ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Αξιώνουν διαρκή σφαγή δικαιωμάτων

Προβλέπουν αργή και αδύναμη ανάκαμψη από την κρίση και ζητούν πιο «ευέλικτες» αγορές

Την αναγκαιότητα του παλλαϊκού ξεσηκωμού για να προλάβει ο λαός τα χειρότερα, επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών καθημερινά (φωτ. από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη)

MotionTeam

Την αναγκαιότητα του παλλαϊκού ξεσηκωμού για να προλάβει ο λαός τα χειρότερα, επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών καθημερινά (φωτ. από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη)
Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής και των αποφάσεών της σε βάρος των λαών, στον ευρωπαϊκό Τύπο και στις δηλώσεις οικονομικών και πολιτικών στελεχών της ευρωένωσης αποτυπώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που φουντώνουν μεταξύ των κρατών - μελών και των παγκόσμιων καπιταλιστικών κέντρων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η στρατηγική της ΕΕ για την Ελλάδα θα έχει αποτελέσματα», επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο - αν χρειαστεί - να βοηθήσει την Ελλάδα, επιμένοντας ωστόσο ότι «δεν είναι ξεκάθαρο αν η βοήθεια θα είναι απολύτως απαραίτητη».

Πολιτική θωράκιση της ΕΕ

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «ένα από τα μαθήματα της κρίσης στην Ευρώπη είναι πως ένα κοινό νόμισμα χωρίς επαρκή συντονισμό οικονομικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες ανισορροπίες. Την επομένη της κρίσης, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να επιταχυνθεί και όχι να καθυστερήσει. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να οδηγηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο στο επόμενο στάδιο».

Πρόκειται για μια σαφή παρέμβαση υπέρ της πολιτικής θωράκισης του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ, την οποία αναδεικνύει και η στρατηγική «ΕΕ 2020», που ενέκριναν τις προάλλες στις Βρυξέλλες σύσσωμα τα κράτη - μέλη.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Christine Lagarde, το περασμένο Σάββατο δήλωσε ότι η στρατηγική της ΕΕ δείχνει την αποφασιστικότητα να «κρατηθεί σταθερό το ευρώ», ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Shaeuble, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στο «Die Welt», επανέλαβε ότι πρέπει να αποτελούν εξαίρεση οι χώρες της ΕΕ που αναζητούν βοήθεια στο ΔΝΤ και πως μακροπρόθεσμα «η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να λύνει μόνη της» τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης σχέσεων «καλής και στενής συνεργασίας» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, η C. Lagarde θα συμμετέχει αύριο σε συμβούλιο της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ ο ομόλογός της, W. Shaeuble, θα συμμετάσχει την επόμενη βδομάδα σε υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, μετά από κοινή απόφαση των κυβερνήσεών τους να δοθεί η δυνατότητα στους υπουργούς τους να παρίστανται στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας - εταίρου...

Ο λαός πληρώνει το μάρμαρο

Ο Ντ. Στρος-Καν αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και στην αργή και αδύναμη ανάκαμψη που θα ακολουθήσει. Μιλώντας σε πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας τόνισε:

«Η Ευρώπη αντιστάθηκε μάλλον καλά στην κρίση, επειδή οι λιγότερο ευέλικτες οικονομίες εξασθενούν λιγότερο γρήγορα (...) Ομως εξαιτίας ακριβώς αυτής της έλλειψης ευελιξίας, η ανάκαμψη θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να έρθει (...) Και αυτή η αργή ανάκαμψη θα προκαλέσει στην Ευρώπη πραγματική ανάκαμψη γύρω στο 1%, 1,5%, ίσως λίγο περισσότερο, αλλά όχι πολύ περισσότερο, κάτι που δεν είναι αρκετό (...) Η αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη συνοδεύεται από αυξημένη ανεργία. Ακούω πολλούς ανθρώπους να λένε, "ωραία, η κρίση βρίσκεται πια πίσω μας, τελείωσε". Πιστεύω ότι έχουν άδικο (...) Η χρηματοπιστωτική κρίση είναι πιθανόν πίσω μας. Ομως οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης θα είναι εδώ για καιρό. Και όσο η ανεργία δεν μειώνεται (...) δεν μπορούμε να πούμε ότι η κρίση είναι πίσω μας».

Οπως είναι προφανές, ο επικεφαλής του ΔΝΤ αποδίδει στην έλλειψη «ευελιξίας» το γεγονός ότι ενώ οι τράπεζες και τα διεθνικά μονοπώλια επανέρχονται στην προ της κρίσης κερδοφορία τους, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης. Αν θέλετε λιγότερη ανεργία, λέει το ΔΝΤ, χρειάζεστε μεγαλύτερη «ευελιξία», δηλαδή ακόμη βαθύτερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας και στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Εκτιμήσεις για το σχέδιο δανειοδότησης

Από την άλλη, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων οικονομολόγων της «Goldman Sachs», Erik Nielsen, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τελικά ένα 18μηνο, πακέτο ύψους 25 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 10 δισ. ευρώ θα τα παραχωρήσει το ΔΝΤ.

Στο κεντρικό άρθρο του σαββατιάτικου βρετανικού «Guardian», αναφορικά με το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε στην ευρωζώνη, αφού τονίζεται ότι η ευρωζώνη δεν αντιμετώπισε ενωμένη την κρίση στην Ελλάδα και αυτό οδήγησε στο «χτύπημα της αξιοπιστίας του ευρώ», σημειώνεται:

«Το να το ονομάζει κανείς σχέδιο είναι, πραγματικά, γενναιόδωρο. Είναι ένα σχέδιο για να φτιαχτεί ένα σχέδιο, μια συμφωνία για να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία. Προς το παρόν, η συμφωνία εμφανίζεται να έχει απομακρύνει τον πανικό από την Ελλάδα (...) αλλά είναι απίθανο να κρατήσει για πολύ (...) Εξω από την ευρωζώνη, η Αθήνα θα είχε προσεγγίσει το ΔΝΤ για βοήθεια εδώ και καιρό και θα είχε υποτιμήσει τη δραχμή της. Μέσα στην ευρωζώνη δεν έχει τον έλεγχο του νομίσματος και είναι υποχρεωμένη να καλοπιάνει και να εκλιπαρεί για βοήθεια την υπόλοιπη Ευρώπη».


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέος «εθνικός στόχος» η μη προσφυγή στο ΔΝΤ!

Επιβεβαιώνεται ότι ο «μηχανισμός στήριξης» που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμα εργαλείο για τον εκβιασμό του λαού

Η πάση θυσία αποτροπή της προσφυγής στο ΔΝΤ είναι ο νέος «εθνικός» στόχος που επικαλείται ο πρόεδρος της ΝΔ, προκειμένου να ζητήσει συστράτευση και συναίνεση γύρω από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να αποφευχθεί η ύφεση και να τονωθεί η αγορά, δηλαδή η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, ο Α. Σαμαράς επανέλαβε τις ενστάσεις του γύρω από τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα του «μηχανισμού στήριξης» που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, εκτίμησε ότι «εάν λειτουργήσει το σχέδιο βοήθειας θα μας πάει στο ΔΝΤ». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «μια δεύτερη ανάγνωση αυτής της λύσης, της μεικτής λύσης, που υποδεικνύει το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, δείχνει ότι ουσιαστικά αυτή η λύση θα μας πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Παίζοντας με το ψευτοδίλημμα «ΕΕ ή ΔΝΤ», περιέγραψε με μελανά χρώματα τη «συνταγή» του ΔΝΤ, επικαλούμενος τις καταστροφικές συνέπειες που υπήρξαν στις χώρες όπου εφαρμόστηκε (Βαλτική, Λατινική Αμερική).

Παράλληλα άσκησε κριτική στον Γ. Παπανδρέου επειδή, όπως εκτιμά η ΝΔ, η «πολιτική μπλόφα» του με τις συνεχείς επικλήσεις του ΔΝΤ γύρισε ανάποδα και λειτούργησε ως μπούμερανγκ. «Ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια πολιτική μπλόφα, κάνοντας επίκληση (με δηλώσεις, που έκανε πριν τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών) της απειλής προσφυγής στο ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα ήταν αυτή η επίκληση περί ΔΝΤ να γυρίσει ανάποδα, να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ και, αυτή τη στιγμή, με την απόφαση της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, να μπαίνει σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο αναζήτησης λύσεως, ένας εξωευρωπαϊκός παράγοντας, όπως είναι το ΔΝΤ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ «ευρωπαϊκών λύσεων», ενώ κράτησε αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του ελληνικού λαού σε αυτή την κρίσιμη φάση».

Στο διά ταύτα, «πάρτε μέτρα»

Το «διά ταύτα» όμως των διαπιστώσεων της ΝΔ είναι ότι πρέπει να ληφθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου «η χώρα μας να σταθεί μόνη της στα πόδια της, να διευθετήσει τα προβλήματά της, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουμε σε αυτό το σχέδιο βοηθείας». Η γραμμή συναίνεσης και στήριξης του «εθνικού» ταξικού μετώπου υπέρ της πλουτοκρατίας παραμένει σταθερή και αμετακίνητη από την πλευρά της ΝΔ, παρά τα «σκληρά λόγια» προς την κυβέρνηση, που όμως έχουν ως στόχο να την πιέσουν να ακολουθήσει το «σωστό δρόμο».

Από τη σκοπιά αυτή ασκήθηκε κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «φοροεισπρακτικό» και «αντιαναπτυξιακό», καθώς και ότι «στεγνώνει την αγορά». Προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα ψηφίσει ορισμένα άρθρα, όπως η φορολογία των «οφσόρ» εταιρειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ