ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
26 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ
Ο τόπος έχει ανάγκη τη λαϊκή εξουσία

.

Είκοσι έξι χρόνια μετά την κατάρρευση της αμερικανόπνευστης στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας, ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με βασανιστικά και ακανθώδη προβλήματα, τονίζει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι η ύπαρξη των προβλημάτων αυτών χρονολογείται από το 1974, τότε που ο αστικός πολιτικός κόσμος, σε συμβιβασμό με τη χούντα, άνοιξε το δρόμο στον Κ. Καραμανλή και στη ΝΔ. Πολλά άλλα, που προστέθηκαν στα υπάρχοντα και οξύνθηκαν, οφείλονται στη συνέχιση της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική των «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και της πλήρους προσαρμογής στην αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η ποιότητα της δημοκρατίας που ζει ο λαός μας κρίνεται από την παρουσία και άσκηση της τρομοκρατικής πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, από την αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων, την κατάργηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων στους τόπους δουλιάς, την αύξηση της ανεργίας και την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων στα όρια της πείνας». Υπογραμμίζει δε ότι ταυτόχρονα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη οι μηχανισμοί καταστολής και χτυπήματος του λαϊκού κινήματος, η εξαγορά συνειδήσεων, η άσκηση εκβιασμών, η ένταση της ιδεολογικής τρομοκρατίας και η παραπληροφόρηση του λαού.

Το ΚΚΕ, με την ευκαιρία των 26 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για το λαό της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, ως μέσου για ν' ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματική λαϊκή εξουσία και κυριαρχία, που επιτακτικά έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ο Κ. Σημίτης

«Είκοσι έξι χρόνια μετά την πτώση της επτάχρονης δικτατορίας, που κορυφώθηκε με την προδοσία της Κύπρου, δεν κινδυνεύουμε πλέον από θλιβερούς πραξικοπηματίες», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ενώ στη συνέχεια υποστηρίζει ότι «οι δημοκρατικοί θεσμοί διευρύνθηκαν και ενισχύθηκαν, κατοχυρώθηκε η δημοκρατική νομιμότητα και στέριωσε η λαϊκή κυριαρχία». Τέλος, κλείνοντας το μήνυμά του, ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα που οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή μας θα είναι μια Ελλάδα καλύτερη, δικαιότερη, δημοκρατικότερη και πιο ισχυρή και αυτό θα το πετύχουμε με ενότητα και σκληρή δουλιά όλοι μαζί».

Ο Κ. Καραμανλής

«Κατά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται δυνάμεις και διαμορφώνονται σχέσεις που συνιστούν απειλή σε βάρος της ποιότητας, αλλά και της ουσίας της Δημοκρατίας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Παράλληλα κάνει αναφορά «στην ύπαρξη του σοβαρότατου προβλήματος της διαπλοκής» και υποστηρίζει ότι «η θεσμική θωράκιση της Πολιτείας για την αποτροπή των τάσεων συγκέντρωσης πολιτικής δύναμης σε εξωθεσμικά παράκεντρα, αλλά και για την απεξάρτηση της πολιτικής εξουσίας από οργανωμένα συμφέροντα αποτελεί κοινό χρέος».

Ο ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι βασικές πολιτικές επιλογές που προωθήθηκαν από το 1974, στο πλαίσιο της δικομματικής εναλλαγής στην κυβέρνηση, κινούνται κατά βάση σε δεξιόστροφή τροχιά, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στο τελευταίο σκαλί της ΕΕ και έχουν αποδυναμώσει ανησυχητικά την κοινωνική συνοχή». Για να αναστραφεί αυτή η πορεία, υποστηρίζει ο ΣΥΝ, «απαιτούνται ριζοσπαστικές επιλογές ενταγμένες σε μια συνολική στρατηγική για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Δ. Τσοβόλας

«Η κοινοβουλευτική δημοκρατία χαρακτηρίζεται από έντονα σημάδια κόπωσης», αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας στην ανακοίνωσή του, και συμπληρώνει ότι «η πολιτική ζωή δηλητηριάζεται καθημερινά από αναξιοπιστία, υποκρισία και έλλειψη αξιοπρέπειας». Κλείνοντας το μήνυμά του αναφέρει: «Το ΔΗΚΚΙ καλεί κάθε Ελληνα πολίτη, σε νέους δημοκρατικούς λαϊκούς αγώνες, για τη συγκρότηση ενός μετώπου αντίστασης, απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού».

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Σκοτσέζικο ντους από τη ΔΟΕ
  • Μετά την «κάρτα» ο Σάμαρανκ δήλωσε χτες βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί...
  • Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας εγκαινιάστηκε χτες

Associated Press

Την τακτική του σκοτσέζικου ντους (μια ζεστό μια κρύο) φαίνεται πως ακολουθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από τη χώρα μας, με απώτερο βέβαια στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που αποβλέπουν σ' ένα σημαντικό κομμάτι από την «πίτα» των έργων και υπηρεσιών που απαιτούνται για την τέλεσή τους.

Ετσι, ενώ πριν από δύο μήνες οι επικεφαλής της ΔΟΕ «τάραξαν τα νερά», προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστούν οι χαμηλοί ρυθμοί υλοποίησης των έργων θα κινδυνεύσει η χώρα μας να χάσει τους Ολυμπιακούς, τώρα σε διάφορες συναντήσεις οι ίδιοι παράγοντες δηλώνουν αισιόδοξοι, μέχρι προφανώς η περίσταση το απαιτήσει να αλλάξουν πάλι «φύλλο»... Βέβαια, αυτή η στάση βολεύει σε ένα βαθμό και την κυβέρνηση, η οποία κάνοντας λόγο ακόμη και για καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης», είναι έτοιμη με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες να δικαιολογήσει συνολικά τις πιο αντιλαϊκές πτυχές της πολιτικής της.

Πιο συγκεκριμένα χτες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χ. Α. Σάμαρανκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, παρουσία της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στα θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και ότι «θα πάρει τα σωστά μέτρα για να λυθεί το ζήτημα της τρομοκρατίας».

Κέντρο Εκεχειρίας

Τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας πραγματοποιήθηκαν στο μεταξύ χτες στο Ζάππειο με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χ. Α. Σάμαρανκ και του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, πρόκειται για έναν παγκόσμιο Οργανισμό, με έδρα την Ελλάδα, με βασικό σκοπό την προώθηση της ειρήνης τόσο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και κατά το διάστημα που μεσολαβεί. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, το χαρακτήρισε ως «ένα κίνημα για την οικουμενική παύση των εχθροπραξιών από την έβδομη μέρα πριν την έναρξη έως την έβδομη μέρα μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα οικοδομεί τις προϋποθέσεις για την εκεχειρία μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την προώθηση των ιδεωδών του Ολυμπισμού». Παράλληλα, δήλωσε ότι «μαζί με το Διεθνές Ιδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας που θα εδρεύει στη Λωζάνη, το Κέντρο εισάγει στην παγκόσμια σκηνή ένα μοναδικό εργαλείο και ένα σύγχρονο μέσο στήριξης της παγκόσμιας ειρήνης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Χ. Α. Σάμαρανκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η ολυμπιακή εκεχειρία, κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων, αλλά και πέρα από αυτούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διπλωματικές πρωτοβουλίες».

Το πόσο βέβαια όλα αυτά θα ισχύσουν στην πράξη και δεν αποτελούν απλώς ευσεβείς πόθους για κάποιους και άλλοθι για κάποιους άλλους, το καταλαβαίνει εύκολα κανείς και από το γεγονός ότι κατά την τελετή μίλησε ακόμη και ο πρέσβης των ΗΠΑ Ν. Μπερνς (εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Σολτ Λέικ Σίτι 2002) εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθησή του ότι «το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας θα συμβάλλει στην ειρήνη των λαών»...

Τέλος, χτες το απόγευμα, με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ, συζητήθηκε και το θέμα της αναβάθμισης της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ο Β. Ντράσκοβιτς στην Αθήνα

Με τον πρόεδρο του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Β. Ντράσκοβιτς θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Χτες ο Β. Ντράσκοβιτς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης, αλλά δεν έγιναν ανακοινώσεις. Την περασμένη βδομάδα ο Ντράσκοβιτς είχε συναντηθεί με τον Κ. Μητσοτάκη στο σπίτι του τελευταίου στα Χανιά. Μάλιστα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει ότι ο Ντράσκοβιτς «είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην αναζήτηση μιας λύσης που δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ελεύθερες και εγγυημένες διεθνώς εκλογές, οι οποίες θα οδηγήσουν στην άρση του αδιεξόδου».

Η καθιερωμένη δεξίωση

Πάνω από χίλιοι προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν χτες το βράδυ στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, με την ευκαιρία της 26ης επετείου από τη μεταπολίτευση. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ είχε επικεντρωθεί από μέρες στην «τυχαία» συνάντηση Σημίτη - Χριστόδουλου, η οποία όμως δεν ήταν παρά τυπική χειραψία κατά τη διάρκεια της προσέλευσης του Κ. Σημίτη. Αργότερα ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε «μεγαλόψυχα» ότι «τους αγαπώ όλους, όπως με αγαπούν όλοι».

Νωρίτερα, στη σύντομη δήλωσή του, ο Κ. Στεφανόπουλος εγκωμίασε τη σημερινή Δημοκρατία, λέγοντας ότι είναι το μόνο πολίτευμα που ρυθμίζει σωστά τις σχέσεις κράτους - πολιτών και υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός «προκόβει και προσεγγίζει τους προηγμένους λαούς της Ευρώπης». Ειδική αναφορά έκανε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αγωνιά μαζί με την Κύπρο και προσπαθεί να συμβάλει για την επίλυση του προβλήματος. Τόνισε ότι αυτό το διάστημα κυρίως δοκιμάζεται η Τουρκία, αλλά και «η ειλικρίνεια των μεγάλων και η εκ μέρους τους υποστήριξη των αρχών του δικαίου». Στη δική του δήλωση ο Κ. Καραμανλής επέμεινε στο ζήτημα της «δράσης εξωθεσμικών παραγόντων που απειλούν την ποιότητα και την ουσία της Δημοκρατίας μας», επισημαίνοντας ότι είναι «χρέος κάθε πολίτη να αντιδράσει απέναντι σε αυτό το φαινόμενο».

Στη δεξίωση εκτός από τον πρωθυπουργό, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, της ΠΟΛ.ΑΝ., ο πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί, βουλευτές και προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ