Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Επανέκδοση στήριξης των «κερδοσκόπων»

Η κυβέρνηση πρόσφερε 390 εκατομμύρια ευρώ, λόγω ...«τεχνικής έλλειψης»

Εργαλείο απόλυτου εμπαιγμού απέναντι στα λαϊκά στρώματα και πρόσχημα για την εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής με νέες σαρωτικές αναδιαρθρώσεις είναι τόσο το κρατικό χρέος όσο οι «τεχνικές διαχείρισης» που εφαρμόζονται γύρω από αυτό. Οπως στην πράξη αποδείχνεται, τα επιτόκια που επιβάλλουν τραπεζίτες και άλλα τρωκτικά όχι μόνο δε δείχνουν να υποχωρούν, αλλά αντίθετα και παρά τα αντιλαϊκά «πακέτα» και τις «παρεμβάσεις στήριξης» συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν ακόμη και σε υψηλότερα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ήρθε χτες να διευκολύνει μερίδες «κερδοσκόπων», που κατά τα λοιπά υποτίθεται ότι λοιδωρεί. Αυτούς ακριβώς διευκόλυνε με τη χτεσινή επανέκδοση του 20ετούς ομολόγου (αρχικής έκδοσης 2002 και λήξης στο 2022), προμηθεύοντάς τους με τίτλους ύψους 400 εκατ. ευρώ, τίτλοι που τους ήταν απαραίτητοι για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών με άλλες μερίδες τραπεζών και μεγαλορεντιέρηδων. Το παιχνίδι είχε στηθεί στη «δευτερογενή αγορά», εκεί όπου αλλάζουν χέρια και μεταπωλούνται από τη μια τράπεζα στην άλλη κρατικά χρεόγραφα αρκετών δισ. ευρώ κάθε μέρα.

Ορισμένοι από τους ...θεσμικούς ρεντιέρηδες φαίνεται ότι έπαιζαν με «αέρα κοπανιστό». Πουλούσαν δηλαδή τα εν λόγω 20ετή ομόλογα χωρίς όμως και να τα έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, περιμένοντας πτώση των τιμών (άρα και αύξηση επιτοκίων) προκειμένου στη συνέχεια να τα αγοράσουν φτηνότερα από την «αγορά» και να βγάλουν κέρδη. Το χρηματιστηριακό παιχνίδι τους γύρισε ανάποδα, αφού είχαν μείνει ακάλυπτοι απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς άλλες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας. Να σημειωθεί πως σε περίπτωση μη διευθέτησης της συναλλαγής στη συμφωνημένη ημερομηνία, η άλλη πλευρά θα επέβαλε τόκους.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ανέλαβε να τους διευκολύνει και ταυτόχρονα να συνάψει και νέο δάνειο με την «επανέκδοση» του 20ετούς ομόλογου, σε προκαθορισμένο επιτόκιο 5,9%. Η ζήτηση από την πλευρά των «ενδιαφερομένων» διαμορφώθηκε σε 390 εκατ. ευρώ, ποσό που έρχεται να αυγατίσει το κρατικό χρέος. Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών είχε διαμηνύσει ότι διατίθεται να «επανεκδώσει» ποσά μέχρι 1 δισ. ευρώ.

Σε επίσημη ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών «σφυρίζει αδιάφορα», κάνοντας λόγο για ...«τεχνική έλλειψη του συγκεκριμένου ομολόγου» και για ...«προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη δευτερογενή αγορά». Σημειώνουν επίσης ότι η «πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων της ευρωζώνης»...

Τους κρουνούς άπλετης και «δωρεάν» χρηματοδότησης για τις τράπεζες της ευρωζώνης προγραμματίζει να ανοίξει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για τη διοχέτευση ρευστότητας με διάρκεια στους 6 μήνες, στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης που έχουν μπει σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ