ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενα βήμα πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση

Με τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης διαγωνισμού το Σεπτέμβρη, μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης της εταιρίας «Ελληνικές Εκθέσεις - HELEXPO ΑΕ», σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν χτες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΟ υπό την προεδρία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη.

Στη σύσκεψη καταλήχθηκε η μερική ιδιωτικοποίηση της HELEXPO με το υπάρχον εταιρικό σχήμα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2001. Το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ προβλέπει:

  • Την παράδοση του 20-25% των μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει και το Μάνατζμεντ.
  • Ενα ποσοστό 40-45% θα παραμείνει στο κράτος με τη μορφή της κρατικής (μέχρι σήμερα) εταιρίας της ΔΕΘ.
  • Ενα 10% θα δοθεί στους φορείς της πόλης, μέσα από σχήμα το οποίο δεν έχει καταληχθεί ακόμη.
  • Το υπόλοιπο 15-20% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, πιθανά στο δεύτερο εξάμηνο του 2001 και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της HELEXPO.

Το ποσοστό που θα δοθεί στους ιδιώτες θα καταληχθεί οριστικά μετά τη σχετική εισήγηση της ΕΤΕΒΑ, που ήδη διεξάγει έρευνα αγοράς. Αυτό σημαίνει πως μπορεί τελικά να είναι και μεγαλύτερο του 20-25%.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η κυβέρνηση καλεί τους ιδιώτες σε δράση

Πρόσκληση στους ιδιώτες - που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - απευθύνει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Ανάπτυξης αφήνει ανοιχτό και το  ενδεχόμενο εκποίησης μονάδων της ΔΕΗ

Οχτώ μήνες πριν την ημερομηνία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, η κυβέρνηση καλεί τους ιδιώτες σε δράση! Στα πλαίσια εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας 96/92, η νεοσυσταθείσα Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με ανακοίνωσή της απευθύνει... πρόσκληση προς τους υποψήφιους - που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - να προετοιμάζουν από τώρα το φάκελο της αίτησης, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην απελευθέρωση της αγοράς που τίθεται σε εφαρμογή από τις 19 Φλεβάρη του 2001. Αν και δεν έχει καταρτιστεί ακόμα ο Κανονισμός Αδειών, η ΡΑΕ επιδιώκει να συγκεντρώσει από τώρα τα στοιχεία όσων ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της ΡΑΕ με τον αρμόδιο διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο τελευταίος φέρεται να δηλώνει ότι η ΕΕ είναι ικανοποιημένη με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει στην αναθεώρηση της σχετικής Οδηγίας, στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών απελευθέρωσης, καθώς και του ποσοστού απελευθέρωσης. Η βασική πρόταση - κατεύθυνση είναι μέχρι το 2003 όλοι οι καταναλωτές, εκτός των οικιακών χρηστών, να μπορούν να επιλέγουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και μέχρι το 2006 να ισχύει και για τους οικιακούς καταναλωτές.

Στο «σφυρί» μονάδες της ΔΕΗ;

Με δεδομένο το γεγονός ότι για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια , είναι γνωστό ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αρχές του επόμενου χρόνου, που θα απελευθερωθεί η αγορά, δε θα υπάρχει ιδιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επειδή όμως η απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να υφίσταται κατ' όνομα, είναι σίγουρο ότι οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου θα στραφούν στην κατεύθυνση εκποίησης μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ. Και φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση, οι μονάδες που θα ξεπουληθούν θα είναι οι καλύτερες. Το εν λόγω ενδεχόμενο εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση και το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης. Σε πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Τύπου, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εκποίησης μονάδων της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωση ελλείψει ιδιωτών παραγωγών, ο υπουργός απάντησε με νόημα: «Ολα τα εξετάζουμε»...

Ο τρόπος με τον οποίο απάντησε ο επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης και αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική της χώρας υπουργός, αποτελεί κακό προάγγελο για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, που θα είναι τα μεγάλα θύματα από τη σχεδιαζόμενη και ταχύτατα προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Μείωση στις βενζίνες, αύξηση στο πετρέλαιο

Και νέα βομβιστική επίθεση σε πρατήριο του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών

Μειωμένες, κατά εφτά περίπου δραχμές δραχμές το λίτρο θα πρέπει να πωλούνται από αύριο τα μεσάνυχτα οι βενζίνες, ενώ κατά τρεις περίπου δραχμές ακριβότερο θα πωλείται το πετρέλαιο κίνησης. Η νέα μείωση των τιμών των βενζινών, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οφείλεται στις διεθνείς διακυμάνσεις της τιμής του αργού πετρελαίου και της ισοτιμίας του δολαρίου. Στο μεταξύ, παρά τη για τέταρτη συνεχόμενη βδομάδα ανακοίνωση των μειωμένων τιμών στις βενζίνες, που κατεβάζουν το επίπεδο των τιμών στα επίπεδα του Πάσχα, οι μειώσεις αυτές, σε μεγάλο ποσοστό των πρατηρίων, είτε δεν περνάνε στο σύνολό τους, είτε δεν περνάνε στον προβλεπόμενο χρόνο. Πρόσφατα, η υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, παραδέχτηκε επίσημα το συγκεκριμένο φαινόμενο κερδοσκοπίας και το επέδωσε εξίσου, τόσο στις Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών, όσο και στους βενζινοπώλες. Παρά τις φραστικές απειλές της για τη λήψη μέτρων, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, ενώ το γεγονός ότι οι τιμές στις βενζίνες ακολουθούν καθοδική πορεία - έστω και στο επίπεδο των ενδεικτικών τιμών - απομακρύνει το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΟΒΕ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) καταγγέλλει ότι η βομβιστική επίθεση που έγινε προχθές τα ξημερώματα κατά του πρατηρίου του γενικού γραμματέα της ΟΒΕ Χρ. Σκουρλά στον Ασπρόπυργο, προέρχεται από τα «κυκλώματα του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων, που αντιδρούν στην εφαρμογή του ωραρίου και στην εξυγίανση της αγοράς».

Η ΟΒΕ, με υπόμνημα προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ζητεί την άμεση σύλληψη και τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα «βρήκαν» oι εργαζόμενοι με τη Eurobank

«Τα βρήκαν» τελικά οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Εργασίας με τη διοίκηση της Eurobank του Λάτση στο θέμα της συγχώνευσης των δυο τραπεζών, με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση Τύπου των δύο πλευρών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή και μονογραφήθηκε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τράπεζας Εργασίας και της EFG Eurobank, από κοινού, και του Συλλόγου Εργαζομένων της Εργασίας - Eurobank η συμφωνία για το νέο Οργανισμό που θα ισχύει στην Τράπεζα Εργασίας και στη συνέχεια στον ενιαίο τραπεζικό Οργανισμό που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, καθώς και σειρά οικονομικών και άλλων ρυθμίσεων.

Η συμφωνία αυτή αφορά 7.000 εργαζόμενους της ενιαίας πλέον τράπεζας.

Μηνυτήρια αναφορά κατά της «ΔΕΚΑ ΑΕ»

Με τις... δραστηριότητες της «ΔΕΚΑ ΑΕ» κατά την προεκλογική περίοδο θα ασχοληθεί ο Αρειος Πάγος, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χτες στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Εβερτ.

Η εταιρία «ΔΕΚΑ ΑΕ» του υπουργείου Οικονομικών κατηγορείται ότι «έριξε» στο ΧΑΑ περίπου 700 δισ. δραχμές λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 9ης Απρίλη, προκειμένου να στηρίξει το δείκτη στα επίπεδα των 5.000 περίπου μονάδων, με τη μέθοδο της μαζικής αγοράς συγκεκριμένων μετοχών από εισηγμένες στο Χρηματιστήριο κρατικές επιχειρήσεις (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών κλπ.). Το ποσό των 700 δισ. δραχμών θεωρείται ότι μεταφέρθηκε αυτούσια στις τσέπες των κερδοσκόπων, ενώ λίγες μέρες μετά τις εκλογές ο δείκτης κατρακυλούσε μέχρι τις 3.850 μονάδες.

Στη μηνυτήρια αναφορά ο βουλευτής της ΝΔ ζητάει να ερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες για εγκληματικές πράξεις από τα αρμόδια όργανα της «ΔΕΚΑ ΑΕ», καθώς και άλλους κρατικούς φορείς, και σε περίπτωση που προκύψουν ευθύνες να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός εμπλεκομένου.

Να σημειωθεί ότι της μηνυτήριας αναφοράς, που κατέθεσε ο Μ. Εβερτ, είχαν προηγηθεί σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία παρέθεταν στοιχεία για την ψηφοθηρία - στην ουσία την εξαγορά ψήφων του ελληνικού λαού με χρήματα του δημοσίου - στην οποία επιδόθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμονές των εκλογών της 9ης Απρίλη 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ