Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΠΑ
Νέες ενισχύσεις για μεγάλες επιχειρήσεις

Ακόμα 275 εκατομμύρια ζεστό χρήμα

Τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των κερδοφόρων επιχειρήσεων που ταιριάζουν με τα επιχειρηματικά πρότυπα που θέτει η Στρατηγική της Λισαβόνας, εξήγγειλε χτες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη. Συνολικά θα διατεθούν 275 εκατ. ευρώ για 6.000 επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από 30% έως 45%, ανάλογα τη γεωγραφική θέση. Ολα τα προγράμματα κινούνται γύρω από τις προτεραιότητες της «πράσινης οικονομίας», της «καινοτομίας» κλπ., που έχει θέσει η ΕΕ και αποδεχτεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να δικαιολογήσει την πριμοδότηση των οικονομικά ισχυρών επιχειρήσεων και τη συρρίκνωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι τελευταίες έχουν θέση σε κάποια από τα προγράμματα, ωστόσο είναι προσχηματική η εμπλοκή τους, καθώς θα πρέπει - στην καλύτερη περίπτωση - να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα και τζίρους έως 10 εκατ. ευρώ. Το κριτήριο της κερδοφορίας τα τρία τελευταία χρόνια οδηγεί σε επιπλέον αποκλεισμούς, ώστε να είναι βέβαιο ότι για άλλη μια φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ θα μείνει έξω από τα προγράμματα.

Τα προγράμματα είναι: «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες», ύψους 200 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια 40-200 χιλ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις από ΑΕ έως ατομικές και συνεταιρισμοί με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και 10 εκατ. ευρώ τζίρο. Η επιχορήγηση θα είναι από 35%- 45% και αφορά έως 4.500 επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από το Μάη.

«Πράσινη Επιχείρηση», ύψους 30 εκατ. ευρώ, για σχέδια 30-200 χιλ. ευρώ, αφορά το ίδιο εύρος επιχειρήσεων. Οι ωφελούμενες υπολογίζονται σε 600 το ανώτερο.

«Πράσινες Υποδομές», ύψους 30 εκατ. ευρώ, για 100 επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων, από ΑΕ έως ατομικές, με τζίρο μικρότερο των ...50 εκατ. ευρώ και λιγότερους από 250 εργαζόμενους! Αφορά σχέδια από 300 χιλ. ευρώ έως 2,5 εκατ. ευρώ. Για τις «μεσαίες» επιχειρήσεις η επιδότηση κυμαίνεται από 30%-40% και για τις μικρές και πολύ μικρές από 35%-45%.

«Ενδυση και Υπόδηση: Νέες Προοπτικές», ύψους 15 εκατ. ευρώ, απευθύνεται επίσης σε επιχειρήσεις με τα χαρακτηριστικά του «Πράσινες Υποδομές» και ανάλογα ποσοστά επιδότησης. Αφορά όμως έως 350 επιχειρήσεις. Θα επιδοτούνται σχέδια από 30-150 χιλ. ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Από 80-200 χιλ. ευρώ για τις «μεσαίες» επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ