ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στο δρόμο της «συναίνεσης» η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ απέρριψαν, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ, την αγωνιστική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη επίθεση στο δημόσιο τομέα, που πρότεινε η ΕΣΑΚ Δημοσίου. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο

Το δρόμο του συμβιβασμού και της συναίνεσης στη νεοφιλελεύθερη επέλαση της κυβέρνησης στη Δημόσια Διοίκηση, επιλέγει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, αντί να σταθεί αγωνιστικά απέναντι στο πακέτο των αντιλαϊκών και αντιυπαλληλικών μέτρων που προωθεί με γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση, όπως πρότεινε χθες η ΕΣΑΚ Δημοσίου, προτίμησε να συρθεί στον κοινωνικό διάλογο - κοροϊδία, μέσω των ψευδεπίγραφων συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμβάλλοντας στον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά στη χθεσινή συνεδρίαση ΔΑΚΕ και ΣΥΝ φάνηκε να συμμερίζονται την άποψη της ΕΣΑΚ Δημοσίου ότι, δηλαδή, μπροστά στην κυβερνητική αντεργατική επίθεση δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε συμμετοχή στο διάλογο με την κυβέρνηση μέσω των «συλλογικών διαπραγματεύσεων», στο τέλος της συνεδρίασης, οι δύο αυτές παρατάξεις συνέπλευσαν με την ΠΑΣΚΕ και συμφώνησαν να προσέλθουν στο διάλογο - απάτη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ΕΣΑΚ Δημοσίου τόνισε ότι η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τους δημοσίους υπαλλήλους, στο πλαίσιο της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής, προς όφελος της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, σπεύδει να προωθήσει την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, είναι τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, με την κατάργηση του συνεχούς ωραρίου και την απογευματινή εργασία, τη θεσμοθέτηση της σύνδεσης μισθού - αποδοτικότητας, τη δημιουργία πολλαπλών μηχανισμών ελέγχου (σώματα επιθεωρητών, κ.ά.), καθώς και τις αλλαγές στο νόμο για τις προσλήψεις, το 2190. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ Δημοσίου στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, «δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ σε συζητήσεις για τις λεγόμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις». Αντίθετα, η ΕΕ να κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση εντός των επόμενων 10 ημερών, με δεδομένο ότι έχει την εξουσιοδότηση του ΓΣ, γεγονός που θα αποτελέσει την πρώτη αντίδραση στα αντεργατικά και αντιυπαλληλικά μέτρα. Παράλληλα, πρότεινε να γίνει σύσκεψη με τις ομοσπονδίες και τα μέλη του ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης, περιοδείες στους χώρους δουλιάς και σύγκληση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, μιλώντας στον «Φλας», απέφυγε να καταδικάσει τη νομιμοποίηση του ρουσφετιού που γίνεται με τις αλλαγές στο νόμο Πεπονή που εξήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και περιορίστηκε να δηλώσει ότι ...θα εξετάσει αν με τις αλλαγές ανατρέπονται οι αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας(!). Ταυτόχρονα, έσπευσε να υιοθετήσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «μεγάλου χρόνου στη διεκπεραίωση των προσλήψεων»!!!

Επιταχύνει η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης και αντιδραστικής μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση. Αύριο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο - σκούπα, που κατέθεσε η Β. Παπανδρέου την περασμένη βδομάδα, με το οποίο δημιουργούνται νέοι μηχανισμοί ελέγχου, τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, εντείνεται η κυβερνητική προπαγάνδα, με την οποία επιχειρείται να εξασφαλιστεί η κοινωνική συναίνεση στον «εκσυγχρονισμό» της Δημόσιας Διοίκησης, στο όνομα της αποτελεσματικότητας και της ...«εξυπηρέτησης του πολίτη». Ειδικά για τις ρουσφετολογικές αλλαγές στο καθεστώς των προσλήψεων, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, σε πλήθος συνεντεύξεών της, επικαλείται ως δικαιολογία την υπερβολική καθυστέρηση στις προσλήψεις εκ μέρους του διορισμένου ΑΣΕΠ.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
«Παγώνουν» προσωρινά οι κατασχέσεις

«Παγώνει» προσωρινά η διαδικασία κατάσχεσης γερμανικών κτιρίων, που είχαν ξεκινήσει με βάση την απόφαση των δύο δικαστηρίων, του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, τα οποία είχαν δικαιώσει τους συγγενείς των θυμάτων της γερμανικής κατοχής.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με χτεσινή απόφασή του (6801/2000), απέρριψε ως νομικά αβάσιμη την αίτηση που κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου Ι. Σταμούλης, για ανάκληση της προσωρινής διαταγής, την οποία εξέδωσε το ίδιο δικαστήριο την περασμένη Τετάρτη, μετά από σχετική προσφυγή του γερμανικού δημοσίου.

Η Γερμανία, με τη χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου, αναμφίβολα κερδίζει χρόνο για να ετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις της και, προφανώς, θα επιχειρήσει να ασκήσει διάφορες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να αποφύγει την καταβολή των αποζημιώσεων ή να βρεθεί κάποια συμβιβαστική φόρμουλα.

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή, αναστελλόταν η αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς, σχετικά με την καταβολή αποζημίωσης στους συγγενείς των θυμάτων και, επομένως, η διαδικασία πλειστηριασμών των γερμανικών ακινήτων μέχρι την 1η Σεπτέμβρη, οπότε έχει προσδιοριστεί για να συζητηθεί η κύρια αγωγή.

Στη χτεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου (από την πρόεδρο Πρωτοδικών Αλ. Γιαννικοπούλου), τονίζεται ότι δεν υπόκειται σε ανάκληση η προσωρινή διαταγή. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η προσωρινή διαταγή προσομοιάζει μεν με ασφαλιστικά μέτρα, αλλά στην ουσία δεν είναι. Η διαδικασία των κατασχέσεων είχε ξεκινήσει από το Ινστιτούτο Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Πάντως, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου Ι. Σταμούλης είναι αποφασισμένος να καταθέσει αίτηση αναίρεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία θα ζητάει να αναιρεθεί η προσωρινή διαταγή, που «παγώνει» τις κατασχέσεις, τουλάχιστον μέχρι την 1η Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, ο Ι. Σταμούλης έχει προσφύγει και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του γερμανικού δημοσίου για μη εφαρμογή δικαστικής απόφασης.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μας ενδιαφέρει η μέτρηση της αποδοτικότητας!

Εμπνευση από το θατσερικό μοντέλο αναζητεί η υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης

Επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο, προκειμένου να ενημερωθεί και «εμπνευστεί» από τα θατσερικής έμπνευσης μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στη δημόσια διοίκηση της Βρετανίας, πραγματοποιεί από χτες η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον της υπουργού εστιάστηκε στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Ελέγχου, το οποίο είναι αρμόδιο για την οικονομική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Κύριος στόχος των επαφών που θα έχει και σήμερα η υπουργός είναι «η ενημέρωσή της για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στη Βρετανία, με στόχο την άντληση τεχνογνωσίας(!) που θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος "Πολιτεία"».

«Η δημόσια διοίκηση στην Αγγλία, δήλωσε η κ. Βάσω Παπανδρέου, είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εχουν πολλές ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν να εξασφαλίζουν καλύτερες υπηρεσίες για τον πολίτη και να μετρούν τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας στη δημόσια διοίκηση με τους δείκτες αποδόσεως που θέλουμε να εφαρμόσουμε και εμείς στην Ελλάδα. Η υποδομή της δημόσιας διοίκησης στην Αγγλία, συνέχισε η κ. Παπανδρέου, μας είναι πολύ χρήσιμη και από πλευράς τεχνογνωσίας και για να μεταφέρουμε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να εφαρμόσουμε τους δείκτες αποδοτικότητας, να βάζουμε δηλαδή συγκεκριμένους στόχους στις διάφορες υπηρεσίες και μετά με κάποιους δείκτες να μετράμε την επίτευξη αυτών των στόχων. Μετά υπάρχει στην Αγγλία το πάνελ των πολιτών, ένα δείγμα επιλεγμένων πολιτών από όλη τη χώρα, οι οποίοι κατά τακτά διαστήματα δίνουν τη γνώμη τους και κάνουν προτάσεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, όπως ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεται το προσωπικό, εξελίσσεται το προσωπικό και ο τρόπος εκπαίδευσης του προσωπικού».

Εκδήλωση στη Σάμο για το ΔΣΕ

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου διοργανώνουν την Κυριακή 30/7/2000 στις 11.00 π.μ., στην τοποθεσία Κέρκης (Ξυνιάς), εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 51 χρόνων από τις τελευταίες μάχες, που έδωσε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας στο νησί, τιμώντας τους αγωνιστές που έπεσαν για την πατρίδα.

Εκδήλωση της ΝΕ Κορινθίας

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί σύσκεψη με θέμα «Η πάλη της εργατικής τάξης για την κοινωνική απελευθέρωση» αύριο Τετάρτη 26 Ιούλη στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του κινηματογράφου «Λαΐς» (Δαμασκηνού 36). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

Στις 20.00 σε επανάληψη τη συζήτηση του δημοσιογράφου Κ. Καραχάλιου με τον Βαγγέλη Τιρτιράκη, μέλος του Εργατικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εργασιακές σχέσεις.

Στις 21.45, αμέσως μετά το δελτίο ειδήσεων των 21.00, ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τις τουρκικές φυλακές πολιτικών κρατουμένων...

...Την επίθεση στις φυλακές Ουντζαβάρ της Αγκυρας από το τουρκικό κράτος.

Στις 22.00 παρακολουθήστε σε επανάληψη στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ, μια συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Επαφές για τρομοκρατία

Τη συνεργασία των ελληνικών διωκτικών αρχών με τα «σαΐνια» της Σκότλαντ Γιαρντ συζήτησε η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας Τζ. Χουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες στο Λονδίνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η υπουργός.

Η Β. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον συνομιλητή της ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διερεύνηση του θέματος και για τον εντοπισμό των ενόχων για τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στ. Σόντερς στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης για την καλή συνεργασία των αστυνομικών αρχών στη συγκεκριμένη υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ