ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ
Να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις»

Ακόμα ευνοϊκότερες συνθήκες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων αξιώνουν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου

Νέα σκληρά μέτρα εναντίον του λαού και υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών εισηγείται το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) του ΣΕΒ. Στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία κρίνει «επαρκή» τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί, με την προϋπόθεση ότι σύντομα θα υλοποιηθούν οι διαβόητες «μεταρρυθμίσεις» που απαιτεί το μεγάλο, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο ώστε να «απελευθερωθεί» από τους μέχρι σήμερα ...«περιορισμούς» που του έχουν επιβληθεί. Πρόσχημα για τις νέες απαιτήσεις του κεφαλαίου - που η ικανοποίησή τους βρίσκεται ήδη στα σκαριά από κυβέρνηση και ΕΕ - είναι η δεινή οικονομική κατάσταση όπως αποτυπώνεται και στους διάφορους δείκτες της έκθεσης. Το ΙΟΒΕ προτείνει και προωθεί τη λήψη νέων μέτρων, παρότι αναγνωρίζεται στην έκθεση η μείωση του εισοδήματος για τους καταναλωτές από τα ήδη ληφθέντα μέτρα και προκύπτει, από την σχετική έρευνα, ότι το 56% των καταναλωτών «μόλις τα βγάζει πέρα», σε σχέση με το 50% που ήταν το προηγούμενο αντίστοιχο τρίμηνο.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι παρά τις θετικές επιπτώσεις από τα μέτρα στην οικονομία, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται, κάτι που «απαιτεί τελικά μια περισσότερο επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου». Προσθέτει ότι η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες υψηλών ρυθμών ανάπτυξης εφόσον «προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καταργηθούν οι περιορισμοί που το δημόσιο επιβάλλει στον ανταγωνισμό (π.χ. κλειστά επαγγέλματα, ιδιαίτερα στις μεταφορές, καμποτάζ, περιορισμοί στην αγορά ενέργειας και υγείας κλπ.), οι κατώτατες τιμές σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, η θέσπιση υποχρεωτικών αμοιβών για μια σειρά επαγγελματικές δραστηριότητες και οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί στην επιχειρηματικότητα». Το ΙΟΒΕ φτάνει μέχρι και του σημείου να μιλήσει για «προσαρμογή του συστήματος αξιών της ελληνικής κοινωνίας», στο οποίο αποδίδει τις αιτίες της κρίσης!

Σε σχέση με τους δείκτες, η έκθεση αναφέρει: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στις 74 μονάδες και παραμένει αρνητικός, αν και βελτιωμένος κατά 8 μονάδες σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2009. Στις μείον 49 μονάδες βρίσκεται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οριακά βελτιωμένος από τις μείον 52 μονάδες. Επιδείνωση αναμένεται να καταγραφεί στη συνέχεια. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη Βιομηχανία είναι 74 μονάδες από 65. Στις 73 μονάδες, αυξημένος κατά 9, βρίσκεται ο δείκτης στο λιανικό εμπόριο. Στις κατασκευές ο δείκτης βρίσκεται στις 56 μονάδες από 67 και στις υπηρεσίες παραμένει στις 65 μονάδες. Παρ' όλα αυτά, οι δείκτες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε νέα επιδείνωση.

ΕΣΠΑ
Νέες ενισχύσεις για μεγάλες επιχειρήσεις

Ακόμα 275 εκατομμύρια ζεστό χρήμα

Τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των κερδοφόρων επιχειρήσεων που ταιριάζουν με τα επιχειρηματικά πρότυπα που θέτει η Στρατηγική της Λισαβόνας, εξήγγειλε χτες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη. Συνολικά θα διατεθούν 275 εκατ. ευρώ για 6.000 επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από 30% έως 45%, ανάλογα τη γεωγραφική θέση. Ολα τα προγράμματα κινούνται γύρω από τις προτεραιότητες της «πράσινης οικονομίας», της «καινοτομίας» κλπ., που έχει θέσει η ΕΕ και αποδεχτεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να δικαιολογήσει την πριμοδότηση των οικονομικά ισχυρών επιχειρήσεων και τη συρρίκνωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι τελευταίες έχουν θέση σε κάποια από τα προγράμματα, ωστόσο είναι προσχηματική η εμπλοκή τους, καθώς θα πρέπει - στην καλύτερη περίπτωση - να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα και τζίρους έως 10 εκατ. ευρώ. Το κριτήριο της κερδοφορίας τα τρία τελευταία χρόνια οδηγεί σε επιπλέον αποκλεισμούς, ώστε να είναι βέβαιο ότι για άλλη μια φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ θα μείνει έξω από τα προγράμματα.

Τα προγράμματα είναι: «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες», ύψους 200 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια 40-200 χιλ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις από ΑΕ έως ατομικές και συνεταιρισμοί με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και 10 εκατ. ευρώ τζίρο. Η επιχορήγηση θα είναι από 35%- 45% και αφορά έως 4.500 επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από το Μάη.

«Πράσινη Επιχείρηση», ύψους 30 εκατ. ευρώ, για σχέδια 30-200 χιλ. ευρώ, αφορά το ίδιο εύρος επιχειρήσεων. Οι ωφελούμενες υπολογίζονται σε 600 το ανώτερο.

«Πράσινες Υποδομές», ύψους 30 εκατ. ευρώ, για 100 επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων, από ΑΕ έως ατομικές, με τζίρο μικρότερο των ...50 εκατ. ευρώ και λιγότερους από 250 εργαζόμενους! Αφορά σχέδια από 300 χιλ. ευρώ έως 2,5 εκατ. ευρώ. Για τις «μεσαίες» επιχειρήσεις η επιδότηση κυμαίνεται από 30%-40% και για τις μικρές και πολύ μικρές από 35%-45%.

«Ενδυση και Υπόδηση: Νέες Προοπτικές», ύψους 15 εκατ. ευρώ, απευθύνεται επίσης σε επιχειρήσεις με τα χαρακτηριστικά του «Πράσινες Υποδομές» και ανάλογα ποσοστά επιδότησης. Αφορά όμως έως 350 επιχειρήσεις. Θα επιδοτούνται σχέδια από 30-150 χιλ. ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Από 80-200 χιλ. ευρώ για τις «μεσαίες» επιχειρήσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι βιομήχανοι προκαλούν

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους οι βιομήχανοι. Την ώρα που απαιτούν από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν θυσίες στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα για να μην πτωχεύσει δήθεν η οικονομία της χώρας και δηλώνουν στήριξη στην πολιτική των περικοπών, της άγριας λιτότητας και της φοροεπιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα, οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας ζητούν από την κυβέρνηση να τους δώσει 300 εκατ. ευρώ που όπως λένε τους ...οφείλει. Να μαζέψει, δηλαδή, από τους εργαζόμενους κι άλλα ποσά, κόβοντας επιδόματα και μισθούς, λεηλατώντας το εισόδημά τους με τη φορολογία, προκειμένου να τα δώσει στα αρπακτικά του πλούτου.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας ανακοινώνει ότι το κράτος οφείλει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις - μέλη του. Τα χρέη αφορούν:

  • 110 εκατ. ευρώ, ως επιχορήγηση του 12% του κόστους εργασίας προς τις επιχειρήσεις της Θράκης.
  • 82 εκατ. ευρώ, για αποπληρωμή επενδύσεων που έγιναν κυρίως μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
  • 56 εκατ. ευρώ, από επιστροφή ΦΠΑ και επιστροφή φόρων.
  • 54 εκατ. ευρώ, για προμήθειες του Δημοσίου από επιχειρήσεις και εκτέλεση διαφόρων έργων.

Οπως σημειώνει ο ΣΒΒΕ, ο μέσος χρόνος οφειλής κυμαίνεται μεταξύ 12 μηνών (επενδύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου) και 20 μηνών (επιχορήγηση του κόστους εργασίας στη Θράκη).

Παράλληλα, καλεί τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να επιληφθούν άμεσα του θέματος για να αποφευχθεί η συρρίκνωση ή και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων της περιφερειακής βιομηχανίας, «γεγονός το οποίο αν συμβεί θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση στις τέσσερις περιφέρειες του Βορειοελλαδικού Τόξου και κατ' επέκταση στην κοινωνική συνοχή».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι «αλλαγές» στα έντυπα Ε1

Οδηγίες στις Εφορίες για την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση το σημερινό προγραμματισμό οι καταληκτικές προθεσμίες αρχίζουν να τρέχουν από 4 Μάη.

Στα φετινά έντυπα Ε1 υπάρχουν και οι παρακάτω αλλαγές:

  • Στον πίνακα 1 υπάρχει προεκτυπωμένος ο Δήμος, στον οποίο ο φορολογούμενος ήταν γραμμένος στις 31/12/2009. Πρόκειται για το δήμο που χορηγεί τα πιστοποιητικά και όχι για τον τόπο κατοικίας. Είναι φανερό ότι έχει μπει εμβόλιμα για λόγους που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».
  • Στον πίνακα 6.6 και στους κωδικούς 305 - 306 αναγράφονται τα ποσά του ΕΚΑΣ.
  • Στον πίνακα 7.2 αναγράφονται τα ποσά ιατρικής περίθαλψης στο εξωτερικό.
  • Στον πίνακα 7 (κωδικοί 027 - 028 αναγράφονται οι τόκοι στεγαστικού δανείου (πρώτη κατοικία) για δάνεια που συνάφθηκαν από 1 Γενάρη 2009. Διευκρινίζεται ότι ο κωδικός δεν αφορά νέα δάνεια για την αποπληρωμή παλαιοτέρων.

Στα συνηθέστερα λάθη που συνήθως εντοπίζονται αναφέρονται και τα παρακάτω:

  • Εχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα με τις δαπάνες και δεν έχουν μεταφερθεί στους κωδικούς 727-728 του πίνακα για τον προσδιορισμό της τεκμαρτής δαπάνης.
  • Δεν υπάρχει η καθορισμένη σχέση ανάμεσα στο φόρο που αναλογεί με βάση τη φορολογική κλίμακα και σε αυτόν που παρακρατήθηκε για μισθωτές υπηρεσίες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ