υπηρεσία των κοτζαμπάσηδων
Η ζωή των κολίγων στην υπηρεσία των κοτζαμπάσηδων
Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν επίγνωση ότι ο αυτός αγώνας τους θα είναι μακρύς και δύσκολος και ξέρουν ότι, όπως οι κολίγοι πρόγονοί τους, θα βρουν απέναντί τους το σημερινό αστικό κράτος, το οποίο, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των «νεοτσιφλικάδων», δε διστάζει να χρησιμοποιεί εναντίον τους όλους τους προπαγανδιστικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς του.

Στόχος η ΚΑΠ

Σήμερα, ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει σαφή και συγκεκριμένο στόχο: Στρέφεται κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η οποία ευθύνεται για τα δεινά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στη χώρα μας.

Η ΚΑΠ έφερε δραστική μείωση στις καλλιέργειες - η καπνοκαλλιέργεια, σχεδόν, εξαφανίστηκε, η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε στο μισό, η βαμβακοκαλλιέργεια περικόπτεται κατά 1.000.000 στρέμματα - και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, εντείνοντας το πρόβλημα διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας και του λαού μας.

Η ΚΑΠ συρρίκνωσε, δραματικά, το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και εκτίναξε στα ύψη τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, που «αλωνίζουν» κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων.


Εχουν αντιληφθεί οι μικρομεσαίοι αγρότες ότι στο πλαίσιο αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής δεν έχουν μέλλον και γρήγορα θα οδηγηθούν στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Στην πρόσφατη κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών, προβλήθηκαν διεκδικήσεις και τέθηκαν αιτήματα που δίνουν προοπτική στην πάλη τους για τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας, για να κρατήσουν τα χωράφια τους και να μείνουν στα χωριά τους.

Τα αιτήματα για ικανοποιητικές, κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, με το χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των πολυεθνικών στα αγροτικά μέσα και εφόδια, όπως τέθηκαν, ιδιαίτερα, από το μπλόκο της Νίκαιας, συσπείρωσαν και συσπειρώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχέθηκε ψίχουλα, προκειμένου να σπάσει τα μπλόκα και να σταματήσει τον αγώνα, αξιοποιώντας γι' αυτό και τους γνωστούς «αγροτοπατέρες» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που παίζουν το ρόλο του «Δούρειου Ιππου» μέσα στο αγροτικό κίνημα, του υπονομευτή των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κόντρα στη «λογική» των αγροτοσυνδικαλιστών του ευρωμονόδρομου «να αρκεστούμε στα ψίχουλα και να φύγουμε» στάθηκε το μπλόκο της Νίκαιας, επιμένοντας, μέχρι τέλους, στη διεκδίκηση των ουσιαστικών αιτημάτων.

Η προοπτική

Τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών όπως τέθηκαν, ιδιαίτερα, από το μπλόκο της Νίκαιας, συσπείρωσαν και συσπειρώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς (φωτό: Από το μπλόκο της Νίκαιας)
Τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών όπως τέθηκαν, ιδιαίτερα, από το μπλόκο της Νίκαιας, συσπείρωσαν και συσπειρώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς (φωτό: Από το μπλόκο της Νίκαιας)
Οι αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ούτως ή άλλως θα συνεχιστούν. Αλλά, για να είναι μαζικοί, καλά οργανωμένοι και αποτελεσματικοί πρέπει να στηρίζονται σ' ένα «νέο αγροτικό κίνημα», που μπορεί να αναπτυχθεί με την ανασυγκρότηση, τη μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση των αγροτικών συλλόγων και των Ενωτικών Ομοσπονδιών και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του αγροτικού κινήματος, που είναι η ΠΑΣΥ. Και, βεβαίως, το αγροτικό κίνημα χρειάζεται να συνενώσει τις δυνάμεις του με το ταξικό κίνημα της εργατικής τάξης και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου, που θα μάχεται για την ανατροπή της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του μεγάλου κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, οι αγροτικοί αγώνες χρειάζεται να θέτουν, πιο καθαρά και σταθερά, το ζήτημα της προοπτικής για τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας. Και η προοπτική βρίσκεται σε μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, που θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, αξιοποιώντας όλα τα εδαφικά, κλιματολογικά και άλλα παραγωγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, καθώς και όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας με επαρκή, ασφαλή και φτηνά προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτής της οργάνωσης, βασικός μοχλός ανάπτυξης θα είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός, που θα λειτουργεί δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις.

Αυτή την προοπτική προβάλλει το ΚΚΕ που καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να αγωνιστούν, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου και υπέρ του ΚΚΕ, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει τη φιλοαγροτική πολιτική.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ