Τρίτη 25 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Σκοτσέζικο ντους από τη ΔΟΕ
  • Μετά την «κάρτα» ο Σάμαρανκ δήλωσε χτες βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί...
  • Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας εγκαινιάστηκε χτες

Associated Press

Την τακτική του σκοτσέζικου ντους (μια ζεστό μια κρύο) φαίνεται πως ακολουθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από τη χώρα μας, με απώτερο βέβαια στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που αποβλέπουν σ' ένα σημαντικό κομμάτι από την «πίτα» των έργων και υπηρεσιών που απαιτούνται για την τέλεσή τους.

Ετσι, ενώ πριν από δύο μήνες οι επικεφαλής της ΔΟΕ «τάραξαν τα νερά», προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστούν οι χαμηλοί ρυθμοί υλοποίησης των έργων θα κινδυνεύσει η χώρα μας να χάσει τους Ολυμπιακούς, τώρα σε διάφορες συναντήσεις οι ίδιοι παράγοντες δηλώνουν αισιόδοξοι, μέχρι προφανώς η περίσταση το απαιτήσει να αλλάξουν πάλι «φύλλο»... Βέβαια, αυτή η στάση βολεύει σε ένα βαθμό και την κυβέρνηση, η οποία κάνοντας λόγο ακόμη και για καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης», είναι έτοιμη με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες να δικαιολογήσει συνολικά τις πιο αντιλαϊκές πτυχές της πολιτικής της.

Πιο συγκεκριμένα χτες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χ. Α. Σάμαρανκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, παρουσία της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στα θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και ότι «θα πάρει τα σωστά μέτρα για να λυθεί το ζήτημα της τρομοκρατίας».

Κέντρο Εκεχειρίας

Τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας πραγματοποιήθηκαν στο μεταξύ χτες στο Ζάππειο με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χ. Α. Σάμαρανκ και του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, πρόκειται για έναν παγκόσμιο Οργανισμό, με έδρα την Ελλάδα, με βασικό σκοπό την προώθηση της ειρήνης τόσο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και κατά το διάστημα που μεσολαβεί. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, το χαρακτήρισε ως «ένα κίνημα για την οικουμενική παύση των εχθροπραξιών από την έβδομη μέρα πριν την έναρξη έως την έβδομη μέρα μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα οικοδομεί τις προϋποθέσεις για την εκεχειρία μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την προώθηση των ιδεωδών του Ολυμπισμού». Παράλληλα, δήλωσε ότι «μαζί με το Διεθνές Ιδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας που θα εδρεύει στη Λωζάνη, το Κέντρο εισάγει στην παγκόσμια σκηνή ένα μοναδικό εργαλείο και ένα σύγχρονο μέσο στήριξης της παγκόσμιας ειρήνης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Χ. Α. Σάμαρανκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η ολυμπιακή εκεχειρία, κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων, αλλά και πέρα από αυτούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διπλωματικές πρωτοβουλίες».

Το πόσο βέβαια όλα αυτά θα ισχύσουν στην πράξη και δεν αποτελούν απλώς ευσεβείς πόθους για κάποιους και άλλοθι για κάποιους άλλους, το καταλαβαίνει εύκολα κανείς και από το γεγονός ότι κατά την τελετή μίλησε ακόμη και ο πρέσβης των ΗΠΑ Ν. Μπερνς (εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Σολτ Λέικ Σίτι 2002) εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθησή του ότι «το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας θα συμβάλλει στην ειρήνη των λαών»...

Τέλος, χτες το απόγευμα, με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ, συζητήθηκε και το θέμα της αναβάθμισης της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ